Τρίτη 21 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Διεύρυνση της επίθεσης στη Ράφα και πολύμηνη συνέχιση του μακελειού σχεδιάζει το Ισραήλ

Εννιακόσιες χιλιάδες άμαχοι Παλαιστίνιοι που είχαν καταφύγει στη Ράφα έχουν αναγκαστεί ήδη να εκτοπιστούν ξανά

Παλαιστίνιοι περιμένουν για την ελάχιστη ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχεται στη Γάζα, ενώ πίσω τους τα σπίτια φλέγονται από τις ισραηλινές επιθέσεις

Copyright 2024 The Associated

Παλαιστίνιοι περιμένουν για την ελάχιστη ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχεται στη Γάζα, ενώ πίσω τους τα σπίτια φλέγονται από τις ισραηλινές επιθέσεις
Για «διεύρυνση της χερσαίας επιχείρησης στη Ράφα» και συνολικότερα για συνέχιση της σφαγής του Παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας για τουλάχιστον άλλους 6 μήνες προετοιμάζεται ο ισραηλινός κατοχικός στρατός, την ίδια ώρα που οι εντεινόμενοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί και επιθέσεις στον παλαιστινιακό θύλακα αυξάνουν συνεχώς τον αριθμό των θυμάτων και οδηγούν εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους για πολλοστή φορά στον εκτοπισμό.

Μετά από 227 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, 35.562 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 79.652 έχουν τραυματιστεί, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα. Μέσα στο τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 106 Παλαιστίνιοι και 176 τραυματίστηκαν.

Μεταξύ άλλων, την Κυριακή ισραηλινός βομβαρδισμός στον προσφυγικό καταυλισμό προσφύγων Νουσέιρατ στην κεντρική Γάζα σκότωσε 31 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 20.

Ισραηλινοί βομβαρδισμοί και σφοδρές μάχες με Παλαιστίνιους μαχητές που αντιστέκονται στον εισβολέα διεξάγονται στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλία, όπου από το Σάββατο ο κατοχικός στρατός διέταξε νέες εκκενώσεις συνοικιών από αμάχους και από τότε με νέες διαταγές επεκτείνει συνεχώς τη ζώνη εκκένωσης.

Φονικοί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν μεταξύ άλλων σε σχολείο που φιλοξενούσε εκτοπισμένους στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Γάζας, στη συνοικία Sheikh Radwan, βόρεια της πόλης της Γάζας, καθώς και στη Ράφα, με νεκρούς και τραυματίες σε ξεχωριστά χτυπήματα χτες.

Η Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε χτες ότι 810.000 Παλαιστίνιοι άμαχοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Ράφα μέσα στις τελευταίες δύο βδομάδες, ενώ ο ίδιος ο κατοχικός στρατός ανεβάζει τον αριθμό σε περίπου 900.000 εκτοπισμένους αμάχους και εκτιμά ότι απομένουν στη Ράφα άλλοι 300 - 400.000.

Οι εκτοπισμένοι της Ράφα κατευθύνονται μαζικά στην πόλη Χαν Γιούνις, επίσης στη νότια Γάζα, η οποία είναι ήδη ισοπεδωμένη από τις ισραηλινές επιθέσεις, με τον επικεφαλής της UNRWA, Φ. Λαζαρινί, να επαναλαμβάνει ότι «δεν υπάρχει απολύτως καμία ασφαλής τοποθεσία στη Λωρίδα της Γάζας».

Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι ισραηλινές επιθέσεις στα ελάχιστα νοσοκομεία που έχουν απομείνει να λειτουργούν στη Γάζα.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, επικαλούμενο ιατρικές πηγές, δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν βλήματα πυροβολικού στο Νοσοκομείο al-Awda, στη βόρεια Γάζα, πριν περικυκλώσουν τις εγκαταστάσεις του την Κυριακή. Ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποίησαν επίσης μπουλντόζες σε περιοχές κοντά στο νοσοκομείο. Η ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα δήλωσε ότι στο νοσοκομείο νοσηλεύονται τουλάχιστον 34 άνθρωποι που τραυματίστηκαν σε ισραηλινό πλήγμα στον κοντινό προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλία το Σάββατο και ότι έχει πλέον ξεμείνει από πόσιμο νερό.

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γ. Γκάλαντ, κατά τη χτεσινή του συνάντηση με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζ. Σάλιβαν, προανήγγειλε ότι «έχουμε δεσμευτεί να διευρύνουμε τη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα έως ότου ολοκληρωθούν η διάλυση της Χαμάς και η ανάκτηση των ομήρων».

Παράλληλα, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός εκτιμά - σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ισραηλινά ΜΜΕ, όπως η εφημερίδα «Haaretz» - ότι οι μάχες στη Γάζα θα διαρκέσουν για τουλάχιστον άλλους 6 μήνες. Μετά από τη δολοφονία άνω των 35.000 Παλαιστινίων, ο ισραηλινός στρατός εκτιμά πως «παρότι έχει σκοτώσει αρκετούς ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς (...) οι ανώτεροι αξιωματούχοι των σχηματισμών μάχης είναι σχεδόν αβλαβείς (...) Οι διοικητικές ικανότητες της Χαμάς έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα, αλλά όχι με αμετάκλητο τρόπο».

Εγκληματικό μπλοκάρισμα της ανθρωπιστικής βοήθειας

Ταυτόχρονα με τους βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις, το ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα συμπληρώνεται από τους απάνθρωπους περιορισμούς στην είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας, οι οποίοι εντείνονται με το κλείσιμο χερσαίων μεθοριακών περασμάτων.

Η UNRWA δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να διατηρήσει την παρουσία της στα περάσματα Ράφα και Καρέν Αμπού Σάλεμ (Κερέμ Σαλόμ) από τότε που το Ισραήλ εξαπέλυσε τη χερσαία επίθεση στη Ράφα και δεν είναι σε θέση να παρακολουθεί την είσοδο φορτηγών με βοήθεια στην περιοχή.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ δήλωσε ότι τώρα μπορεί να παρακολουθεί μόνο τα φορτηγά του Οργανισμού που εισέρχονται στη νότια Γάζα. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι μόνο 69 τέτοια φορτηγά πέρασαν στη νότια Γάζα από τις 6 έως τις 19 Μάη, δηλαδή κατά μέσο όρο λιγότερα από 5 φορτηγά τη μέρα. Τον Απρίλη μέσω των δύο περασμάτων εισέρχονταν στη Γάζα 87 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας τη μέρα, που και πάλι ήταν πολύ λίγα για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών των αμάχων.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι συστηματικές επιθέσεις Ισραηλινών εποίκων σε κομβόι φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια που κατευθύνονται προς τα σύνορα με τη Γάζα.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, την Κυριακή, δεκάδες μέλη ισραηλινής οργάνωσης που αντιτίθεται στον πόλεμο στη Γάζα, συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στο σημείο διέλευσης Ταρκούμγια, στα όρια της Δυτικής Οχθης και του Ισραήλ, για να συνοδεύσουν κομβόι που αποτελούνταν από περίπου 30 φορτηγά. Στο εν λόγω σημείο είχαν δεχθεί επίθεση φορτηγά και καταστράφηκαν ποσότητες βοήθειας στις 13 Μάη.

Ενα φορτηγό του κομβόι που συνόδευσε η οργάνωση δέχθηκε ξανά επίθεση από Ισραηλινούς εποίκους, ωστόσο η επέμβαση των μελών της οργάνωσης πέτυχε την απόκρουσή της και το κομβόι μπόρεσε να συνεχίσει ως τα σύνορα με τη Γάζα.

Οι επιθέσεις των Εβραίων εποίκων «πατάνε» βέβαια πάνω στην πολιτική του κράτους του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων, έχουν την «ανοχή» των δυνάμεων καταστολής, ενώ την ίδια ώρα εντείνεται η κατοχική βία και στη Δυτική Οχθη.

Μεταξύ άλλων, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 21 Παλαιστίνιους στη Χεβρώνα και άλλους 3 στη Ραμάλα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Εκατοντάδες Ισραηλινοί έποικοι έβαλαν φωτιά σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και μια μάντρα στο χωριό Γιάτμα, με Παλαιστίνιους αξιωματούχους να καταγγέλλουν ότι το έκαναν «υπό την προστασία των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής» που έριξαν πραγματικά πυρομαχικά και δακρυγόνα στους Παλαιστίνιους.

Ισραήλ: Ενδοκυβερνητικές αντιθέσεις για την «επόμενη μέρα» της κατοχής

Την ίδια ώρα, ενώ συνεχίζεται το ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα, εντείνονται οι ενδοκυβερνητικές αντιθέσεις στο Ισραήλ, γύρω από την «επόμενη μέρα» και τους όρους διαιώνισης της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών, σε συνδυασμό με τα παζάρια με διαμεσολάβηση των ΗΠΑ για «εξομάλυνση» σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία.

Ο Μπ. Γκαντς, που έχει ενταχθεί ως υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στο «στενό» πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, απείλησε την Κυριακή να παραιτηθεί αν δεν έχει καταρτιστεί και υιοθετηθεί εντός τριών βδομάδων από την κυβέρνηση Νετανιάχου ένα «σχέδιο δράσης» για τη μεταπολεμική κατάσταση της Γάζας.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «έξι στρατηγικούς στόχους» που πρέπει να περιλαμβάνει το εν λόγω σχέδιο: Επιστροφή των ομήρων, «ανατροπή της κυρίαρχης Χαμάς, αποστρατιωτικοποίηση της Λωρίδας της Γάζας και απόκτηση από το Ισραήλ του ελέγχου της ασφάλειας», σύσταση ενός «διεθνούς μηχανισμού πολιτικής διακυβέρνησης για τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων αμερικανικών, ευρωπαϊκών, αραβικών και παλαιστινιακών εκπροσώπων» - αποκλείοντας τη Χαμάς και τον νυν Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, επιστροφή των κατοίκων του βόρειου Ισραήλ ως την 1η Σεπτέμβρη και αποκατάσταση του δυτικού Νεγκέβ (δίπλα στη Γάζα), «να προωθηθεί η εξομάλυνση της σχέσης με τη Σαουδική Αραβία ως μέρος μιας συνολικής διαδικασίας για τη δημιουργία συμμαχίας με τον ελεύθερο κόσμο και τη Δύση ενάντια στο Ιράν και τους συμμάχους του» και υιοθέτηση πλαισίου για τη στρατιωτική θητεία ώστε «όλοι οι Ισραηλινοί να υπηρετούν το κράτος».

Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι «θα κυνηγάμε τη Χαμάς και όλους τους εχθρούς μας υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και παντού και ανά πάσα στιγμή», ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε καμία εξωτερική δύναμη, φιλική ή εχθρική, να μας επιβάλει ένα παλαιστινιακό κράτος», ενώ προειδοποίησε ταυτόχρονα για την πιθανότητα ενός «μακροχρόνιου και σκληρού υπαρξιακού πολέμου - ακόμη πιο σκληρού από ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα».

Παρά τις παραπάνω «διευκρινίσεις», το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπ. Νετανιάχου, απάντησε επισημαίνοντας ότι οι απαιτήσεις του Γκαντς σημαίνουν «το τέλος του πολέμου και την ήττα του Ισραήλ, την εγκατάλειψη της πλειοψηφίας των ομήρων, τη διατήρηση της Χαμάς στην εξουσία και τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους».

«Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου είναι αποφασισμένος να εξαλείψει τα τάγματα της Χαμάς», αναφέρει η ανακοίνωση, «αντιτίθεται στην εμπλοκή της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα και στην ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους που θα είναι αναπόφευκτα ένα κράτος τρομοκρατίας».

Στο μεταξύ, τις ενστάσεις του στην προοπτική διατήρησης ισραηλινής στρατιωτικής διοίκησης στη Γάζα επανέλαβε ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Γ. Γκάλαντ, σε συνεδρίαση του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ, σημειώνοντας ότι «η στρατιωτική διοίκηση στη Γάζα είναι ένα τίμημα που δεν πρέπει να πληρώσουμε, πρέπει να αναπτυχθεί ένα εναλλακτικό κυβερνητικό όργανο. Η λιγότερο κακή επιλογή, κατά τη γνώμη μου, είναι ένα τοπικό όργανο». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχουν επιλογές που δεν είναι μαχητές της Χαμάς.

Χτες εξάλλου, η Ολομέλεια της ισραηλινής Βουλής (Κνέσετ) απέρριψε τρεις προτάσεις δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, είναι χαρακτηριστική η ομοθυμία με την οποία αντέδρασαν οι ισραηλινές πολιτικές δυνάμεις - κυβερνητικές και αντιπολιτευόμενες - στην απόφαση του επικεφαλής εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) να ζητήσει εντάλματα σύλληψης για τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Αμυνας του Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα.

Χαρακτηριστικά, 106 από τους 120 βουλευτές της Κνέσετ καταγγέλλουν με επιστολή τους την εν λόγω απόφαση του επικεφαλής εισαγγελέα του ΔΠΔ, ισχυριζόμενοι ότι «το κράτος του Ισραήλ βρίσκεται εν μέσω ενός δίκαιου πολέμου εναντίον μιας εγκληματικής τρομοκρατικής οργάνωσης» και ο ισραηλινός στρατός «είναι ο πιο ηθικός στρατός στον κόσμο»!

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, σε μήνυμά του έκανε λόγο για «παράλογο και ψευδές αίτημα του εισαγγελέα της Χάγης», που «στρέφεται εναντίον ολόκληρου του κράτους του Ισραήλ», είπε. «Υποσχέθηκε» δε ότι «η προσπάθεια να μας δέσουν τα χέρια θα αποτύχει» και ότι «καμία πίεση ή απόφαση από οποιοδήποτε διεθνές φόρουμ δεν θα μας σταματήσει από το να χτυπήσουμε αυτούς που θέλουν να μας καταστρέψουν», κατέληξε.

Αντίστοιχα, ο Μπ. Γκαντς ισχυρίστηκε ότι «το κράτος του Ισραήλ ξεκίνησε τον πιο δίκαιο πόλεμο» και «πολεμά με τον πιο ηθικό τρόπο στην ιστορία, τηρώντας το διεθνές δίκαιο»...

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Γ. Λαπίντ, χαρακτήρισε «καταστροφή» την ανακοίνωση του εισαγγελέα του ΔΠΔ και εξέφρασε την ελπίδα ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα καταδικάσει την εν λόγω απόφαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ