ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ
Στο κυβερνητικό "κρεβάτι του Προκρούστη"

Στο "κρεβάτι του Προκρούστη" μιας διυπουργικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη τέθηκε ξανά χτες ο θεσμός των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κάτω από το πρόσχημα ότι οι διαδικασίες που τώρα απαιτούνται καθυστερούν την υλοποίηση μεγάλων και μεσαίων δημόσιων και ιδιωτικών έργων. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, πριν την υλοποίηση των έργων απαιτείται η εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά και η αξιολόγηση και έγκριση περιβαλλοντικών όρων με κοινή υπουργική απόφαση. Παρ' όλα αυτά οι φάκελοι, που καταθέτουν όχι μόνο οι ιδιώτες, αλλά και διάφοροι κρατικοί οργανισμοί, κρίνονται - ακόμη και από επίσημα κυβερνητικά στελέχη - ως επιεικώς απαράδεκτοι. Για το λόγο αυτό άλλωστε πολλές από τις κοινές υπουργικές αποφάσεις που περιλαμβάνουν περιβαλλοντικούς όρους για διάφορα έργα έχουν ως τώρα ακυρωθεί με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως έγινε πρόσφατα για αρκετά τμήματα της Εγνατίας.

Αντί όμως η κυβέρνηση να πάρει όλα τα μέτρα, ώστε οι έλεγχοι των φακέλων αυτών να γίνουν πιο σωστοί και επομένως να τίθενται πιο αυστηροί περιβαλλοντικοί όροι πριν υλοποιηθεί κάποιο έργο, προσπαθεί να βρει τρόπους να παρακαμφθεί ακόμη και η υπάρχουσα νομοθεσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση και το αρμόδιο ΥΠΕΧΩΔΕ - που υποτίθεται ότι τηρεί τη νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος - έσπευσε να "περάσει" από τη Βουλή και μέσα από νομοσχέδια τους περιβαλλοντικούς όρους για διάφορα μεγάλα έργα, όπως τα Σπάτα, η Σταυρού - Ελευσίνας και η περιφερειακή Υμηττού, προκειμένου να αποφύγει τους "σκοπέλους" της δημοσιότητας και της γνωμοδότησης από το ΣτΕ.

Να σημειώσουμε ότι ενώ με το σημερινό καθεστώς εφαρμογής του θεσμού των περιβαλλοντικών μελετών για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για ένα έργο απαιτείται κατά μέσο όρο το διάστημα 8 μηνών τουλάχιστον (λόγω έλλειψης επιστημονικού προσωπικού, λόγω αρκετών και "δύσκολων" συναρμοδιοτήτων μεταξύ υπηρεσιών, αφού οι μελέτες αφορούν πολλές φορές προστασία δασών, αρχαιοτήτων, αιγιαλών και άλλων προστατευόμενων περιοχών κτλ.), η κυβέρνηση δεν τολμά να απλουστεύσει τις διαδικασίες με καινούριο νομοθέτημα, γιατί αυτό θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της νέας κοινοτικής οδηγίας 85/337 που είναι σαφώς αυστηρότερες! Στη χτεσινή σύσκεψη, στην οποία πήραν μέρος οι υπουργοί Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλος,Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου,ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης,Πολιτισμού Ευάγ. Βενιζέλος και οι υφυπουργοί Εσωτερικών Λ. Παπαδήμας και Γεωργίας Β. Γερανίδης,ουσιαστικά συζητήθηκαν τα ίδια ζητήματα και πάρθηκαν οι ίδιες αποφάσεις με αυτές που ελήφθησαν κατά το υπουργικό συμβούλιο της 26ης Ιούνη! Από τη χτεσινή σύσκεψη μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις μεταξύ υπουργών, προκειμένου να δικαιολογηθούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και οι καθυστερήσεις. Πάντως, αποφασίστηκε να μεταβιβαστεί η αρμοδιότητα έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων από τις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων στους περιφερειάρχες για τις δραστηριότητες και έργα που αφορούν: την κατασκευή ξενοδοχείων δυναμικότητας έως 500 κλινών (!), για ιχθυοτροφεία, για λατομικές επιχειρήσεις, για εγγειοβελτιωτικά και αντιπλημμυρικά έργα. Καταλαβαίνει εύκολα κανείς τι πρόκειται να γίνει σε βάρος του περιβάλλοντος, κάτω από τις σημερινές συνθήκες και εξαιτίας της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού από τις Περιφέρειες. Και η εντύπωση αυτή βέβαια δεν μπορεί να μειωθεί ούτε και κάτω από τις αμοιβαίες υποσχέσεις που δόθηκαν χτες ότι θα προσληφθούν 300 εποχιακοί υπάλληλοι με 8μηνες συμβάσεις που θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες αυτές και άλλοι 45 που θα στελεχώσουν τις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων.

Συμπερασματικά, μόνο η προστασία του περιβάλλοντος δε συζητήθηκε χτες κατά την κυβερνητική σύσκεψη για τις περιβαλλοντικές μελέτες, παρά μόνο πώς θα διεκπεραιωθούν αυτές πιο εύκολα για να γίνουν πιο γρήγορα τα έργα...

Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ


"Μαυρισμένα πνευμόνια" και "γλοιώδεις γλώσσες"

Οι καταγγελίες της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας του εργοστασίου της Βιομηχανίας Ζάχαρης στη Λάρισα, που δημοσιεύτηκαν σε χτεσινό ρεπορτάζ του "Ρ", είναι συγκλονιστικές: Τα τελευταία 5 χρόνια 27 εργαζόμενοι του εργοστασίου υποχρεώθηκαν να πάρουν αναπηρική σύνταξη, επειδή έπασχαν από καρκίνο και καρδιακά νοσήματα, ενώ το 50% των εν ενεργεία εργαζομένων πάσχουν από δισκοπάθειες, αρτηριακή υπέρταση, αυχενικά σύνδρομα και άλλες σοβαρές ασθένειες.

Οι παθήσεις αυτές οφείλονται - σύμφωνα και με επίσημες ιατρικές γνωματεύσεις - αποκλειστικά στις επικίνδυνα ανθυγιεινές συνθήκες, που επικρατούν στους χώρους εργασίας του εργοστασίου. Οι εργαζόμενοι αναπνέουν σύννεφα σκόνης από ασβεστόλιθο, καταπίνουν τις αναθυμιάσεις από υδροχλωρικό οξύ, θειάφι, φορμαζίνη, αντιαφρικά υγρά.

Εψαξα χτες στις εφημερίδες να βρω λίγες αράδες γι' αυτές τις ανατριχιαστικές καταγγελίες. Μάταιος κόπος.

Βεβαίως, η δημοσιογραφική έλλειψη εξηγείται:

Το πρόβλημα μερικών εργαζομένων σ' ένα εργοστάσιο της επαρχίας - που πεθαίνουν κάθε μέρα για το μεροκάματο - δεν "πουλάει", ενώ η προβολή του δε συνάδει και με την "εκσυγχρονιστική σοβαρότητα" της κυβέρνησης Σημίτη.

Στις περισσότερες σελίδες των εφημερίδων υπάρχει κατακλυσμός δημοσιογραφικών επαίνων και ύμνων για τον Κ. Σημίτη ή τον Κ. Καραμανλή κι αναλύσεις των στημένων γκάλοπ για τη δύναμη των κομμάτων και την απήχηση πρωτοκλασάτων πολιτικών. (Ισως να είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Τύπου που "πέφτει τόσο γλείψιμο" προς την πολιτική εξουσία - το μέγεθός του εκπλήσσει ακόμα και τους "παροικούντες την Ιερουσαλήμ", που γνωρίζουν, εκ των έσω, τα καθέκαστα στα ΜΜΕ - και κάποιοι δημοσιογράφοι, ιδιαίτερα οι "αριστερούτσικοι", θα πρέπει να θυμηθούν το ευαγγελικό "το πολύ το Κύριε ελέησον το βαριέται κι ο Θεός").

Στις υπόλοιπες σελίδες προβάλλονται θέματα όπως οι περιπέτειες του "φουσκωτού" του Μικρούτσικου, η συνέχεια του σίριαλ της Νταϊάνα, ο "Μαραθώνιος τηλε-οίκτου" του "Μέγκα Τσάνελ", η νέα εκπομπή που θα παρουσιάζει, οσονούπω, στον "Αντέννα" ο Μαστοράκης με τον εύγλωττο κι αποκαλυπτικό τίτλο "Τα μυστικά της κρεβατοκάμαρας" κι άλλα, αναλόγου βαρύτητας.

Μέσα σ' αυτή την πληθώρα "ενημέρωσης" που "πουλάει" και ταυτοχρόνως εξυπηρετεί, πού να βρεθεί χώρος για να χωρέσει το ρεπορτάζ για τα "μαυρισμένα πνευμόνια" των εργαζομένων του εργοστασίου Ζάχαρης;

Οπως άλλωστε δε βρίσκουν χώρο και προβολή τα προβλήματα των ανέργων με τις "αδειασμένες καρδιές", των αγροτών με τα "ηλιοχαρακωμένα πρόσωπα", των συνταξιούχων με τα "πεινασμένα στομάχια".

Η ευθύνη, βεβαίως, γι' αυτή την "έλλειψη χώρου" βαρύνει κυρίως τ' αφεντικά των ΜΜΕ, που αποτελούν, ταυτόχρονα, τον πυρήνα της οικονομικής ολιγαρχίας της χώρας μας και είναι φυσιολογικό να μην ενδιαφέρονται για τα προβλήματα των φτωχών, αδυνάτων κι απόκληρων τούτου του τόπου.

Αλλά και οι δημοσιογράφοι που επιδεικνύουν "υπερβάλλοντα ζήλο" στο "γλείψιμο" της εξουσίας - μερικών η γλώσσα είναι τόσο μακριά και τόσο γλοιώδης που το θέαμά της προκαλεί στομαχικές διαταραχές και τάσεις προς εμετό - και δημοσιογραφούν "τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι", έχουν τεράστιες ευθύνες. Φυσικά, για όσους εν γνώσει τους και προς όφελός τους "Μήδισαν", δε γίνεται λόγος. Για όσους, όμως, ακόμα το "παλεύουν", ας θυμηθούν πως κάποτε, στα δημοσιογραφικά γραφεία, κυκλοφορούσε το σλόγκαν "αν δεν μπορείς, να παραιτηθείς"...

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ