ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
3 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Αγανάκτηση για τα μεγάλα προβλήματα που παραμένουν

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ σε Μεσοχώρι, Βλαχογιάννη, Πραιτώρι και Αμούρι

Τρεις μήνες μετά, τα ερείπια είναι ακόμα στη ...θέση τους

Eurokinissi

Τρεις μήνες μετά, τα ερείπια είναι ακόμα στη ...θέση τους
Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σεισμόπληκτοι στα χωριά Μεσοχώρι, Βλαχογιάννη, Πραιτώρι, Αμούρι του δήμου Ελασσόνας διαπίστωσε από κοντά κλιμάκιο στελεχών του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Τάσο Τσιαπλέ, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας, και τον Δημήτρη Αβρανά, δημοτικό σύμβουλο και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ελασσόνας, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στα παραπάνω χωριά.

Στο Μεσοχώρι, το κλιμάκιο του ΚΚΕ συνομίλησε με σεισμόπληκτους κατοίκους και τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου, Γιάννη Ζουρλαδάνη, οι οποίοι μετέφεραν την αγανάκτησή τους, καθώς 3 μήνες μετά τους ισχυρούς σεισμούς:

-- Σε 2 οικογένειες δεν έχουν δοθεί ακόμα κοντέινερ - οικίσκοι για τη διαμονή τους, ενώ άλλα 5 κοντέινερ που έχουν δοθεί δεν μπορούν να κατοικηθούν, γιατί δεν έχουν γίνει ακόμα οι εργασίες σύνδεσης με την αποχέτευση.

-- Σε αρκετά από τα 27 κοντέινερ που κατοικούνται δεν λειτουργούν τα κλιματιστικά, με αποτέλεσμα οι οικογένειες που μένουν σ' αυτά να αντιμετωπίζουν προβλήματα τόσο με τις υψηλές θερμοκρασίες, τις μέρες που έχει πολλή ζέστη, όσο και με το κρύο, πολλές νύχτες. Σε αρκετά κοντέινερ λείπουν τα φίλτρα της αποχέτευσης, με αποτέλεσμα να υπάρχει αφόρητη δυσοσμία για όσους κατοικούν σε αυτά.

Από την περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ
Από την περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ
-- Τα κοντέινερ δεν έχουν εξωτερικά σκέπαστρα για προστασία από τον ήλιο και από τις βροχές.

-- Από τις 167 οικογένειες που έκαναν αίτηση για να λάβουν το επίδομα έκτακτης ανάγκης των 600 ευρώ, μέχρι τώρα το πήραν μόνο 49!

-- Δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμο για την απομάκρυνση των μπάζων από τα πεσμένα σπίτια και την κατεδάφιση των επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτιρίων.

-- Οι αυτοψίες για το επίδομα των 1.200 - 6.000 ευρώ για απλές επισκευαστικές εργασίες και οικοσκευές καθυστερούν πολύ και φυσικά δεν έχει καταβληθεί σε κανέναν.

Αντίστοιχα προβλήματα μετέφεραν και οι κάτοικοι από το Βλαχογιάννη, το Πραιτώρι και το Αμούρι.

Από την πλευρά του ο Τ. Τσιαπλές, εκ μέρους του κλιμακίου του ΚΚΕ, πέρα από την αυτονόητη συμπαράσταση τόνισε ότι με βάση και την πείρα που υπάρχει σε ανάλογες περιπτώσεις, χρειάζεται να υπάρξει οργάνωση και κινητοποίηση των πληγέντων, με αγωνιστικές πρωτοβουλίες προς την κυβέρνηση και την Τοπική Διοίκηση, ώστε να υλοποιηθούν άμεσα τα μέτρα οικονομικής στήριξης και αποκατάστασης.

Σημείωσε πως οι δυνάμεις του ΚΚΕ με Ερωτήσεις στη Βουλή, στο Περιφερειακό και στο Δημοτικό Συμβούλιο αναδεικνύουν συνεχώς το ζήτημα και διεκδικούν λύσεις στα παραπάνω προβλήματα. Στην κατεύθυνση αυτή, τόνισε, χρειάζεται να δοθεί έκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ σε όλους τους σεισμόπληκτους, αποζημιώσεις 100% για τις καταστροφές, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση σπιτιών, καταστημάτων, σχολείων και υποδομών με ευθύνη του κράτους, πραγματική θωράκιση από σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
«Μη μου τους ... τουρίστες τάραττε»

«Μη μου τους ...τουρίστες τάραττε» είναι το κλίμα που καλλιεργεί η κυβέρνηση, διαφημίζοντας στο εξωτερικό την εικόνα μιας ασφαλούς και «καθαρής» Ελλάδας, την ώρα που απειλεί τον λαό «να αναλάβει τις ευθύνες του» για να μην ξεφύγει μέσα στο κατακαλόκαιρο ξανά η πανδημία. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα - λάστιχο, που στόχο έχουν να προσελκύσουν τον «τουρίστα - πορτοφόλι», όπως έλεγαν τις προάλλες εν χορώ υπουργοί της κυβέρνησης, έχουν ήδη αρχίσει να προκαλούν παρενέργειες. Το παράδειγμα με τον επισκέπτη που μπήκε στη χώρα για διακοπές με όλα τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά, αλλά λίγες μέρες μετά κατέληξε να νοσηλεύεται σε ΜΕΘ, χωρίς να γνωρίζει κανείς αν έχει μεταδώσει τον ιό και σε ποιους, είναι αποκαλυπτική και χτυπάει καμπάνες. Επιβεβαιώνει την ευθύνη του κράτους να πάρει έστω και τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια των τουριστών και του λαού, ιδιαίτερα των κατοίκων στις τουριστικές περιοχές. Να πάψει να οχυρώνεται πίσω από τους αναγκαίους εμβολιασμούς και την ατομική ευθύνη, να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας και όλες τις υπηρεσίες πρόληψης και ελέγχου στις πύλες εισόδου και στους τουριστικούς προορισμούς, να επιτάξει γι' αυτόν το σκοπό τον ιδιωτικό τομέα.

* * *

Ολοένα και περισσότερο οι επιστήμονες προειδοποιούν για την αργή αποκλιμάκωση αυτού του κύματος της πανδημίας, που δείχνει την ανθεκτικότητα του ιού και των μεταλλάξεών του. Αποκαλύπτει όμως και τις εγκληματικές ευθύνες του κράτους για την απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας, όπως μαζικοί, τακτικοί και επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι, εξαντλητική ιχνηλάτηση, αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα σε χώρους δουλειάς, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σχολεία κ.ά. Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται και με τον τουρισμό: Τα υγειονομικά πρωτόκολλα γράφονται και σβήνονται κατά παραγγελία των μεγάλων επιχειρηματιών ομίλων στις αερομεταφορές, στον Τουρισμό, στην ακτοπλοΐα. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η άρση κάθε περιορισμού στην πληρότητα των λεωφορείων στις πίστες των αεροδρομίων, για να κινούνται τιγκαρισμένα με επιβάτες, σε χώρους που αποδεδειγμένα αποτελούν «κόμβο» για τη μετάδοση του ιού. Εξίσου γαλαντόμα για το κεφάλαιο είναι και τα πρωτόκολλα για την πληρότητα των αεροπλάνων και των πλοίων, με τα οποία μετακινούνται χιλιάδες ταξιδιώτες από και προς τη χώρα μας. Ο χρόνος είναι χρήμα και η ασφάλεια των επιβατών λογαριάζεται ως «κόστος»...

* * *

Κατά τα άλλα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, φταίνε η «χαλάρωση του κόσμου», οι συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους και οι διαδηλώσεις (!) για τα συνεχιζόμενα κρούσματα και τις διασωληνώσεις, που παραμένουν σε τριψήφιο νούμερο. Πέρα απ' αυτά, όλοι όσοι εισέρχονται στη χώρα μας με πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα υπόκεινται σε κανέναν άλλο έλεγχο μέχρι να τελειώσουν τις διακοπές τους, παρά το γεγονός ότι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό αν μολυνθούν. Δειγματοληπτικός μόνο έλεγχος προβλέπεται και για όσους εισέρχονται με άλλα πιστοποιητικά στη χώρα (μοριακό ή rapid test), θυμίζοντας το περσινό φιάσκο με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους, που κατέστησαν τη χώρα σουρωτήρι και σε συνδυασμό με τις άλλες ελλείψεις, οδήγησαν στα τέλη Αυγούστου σε μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων. Σε συνάρτηση με τους αργούς ρυθμούς των εμβολιασμών (οι πλήρως εμβολιασμένοι μόλις που ξεπερνούν το 20% στην Ελλάδα) οι κίνδυνοι για επανάληψη του ίδιου σκηνικού καραδοκούν. Με τους σημερινούς ρυθμούς η «ανοσία αγέλης» απομακρύνεται, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην προμήθεια των εμβολίων. Η παραγωγή και η διανομή τους ασφυκτιούν στον στενό κορσέ του κέρδους και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, εμποδίζοντας την καθολική και έγκαιρη διάθεση των επιτευγμάτων της ιατρικής επιστήμης και της έρευνας για τις ανάγκες του λαού.

* * *

Και βέβαια, κανείς δεν ξεχνάει ότι οι δομές Υγείας στα νησιά και στους άλλους τουριστικούς προορισμούς δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες των κατοίκων στις «κανονικές» περιόδους. Πόσο μάλλον στις έκτακτες, δηλαδή τους καλοκαιρινούς μήνες, με την πανδημία να δείχνει τα δόντια της και τους αποκλεισμένους από το σύστημα Υγείας μιας νόσου να κάνουν «ουρά». Ο λαός δεν μπορεί να συμβιβαστεί με αυτήν την κατάσταση. Δεν πρέπει να αποδεχτεί η κυβέρνηση να του κουνάει προκλητικά το δάχτυλο της ατομικής ευθύνης, να τον καθιστά υπεύθυνο για το αν θα πάει καλά ο τουρισμός κι αν θα εκπληρωθούν οι προσδοκίες για μια κερδοφόρα τουριστική σεζόν, που θα συμβάλει στην ανάκαμψη της οικονομίας. Γιατί αυτό είναι κριτήριο στη διαχείριση της πανδημίας χειμώνα - καλοκαίρι, με lockdown ή χωρίς: Η «υγεία» της καπιταλιστικής οικονομίας και η «ανάταξη» από τη βαθιά κρίση, στην οποία επέδρασε καταλυτικά η πανδημία. «Κανονικότητα» όμως δεν είναι να χαρίζει το κράτος 420 εκατ. ευρώ επιπλέον στις μεγαλοεπιχειρήσεις του τουρισμού, ενώ αρνείται λόγω «κόστους» να επιβάλει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων σ' αυτές. «Κανονικότητα» από τη σκοπιά των λαϊκών αναγκών και τις δυνατότητες της εποχής μας είναι να έχουν οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, οι νέοι δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, ουσιαστική προστασία της υγείας και της ζωής τους. Να μη στερούνται το δικαίωμα στην ξεκούραση, στην αναψυχή, στις διακοπές. Εκεί πρέπει να στρέψουν οργανωμένα και πιο μαζικά την πάλη τους.


Κ. Μ.

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ κοντά στο Αίγιο

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε χτες το απόγευμα στο Αίγιο και έγινε αισθητός και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός είχε επίκεντρο 13 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Καλαβρύτων, με εστιακό βάθος τα 51 χιλιόμετρα, και σημειώθηκε στις 18.06. Από τη σεισμική δόνηση δεν αναφέρθηκαν ζημιές ή ανθρώπινα θύματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ