ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Μάη 2023
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Τα ... «αντισυστημικά» μαργαριτάρια του ΜέΡΑ25

Δεν προλαβαίνουμε να μετράμε τα «μαργαριτάρια» του ΜέΡΑ25, τα οποία επιβεβαιώνουν ότι η «πρώτη φορά ρήξη» είναι ένα αποτυχημένο remake της εξαπάτησης που επιχείρησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Μόνο που σήμερα έχουμε 2023 και ο λαός έχει πλέον πείρα...

Ξεκινάμε από τη δήλωση Βαρουφάκη για το κόμμα του ναζιστή κατάδικου Κασιδιάρη: «Οταν η αριστερά αποτυγχάνει να οργανώσει την αντίσταση στη λεηλασία των πολλών σε περίοδο κρίσης, το αυγό του φιδιού εκκολάπτεται... Δεν υπάρχει τρόπος να ορίσεις τι σημαίνει ναζισμός, ρατσισμός, τι σημαίνει αυτό το όνειδος, το μόρφωμα».

Είναι τουλάχιστον αισχρό και ανιστόρητο να φορτώνει την ευθύνη για την ακροδεξιά και τον φασισμό γενικά στην «αριστερά», για να κρύβονται κάτω από το χαλί τα χίλια νήματα που τους δένουν με το καπιταλιστικό σύστημα, το κεφάλαιο και τους μηχανισμούς του.

Εκεί στη Β' Πειραιά όπου κατεβαίνει υποψήφιος, δεν έχει ακούσει τίποτα για την πολύπλευρη στήριξη της Χρυσής Αυγής από επιχειρηματικά συμφέροντα; Οτι οι χρυσαυγίτες είχαν πάρει εργολαβία την επίθεση των εργοδοτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στους αγωνιστές συνδικαλιστές και στο ΠΑΜΕ;

Ετσι όπως το παρουσιάζει ο Βαρουφάκης, αυτοί που δολοφόνησαν τον Παύλο Φύσσα, που επιτέθηκαν στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και σε μετανάστες, μάλλον ήταν ...αγανακτισμένοι που δεν κατάφερε να τους κερδίσει η «αριστερά»!

Οσο για το ότι δεν μπορεί να ορίσει τι σημαίνει ναζισμός και ρατσισμός, τέτοιες δηλώσεις το μόνο που πετυχαίνουν είναι να ρίχνουν νερό στον μύλο όσων κάνουν απαράδεκτες και ανιστόρητες γενικεύσεις με αφορμή τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη, αναπαράγοντας τη θεωρία των «δύο άκρων».

Εξάλλου, αυτό που δίνει δυνατότητα στους φασίστες να παίζουν το παιχνίδι τους είναι η πολιτική σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων, αυτών δηλαδή που πουλάνε ψεύτικες ρήξεις, αυτών που βαφτίζουν προοδευτική τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, κάτι που πράγματι γεννά απογοήτευση σε λαϊκές δυνάμεις. Γι' αυτό ο Γ. Βαρουφάκης μάλλον θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός, γιατί έχει θητεύσει σε αυτήν την πολιτική.

* * *

Παραπέρα, σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Βαρουφάκης ανέφερε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης «δεν είναι νέο μνημόνιο», ότι λίγο πολύ ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία εν μέσω πανδημίας να υπάρξει μια «μεταρρύθμιση της ΕΕ». Οτι ο Μακρόν τότε πρότεινε ευρω-ομόλογο που θα μετέτρεπε το εθνικό χρέος σε ευρωπαϊκό, αλλά η Μέρκελ το απέρριψε και έδωσε πακέτο χρηματοδότησης στους «ολιγάρχες».

Δεν σχολιάζουμε το ξέπλυμα του Μακρόν, την ώρα που η Γαλλία συγκλονίζεται από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα που προωθεί η κυβέρνησή του. Αλλά πάει πολύ να εξωραΐζει το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης, με τα εκατοντάδες αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που θα κληθεί και πάλι να πληρώσει ο λαός και το οποίο, όχι τυχαία, βρίσκεται στην προμετωπίδα του κοινού προγράμματος ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Πήρε το κολάι, φαίνεται, από τότε που ήταν σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου. 'Η από τότε που ως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έλεγε ότι το 70% των μνημονίων είναι καλό. Οταν σχεδίασε μαζί με τους ομογάλακτούς του το «σχέδιο - γέφυρα» που οδήγησε στο 3ο μνημόνιο.

* * *

Το πιο πρόσφατο «μαργαριτάρι» το διαβάζουμε στις θέσεις του ΜέΡΑ25 για το ηλεκτρικό ρεύμα. Αφού γράφουν πως «οι Βρυξέλλες είναι αδύνατο να συμφωνήσουν στην κατάργηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», προσθέτουν:

«Ομως, όπως έχει αποδείξει η πρόσφατη εμπειρία της Ισπανίας, όταν μια κυβέρνηση έχει τη στήριξη των πολιτών στη νομοθέτηση ριζοσπαστικών πολιτικών στον χώρο της Ενέργειας που συγκρούονται με τις Οδηγίες της ΕΕ, π.χ. κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, οι Βρυξέλλες κάνουν πίσω. Γι' αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τη ρήξη: Οχι μόνο επειδή, αν δεν είσαι έτοιμος για τη ρήξη, γίνεσαι υποχείριο του καρτέλ των ολιγαρχών, αλλά κι επειδή, αν είσαι έτοιμος για τη ρήξη, αυξάνονται οι πιθανότητες να μη χρειαστεί η σύγκρουση με τις Βρυξέλλες»!

Τι μάθαμε; Αφενός ότι η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Ισπανίας είναι στον δρόμο της ...ρήξης. Αυτά όταν στην Ενέργεια, για παράδειγμα, ό,τι γλίτωσαν οι Ισπανοί εργαζόμενοι ως καταναλωτές το πλήρωσαν ως φορολογούμενοι, με τους έμμεσους και άμεσους φόρους. Και ενώ το μεγαλύτερο ισπανικό μονοπώλιο Ενέργειας, η «Iberdrola», σημειώνει 28,9% αύξηση κερδών το τρίτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, πριν τα ...ρηξικέλευθα μέτρα.

Αφετέρου ότι η ετοιμότητα για ρήξη, πάντα εντός του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με ανέγγιχτη την καπιταλιστική ιδιοκτησία, αυξάνει τις πιθανότητες να μη χρειαστεί καν η σύγκρουση! Γιατί μάλλον το ΝΑΤΟ και η ΕΕ θα λογικευτούν... Ακόμα και η ψευδεπίγραφη «σύγκρουση» που επικαλούνται πήγε περίπατο, παρουσιάζοντας ένα ακόμα επεισόδιο στο σίκουελ των «προοδευτικών κυβερνήσεων» και των «σκληρών διαπραγματευτών».

* * *

Συμπερασματικά, στη μακρά λίστα υπόκλισης στο σύστημα, του δήθεν «αντισυστημικού» ΜέΡΑ25, προσθέτουμε:

Αθώωση του καπιταλισμού για τη σαπίλα του ναζισμού - φασισμού. Τσεκ.

Εξωραϊσμός του Ταμείου Ανάκαμψης ως στρατηγικού στόχου του κεφαλαίου, που φορτώνει με νέα βάρη τον λαό. Τσεκ.

Ξέπλυμα σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων, της ΕΕ, με την υποσημείωση ότι ακόμα και η υποτιθέμενη «ρήξη» μπορεί να μη χρειαστεί. Τσεκ.

Στις εκλογές ο λαός έχει μόνο μία πραγματικά αντισυστημική επιλογή. Είναι η ψήφος στο ΚΚΕ, που με το ανατρεπτικό του Πρόγραμμα φωτίζει τη διέξοδο από τον βούρκο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Και που γι' αυτόν τον λόγο μπορεί να είναι ο οργανωτής και η εμπροσθοφυλακή των αγώνων του λαού και της νεολαίας για τη ζωή που τους αξίζει, απέναντι στο κεφάλαιο, στις κυβερνήσεις του και στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.


Π. Κετσ.


ΗΠΑ - ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
«Επικαιροποίηση» της «αμυντικής συμφωνίας» που «φωτογραφίζει» την κόντρα με το Πεκίνο

Στο επίκεντρο μεταξύ άλλων οι απειλές «στον Ειρηνικό», ο «ασύμμετρος πόλεμος» και το «γκριζάρισμα ζωνών»

Από την πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου των Φιλιππίνων με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας

Copyright 2023 The Associated

Από την πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου των Φιλιππίνων με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας
Την εντεινόμενη προσπάθεια ενίσχυσης των «πατημάτων» των ΗΠΑ σε Ασία - Ειρηνικό, με στόχο την «αντιμετώπιση» της Κίνας, αποτυπώνει η επικαιροποίηση της Αμυντικής Συμφωνίας ΗΠΑ - Φιλιππίνων, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Φιλιππινέζου Προέδρου, Φέρντιναντ Μάρκος, στην Ουάσιγκτον.

Η επίσκεψη και η «επικαιροποίηση» της συμφωνίας ήρθαν μάλιστα λίγα 24ωρα μετά από τις ευρείες στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ - Φιλιππίνων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ), κρίσιμη περιοχή στην οποία εντείνονται αντιθέσεις και ανταγωνιστικές διεκδικήσεις από την Κίνα και τα γειτονικά της κράτη.

Σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές της συνεργασίας ΗΠΑ - Φιλιππίνων, «πεδία συνεργασίας κατά προτεραιότητα περιλαμβάνουν την εμβάθυνση της διαλειτουργικότητας του Πολεμικού Ναυτικού των δύο χωρών και τις Ναυτικές Υπηρεσίες επιβολής νόμου (...) τη συνεχιζόμενη διεξαγωγή διμερών ασκήσεων και εκπαίδευσης και συνδυασμένων θαλάσσιων δραστηριοτήτων, που θα περιλαμβάνουν αλλά δεν θα εξαντλούνται σε κοινές περιπολίες...».

Χαρακτηριστικό είναι ακόμα ότι στους στόχους περιλαμβάνεται και «η προώθηση της οικοδόμησης διαλειτουργικότητας και συνεργασίας σε συμβατικούς και μη τομείς, λαμβάνοντας υπόψιν τακτικές συμμετρικού, υβριδικού, ασύμμετρου πολέμου και γκρίζων ζωνών, αλλά και αναδυόμενων πεδίων της τεχνολογίας».

Μεταξύ άλλων η συμφωνία προβλέπει «διατήρηση στενών διαβουλεύσεων όταν απειληθεί η εδαφική τους ακεραιότητα, πολιτική ανεξαρτησία ή ασφάλεια από εξωτερική ένοπλη επίθεση στον Ειρηνικό» και «επιβεβαιώνει ότι οποιαδήποτε (από τις δύο) χώρες θα ζητήσει στήριξη όταν αξιολογήσει ότι επίκειται απειλή ή αυξηθούν οι ενδείξεις για ένοπλη επίθεση...».

Αντίδραση από το Πεκίνο

Εντονη ήταν, όπως αναμενόταν, η αντίδραση της Κίνας.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Μάο Νινγκ, δήλωσε ότι η χώρα της «αντιτίθεται σθεναρά στην ενέργεια οποιασδήποτε χώρας να αναμειχθεί στο θέμα της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, ώστε να βλάψει την εδαφική κυριαρχία και τα θαλάσσια ενδιαφέροντα και συμφέροντα της Κίνας».

«Προσπερνώντας» έντονες διαφορές και αντιθέσεις μεταξύ χωρών της περιοχής που φουντώνουν τα τελευταία χρόνια (μαζί με σύνθετα παζάρια), υποστήριξε ότι μέχρι σήμερα η ΝΚΘ ήταν «κοινό σπίτι των χωρών της περιοχής» και ότι «με τις στοχευμένες προσπάθειες των χωρών της περιοχής, η κατάσταση στη ΝΚΘ διατήρησε συνολικά μια σταθερότητα».

Στέλνοντας δε σήμα σε χώρες της περιοχής που φυσικά σταθμίζουν τον ρόλο και το βάρος της Κίνας σχολίασε πως «όταν οι χώρες της περιοχές δεσμεύονται για αμοιβαία εμπιστοσύνη, αλληλεγγύη, συνεργασία και κατάλληλη διαχείριση των διαφορών τους, κρατούν στο χέρι τους το κλειδί για την ειρήνη και σταθερότητα στη ΝΚΘ».

Την ίδια στιγμή, η Μάο επέκρινε τα σχέδια αναβάθμισης της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή, μεταξύ άλλων με σχέδια για λειτουργία γραφείων στην Ιαπωνία. Ανέφερε ότι η Ασία είναι «μια υποσχόμενη γη για συνεργασία και ανάπτυξη και δεν θα πρέπει να είναι αρένα μάχης για τη γεωπολιτική» και ότι «η συνεχής επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, η ανάμειξη σε περιφερειακές υποθέσεις, οι προσπάθειες να καταστραφούν η περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια και η ώθηση για αντιπαράθεση απαιτούν υψηλή επαγρύπνηση από χώρες στην περιοχή».

Συνάντηση των ΥΠΕΞ του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, συνεχίζεται σήμερα στην πολιτεία Γκόα της Ινδίας η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO - συμμετέχουν Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Ιράν, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Κιργιστάν), στο πλαίσιο μάλιστα της οποίας ο Πακιστανός ΥΠΕΞ βρίσκεται στην Ινδία μετά από πολλά χρόνια.

Η κινεζική εφημερίδα «Global Times» μετέδωσε χτες ότι η υπουργική συνάντηση «θα ενισχύσει τη συναίνεση ενόψει της Συνόδου Κορυφής της SCO», τον Ιούλη, καθώς το Πεκίνο εντείνει διεργασίες με στόχο την «αντιστάθμιση» των σχεδίων ενίσχυσης της θέσης των ΗΠΑ.

Σημειωτέον, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, φτάνει στην περιοχή τις επόμενες βδομάδες για τις Συνόδους Κορυφής των G7 (Ιαπωνία) και QUAD (Αυστραλία).

Πριν από την Ινδία, ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Κιν Γκανγκ, βρέθηκε στη Μιανμάρ, όπου συναντήθηκε και με τον επικεφαλής των πραξικοπηματιών, Μιν Αούνγκ Ιλάνγκ. Σύμφωνα με την αγγλόφωνη βιρμανική αντικαθεστωτική εφημερίδα «The Irrawaddy», ο Κιν δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι αυτή «αποκαλύπτει πως η Κίνα στηρίζει τη Μιανμάρ στη διεθνή αρένα». Η ίδια εφημερίδα υπενθύμισε ότι «η Κίνα αποτελεί μεγάλο επενδυτή στη Μιανμάρ και αποδίδει μεγάλη σημασία στα ορυχεία, στους αγωγούς πετρελαίου και αερίου και άλλα σχέδια για υποδομές που θα προσφέρουν πρόσβαση στον Ινδικό. Αυτά περιλαμβάνουν τον Οικονομικό Διάδρομο Κίνας - Μιανμάρ (CMEC) που σχεδιάζεται να ενώσει την Κουνμίνγκ στη νοτιοδυτική Κίνα με τους μεγάλους οικονομικούς κόμβους της Μιανμάρ».

Ενδεικτικές της αποφασιστικότητας με την οποία το Πεκίνο προσπαθεί να διευρύνει τον ρόλο του σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα είναι και οι απανωτές συναντήσεις για το Αφγανιστάν στις οποίες πρωτοστατεί. Εκτός από νέα συνάντηση του σχήματος των «γειτονικών χωρών στο Αφγανιστάν» (στήθηκε με πρωτοβουλία του Πεκίνου) που έγινε πρόσφατα στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, ο Κινέζος ΥΠΕΞ προήδρευσε προ ημερών και στη δεύτερη ανεπίσημη συνάντηση για το Αφγανιστάν μεταξύ των ΥΠΕΞ Κίνας, Ρωσίας, Πακιστάν και Ιράν, ενώ αύριο αναμένεται νέα συνάντηση των ΥΠΕΞ Κίνας - Πακιστάν, αυτήν τη φορά και με τον ΥΠΕΞ των Ταλιμπάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ