ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΚΕΤΙ ΠΡΟΣ ΥΠΠΟ
Το πρώτο «όχι»

Με αρνητικό, κυνικό και απαξιωτικό τρόπο απάντησε το αμερικανικό, ιδιωτικό Μουσείο Γκετί (Getty) στην επιστολή του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού με το αίτημα της επιστροφής κλεμμένων ελληνικών αρχαιοτήτων, που εκτίθενται στις συλλογές του, με το ΥΠΠΟ ωστόσο να... «εκτιμά» το γεγονός ότι οι Αμερικανοί απάντησαν!

Οπως προκύπτει από τη λιτή ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, εκ μέρους του Μουσείου δεν μπήκε καν στον «κόπο» να απαντήσει η σημερινή διοίκησή του, αλλά ο μελλοντικός διευθυντής του, Μάικλ Μπραντ (Michael Brand), ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα από το 2006. «Στην εν λόγω απάντηση», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, «δεν προκύπτει θετική ανταπόκριση στο αίτημά μας να επιστραφούν τα αρχαιολογικά αντικείμενα, τα οποία βρίσκονται παράνομα στο εν λόγω Μουσείο, αλλά μια ασαφής υπόσχεση ότι θα συζητηθεί μετά την ανάληψη των διευθυντικών καθηκόντων από τον κ. Μάικλ Μπραντ» (σ.σ. οι υπογραμμίσεις δικές μας).

Και συνεχίζει: «Το Υπουργείο Πολιτισμού παρά το γεγονός ότι εκτιμά (!!) αυτήν την κίνηση του μελλοντικού Διευθυντή του Μουσείου, θα συνεχίσει τη δρομολόγηση της υπόθεσης διά της δικαστικής οδού και θα την αναστείλει μόνο όταν το Getty αποφασίσει πράγματι να μας επιστρέψει τις αρχαιότητες που μας ανήκουν και που βρίσκονται εκεί».

Θυμίζουμε, ότι η υπόθεση των ελληνικών αρχαιοτήτων στο Γκετί ξεκινά από τις αρχές της 10ετίας του '90, ενώ στα δικαστήρια βρίσκονται και οι ιταλικές αρχές κατά του Μουσείου για δικές τους αρχαιότητες. Πρόσφατα το ΥΠΠΟ ανακοίνωσε την έναρξη των σχετικών διαδικασιών για την επιστροφή τεσσάρων αρχαιοτήτων, οι οποίες διαπιστωμένα αποτελούν αντικείμενα αρχαιοκαπηλίας. Στην υπόθεση εμπλέκεται και η Μάριον Τρου, πρώην υπεύθυνη του Μουσείου για τις ελληνορωμαϊκές αρχαιότητες, η οποία έχασε τη θέση της από το Μουσείο, για λόγο όμως άσχετο με τις παραπάνω υποθέσεις.

Στο μεταξύ, σε πρόσφατο άρθρο του στην αμερικανική εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» ο καθηγητής Ιστορίας Τέχνης στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και αντιπρόεδρος του αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής, Μάλκολμ Μπελ, τονίζει ότι η υπόθεση της επιστροφής αρχαιοτήτων στην Ιταλία και αντίστοιχες διεκδικήσεις από άλλες μεσογειακές χώρες, μεταξύ αυτών και της Ελλάδας, «είναι δικαιολογημένη και εγείρει ευρύτερα ζητήματα ηθικής και νομικής τάξης για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της κάθε χώρας».

Ο ίδιος καλεί τις ΗΠΑ να ενεργοποιήσουν πλήρως τις συμβάσεις της ΟΥΝΕΣΚΟ και προσθέτει, ότι «ιταλικό δικαστήριο και ο Ιταλός εισαγγελέας Πάολο Φέρι θεωρούν ότι το Μουσείο Getty είχε αγοράσει πολλά εκθέματα πριν από το 1995 τα οποία προέρχονταν από λεηλατημένους αρχαιολογικούς χώρους και πολλά από αυτά τυγχάνουν εξαιρετικής αρχαιολογικής σημασίας, όπως η ελληνικής προέλευσης "Αφροδίτη" που βρέθηκε στη Morgantina (περιοχή της Σικελίας) της Ιταλίας και εκτίθεται στο Μουσείο Getty».

Σημειώνει επίσης ότι «το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης ή το Μουσείο Τέχνης της Βοστόνης, ακολουθούν την πρακτική της Ενωσης Καλλιτεχνικών Διευθυντών Μουσείων, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται η απόκτηση εκθεμάτων, χωρίς έγγραφη πιστοποίηση, αν θεωρηθεί από τις αρχές του Μουσείου ότι έχουν αποκτηθεί νόμιμα».

Μαγικό «Τρίφωνο»

«"Οι τοίχοι έχουν αυτιά και τα αυτιά μας τοίχους". Οταν το διαβάσαμε αυτό σε κάποιο τοίχο αποφασίσαμε να ντύσουμε με ήχους και μουσική τις σιωπές των συνθημάτων, να ρίξουμε για λίγες στιγμές τους "τοίχους" που μας περιβάλουν. Να περιγράψουμε με το δικό μας τρόπο αυτά που συναντήσαμε γραμμένα στους τοίχους και που άλλα μας κλείσανε πονηρά το μάτι, άλλα μας έκαναν να δακρύσουμε, άλλα να γελάσουμε με την καρδιά μας, άλλα να σκεφτούμε...». Μ' αυτά τα λόγια το «Τρίφωνο» μάς προϊδεάζει για το αυριανό πρόγραμμά του, στο Σπίτι Τέχνης «Λώλης» (Δεληγιάννη 5, πίσω από την Πάντειο, 210.9234.806). Μικρές ιστορίες, γραμμένες σε τοίχους, ταιριασμένες με χρώματα, μουσικές, εικόνες και τραγούδια... Οπως λένε, «αφορμή και αιτία έγιναν τραγούδια των Σαββόπουλου, Θεοδωράκη, Μικρούτσικου, Λοΐζου, Καλδάρα, Αλεξίου, Παπάζογλου, Κατσιμίχα, Μαχαιρίτσα, Αλαγιάννη, Σάιμον και Καρφάνκελ, «Πινκ Φλόιντ», Πιατσόλα, που μπορούσαν να ειπωθούν αλλιώτικα, να ντυθούν με αυτές τις μικρές ιστορίες των τοίχων και να διαπεράσουν με κάποιον τρόπο το δικό μας και το δικό σας τοίχο». Συμμετέχουν: Σάκης Βαργεμτζίδης (πιάνο), Φώτης Μυλωνάς (μπάσο, φλάουτο), Θοδωρής Παπαστάθης (τύμπανα), Γιάννης Παπαγιαννούλης (κρουστά). Πρόγραμμα: Τετάρτη - Πέμπτη (10 μμ), Παρασκευή - Σάββατο (11 μμ).

Βιογραφία του Μ. Κατράκη

«Μάνος Κατράκης - στη ζωή, τη σκηνή και την οθόνη» τιτλοφορείται το βιβλίο, που παρουσιάζεται τη Δευτέρα (5/12), στις 7 μ.μ., στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» (Ακαδημίας 3) από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» και τον Πανελλήνιο Επιστημονικό Σύλλογο Θεατρολόγων. Θα μιλήσουν: Στάθης Λιβαθηνός, Κώστας Καζάκος, Βασίλης Κολοβός, Γιώργος Βαρλάμος και οι θεατρολόγοι - συγγραφείς του βιβλίου Βασίλης Μαρτσάκης, Μαρία Καραγεώργου, Αικατερίνη Δεμέστιχα.

Ελληνική τέχνη στη Ν. Υόρκη

Εκατόν τριάντα επτά αριστουργήματα της ελληνικής τέχνης των χρόνων της ξενοκρατίας, τα οποία προέρχονται από το Μουσείο Μπενάκη, περιλαμβάνει η έκθεση «Από το Βυζάντιο στη σύγχρονη Ελλάδα. Η ελληνική τέχνη σε αντίξοες συνθήκες 1453-1830», που θα παρουσιαστεί (14/12/2005 - 6/5/2006) στο «Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο» στη Νέα Υόρκη. Λιθογραφίες, εικόνες, έργα ζωγραφικής, ξυλογλυπτικής και αργυροχρυσοχοΐας, κεντήματα, ενδύματα, κοσμήματα, κεραμικά, λιθανάγλυφα, σπάνιες εκδόσεις, χάρτες, όπλα και κειμήλια, συνθέτουν το πανόραμα της ελληνικής τέχνης από την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 έως την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους το 1830. Η έκθεση ξεκινά με τις πρώτες απόπειρες χαρτογράφησης του ελληνικού χώρου και ολοκληρώνεται με σκηνές και κειμήλια από τον ελληνικό αγώνα της ανεξαρτησίας.

Τιμούν την προσφορά του

Σε μια σπουδαία μορφή της κιθάρας, στον Γεράσιμο Μηλιαρέση, που «έφυγε» τον περασμένο Ιούνη, αφιερώνεται η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο (8.30μ.μ.) στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου «Φίλιππος Νάκας» (Ιπποκράτους 41, τηλ.210-3634.000). Κορυφαίοι κιθαριστές, συνεργάτες, φίλοι και μαθητές του θ' αποτίσουν φόρο τιμής στον πρωτοπόρο της κλασικής κιθάρας, που για δεκαετίες, με την καλλιτεχνική του παρουσία στα κιθαριστικά δρώμενα, συνέβαλε καθοριστικά στη διάδοση και εξέλιξή της. Εισηγήσεις: Ευάγγελος Ασημακόπουλος και Νότης Μαυρουδής. Ερμηνεύουν συνθέσεις και διασκευές του οι μαθητές της σχολής του: Σπύρος Δενδρινός, Παναγιώτης Καλατζόπουλος, Δημήτρης Κεχρής και Μαρία Παπάδη. Είσοδος ελεύθερη.

Οι επτά βραβευμένες ταινίες της 5ης Διεθνούς Συνάντησης Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου - «ΑΓΩΝ» (Νοέμβρης 2004) θα προβληθούν στις 3/12 (από τις 10 πμ) και 4/12 (από τις 11.15 πμ), στον κινηματογράφο «Αττικόν». Στο πλαίσιο των προβολών και με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, η εκδήλωση θα κλείσει με συναυλία του Λάκη Παππά, ο οποίος θα ερμηνεύσει τα έργα «Ματωμένος Γάμος» και «Παραμύθι χωρίς όνομα».

Αφιέρωμα στο έργο του σκηνοθέτη Νίκου Παπατάκη, ο οποίος ζει και δουλεύει στο Παρίσι, διοργανώνουν η Ελληνοαμερικανική Ενωση και το Ινστιτούτο «Γκαίτε», σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (7-20/12). Στο «Γκαίτε» (Ομήρου 14-16) θα γίνουν προβολές ταινιών του, ενώ στην Ελληνοαμερικανική Ενωση οργανώνεται έκθεση με φωτογραφίες και άλλα ντοκουμέντα με τίτλο «Νίκος Παπατάκης: Η διασπορά και η κραυγή του σώματος». Ελεύθερη είσοδος στις προβολές και την έκθεση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ