ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Μάχες για λιμάνια, περάσματα και εντυπώσεις

Το δράμα των προσφύγων από την ιμπεριαλιστική επέμβαση συνεχίζεται
Το δράμα των προσφύγων από την ιμπεριαλιστική επέμβαση συνεχίζεται
ΤΡΙΠΟΛΗ.-

Η κλιμάκωση του πολέμου εντυπώσεων, αλλά και των συγκρούσεων στο πεδίο των μαχών, ήταν το χαρακτηριστικό των τελευταίων 24ώρων, καθώς τόσο η πλευρά Καντάφι, αλλά και οι αντικαθεστωτικοί του Εθνικού Συμβουλίου αρχίζουν, με διάφορους τρόπους, να νιώθουν την πίεση του παρατεταμένου τέλματος σε όλα τα επίπεδα της αντιπαράθεσής τους. Ισως, λόγω αυτής της πίεσης, το αντικαθεστωτικό Μεταβατικό Συμβούλιο να υπέπεσε σε μία ακόμη «γκάφα», καθώς ανακοίνωσε ότι η Ιταλία συναίνεσε να προμηθεύσει όπλα στους αντικαθεστωτικούς, κάτι που έσπευσαν να διαψεύσουν κατηγορηματικά Ιταλία και Γαλλία. Την περασμένη βδομάδα, ανάλογες διαψεύσεις είχαν γίνει από Ισπανία, Νορβηγία και Δανία, όταν το Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι το αναγνωρίζουν ως «μοναδικό εκπρόσωπο του λιβυκού λαού».

Στο πεδίο των εντυπώσεων, εντός Λιβύης, συνεδρίασε η Εθνική Διάσκεψη των Φυλών, στην οποία, όπως ανακοινώθηκε τουλάχιστον, συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλες τις φυλές της χώρας. Κατέληξε σε έκκληση για υιοθέτηση νομοθεσίας «γενικής αμνηστίας για όλους όσοι συμπαρατάχθηκαν με τους προδότες ενάντια στον Μουαμάρ Καντάφι». Ταυτόχρονα, εκτός Λιβύης εκπρόσωποι από 25 λιβυκές πόλεις συμμετείχαν σε Σύνοδο στο Αμπού Ντάμπι των ΗΑΕ για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στο αντικαθεστωτικό Εθνικό Συμβούλιο.

Την ίδια ώρα, σκληρές μάχες μαίνονταν κυρίως στην πόλη Μιζράτα, όπου οι αντικαθεστωτικοί προσπαθούσαν να κρατήσουν τον έλεγχο του λιμανιού, που είναι και η μοναδική είσοδος τροφίμων και ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ παράλληλα εξαπέλυσαν επίθεση για να ανακαταλάβουν τον έλεγχο του αεροδρομίου. Οι αντικαθεστωτικοί υποστήριξαν ότι το Σαββατοκύριακο, οι δυνάμεις του Καντάφι έπληξαν αποθήκες καυσίμων και ότι ελικόπτερα που έφεραν ψευδώς διακριτικά του «Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού» έριξαν νάρκες στο λιμάνι, προκειμένου να μην μπορούν να ελλιμενιστούν πλοία, ενώ τελειώνουν τα τρόφιμα και το νερό. Η λιβυκή ηγεσία δε σχολίασε την πληροφορία περί ρίψης ναρκών, ενώ ο «Ερυθρός Σταυρός» ανακοίνωσε ότι θα το ελέγξει. Η λιβυκή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι «ομάδες προδοτών παραδόθηκαν στην Μιζράτα».

Παράλληλα, με όλα αυτά, ΝΑΤΟικά αεροσκάφη έπληξαν στρατιωτικά φορτηγά, αποθήκες πυρομαχικών, τεθωρακισμένα των δυνάμεων Καντάφι, αλλά και κτίρια με ελεύθερους σκοπευτές στις πόλεις Ζιντάν, Μπρέγκα, Μιζράτα, Τρίπολη, Σύρτη, Μίζντα. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο γγ του ΝΑΤΟ υποστήριξε ότι «το παιχνίδι έχει τελειώσει για τον Καντάφι, ο χρόνος μετρά αντίστροφα γι' αυτόν». Παρ' όλα αυτά, ο Ράσμουσεν επανέλαβε ότι «η λύση στη Λιβύη δεν είναι στρατιωτική αλλά πολιτική».

ΗΠΑ
Διευρύνεται η ατζέντα της «τρομοκρατίας»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συνεχίζει την επικοινωνιακή αξιοποίηση της εκτέλεσης Λάντεν, για να δηλώσει ότι ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» δεν τελείωσε. Οπως είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, είναι η ώρα να δοθεί το «τελειωτικό χτύπημα»... Η τράπουλα μοιράζεται εκ νέου και στα σχέδια συμπεριλαμβάνεται, φυσικά, η ευρύτερη Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική. Ετσι το πρόσχημα ξαναεμφανίστηκε: Οπως «πληροφόρησε» το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοσελίδων (SITE), σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση «Αλ Κάιντα» στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ (AQMI) αναφέρει ότι «τα γεγονότα που συγκλονίζουν τον αραβικό κόσμο δεν είναι παρά ένας καρπός μεταξύ των καρπών του ιερού πολέμου στον οποίο ο σεΐχης Οσάμα μπιν Λάντεν έπαιξε πρωταρχικό ρόλο». Στο μεταξύ, η πολιτική «μαστίγιο και καρότο» συνεχίζεται όσον αφορά τις σχέσεις με το Πακιστάν, καθώς ο Πρόεδρος Ομπάμα στην ίδια συνέντευξη υποστήριξε ότι το Πακιστάν πρέπει να διερευνήσει τις σχέσεις του με το δίκτυο της «αλ Κάιντα», για να ανασκευάσει μερικώς χθες ο σύμβουλος του Προέδρου Ομπάμα για θέματα Εθνικής Ασφαλείας, Τομ Ντάνιλον, ότι η αμερικανική κυβέρνηση διερευνά στοιχεία «που θα μας οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι η πολιτική, στρατιωτική ηγεσία ή οι μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν για τον Μπιν Λάντεν». Ανάλογα υπονοούμενα έγιναν και από τον στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους, επικεφαλής των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν και μελλοντικό επικεφαλής της CIA.

Αντιδράσεις, αλλά και υποσχέσεις από την πακιστανική ηγεσία

«Παράλογες» χαρακτήρισε τις κατηγορίες ότι το Πακιστάν παρείχε κάλυψη στην «αλ Κάιντα» και τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο πρωθυπουργός της χώρας, Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, μιλώντας στο Κοινοβούλιο του Ισλαμαμπάντ σχετικά με την υπόθεση, επαναβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη στις Ενοπλες Δυνάμεις και τις μυστικές υπηρεσίες (ISI). Στις δηλώσεις του, ο Πακιστανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι το Πακιστάν δεν είναι η πατρίδα της «αλ Κάιντα», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ δεν προσκάλεσε τον Λάντεν στη χώρα, υπενθυμίζοντας εμμέσως το ρόλο των ΗΠΑ όσον αφορά την ενίσχυση των «Ταλιμπάν» ενάντια στη ΛΔ του Αφγανιστάν.

Την ίδια στιγμή, χαρακτήρισε τις σχέσεις Ισλαμαμπάντ - Ουάσιγκτον «δυνατές», κάνοντας λόγο για μία ισχυρή στρατηγική συνεργασία, υποστηρίζοντας ότι ο θάνατος του Λάντεν ήταν απόδοση δικαιοσύνης, υποσχόμενος ότι θα πραγματοποιηθεί έρευνα για το πώς και πότε βρέθηκε στο Αμπονταμπάντ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να σταματήσει η ελληνική συμμετοχή στον πόλεμο

Ερώτηση στη Βουλή

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών, με θέμα «Να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και άλλων δυνάμεων στη Λιβύη», κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Θανάσης Παφίλης, Λιάνα Κανέλλη και Σπύρος Χαλβατζής.

Στην Ερώτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν:

«Στα πλαίσια της συνεδρίασης της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EUMC) στις Βρυξέλλες, στις 3 του Μάη, εκφράστηκε ετοιμότητα της ΕΕ για την παραπέρα κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στη Λιβύη. Η Στρατιωτική Επιτροπή επιβεβαίωσε ετοιμότητα για την αποστολή και χερσαίων δυνάμεων του Ευρωστρατού στη Λιβύη αφήνοντας κατά μέρος όλα τα μέχρι τώρα προσχήματα. Η αποστολή χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων αποτελεί πράξη εισβολής και κατοχής σε βάρος της Λιβύης και του λαού της. Στη συνεδρίαση της επιτροπής ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ φέρεται να έκανε λόγο για τη "σημαντική συνεισφορά της Ελλάδας στις επιχειρήσεις της ΕΕ".

Υπάρχει επίσης η πληροφορία ότι μονάδα του πολεμικού στόλου κατευθύνεται ήδη προς τη Λιβύη στα πλαίσια των στρατιωτικών επιχειρήσεων της ΕΕ.

Το ΚΚΕ έχει καταδικάσει την επίθεση στη Λιβύη, έχει καλέσει το λαό να αντιδράσει μαζικά, και έχει ζητήσει να μην υπάρχει καμία εμπλοκή της Ελλάδας.

Ερωτάται η κυβέρνηση:

Ποια μέτρα θα πάρει για την ανάκληση συμμετοχής πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, ποιες ενέργειες θα αναλάβει για να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και άλλων δυνάμεων στη Λιβύη;

Σε τι συνίσταται η "σημαντική συνεισφορά της Ελλάδας στις επιχειρήσεις της ΕΕ";

Τι μέτρα θα πάρει για να μην υπάρξει κλιμάκωση της επέμβασης στη Λιβύη με την αποστολή και χερσαίων δυνάμεων της ΕΕ;».

Νέα εκατόμβη με πρόσφυγες

Δεκάδες Αφρικανοί πρόσφυγες αφέθηκαν να πεθάνουν σε ένα ακυβέρνητο σαπάκι στη Μεσόγειο, καθώς ΕΕ και ΝΑΤΟ αγνόησαν επιδεικτικά τα σήματά τους για βοήθεια. Το πλοιάριο μετέφερε 72 επιβάτες (μεταξύ τους είκοσι γυναίκες και δύο μωρά που επίσης πέθαναν). Εφυγε 25/3 από την Τρίπολη της Λιβύης με προορισμό το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα. Η μηχανή χάλασε, έμειναν κι από καύσιμα. Ειδοποίησαν την ιταλική ακτοφυλακή, που αργότερα δικαιολογήθηκε ότι ειδοποίησε σχετικά τις αρχές της Μάλτας. Παράλληλα, πάνω από το πλοιάριο πέταξε αδιευκρίνιστης εθνικότητας στρατιωτικό ελικόπτερο, ενώ λίγες μέρες μετά η πορεία του διασταυρώθηκε με ΝΑΤΟικό αεροπλανοφόρο (εικάζεται ότι ήταν το γαλλικό «Σαρλ ντε Γκολ»), που επίσης δεν πρόσφερε βοήθεια. Στις 10/4, το πλοιάριο ξεβράστηκε πίσω στις λιβυκές αρχές. Ζούσαν μόλις έντεκα, όμως πέθαναν άλλοι δυο. Υπολογίζεται ότι μόνο τον Απρίλη συνολικά 800 άτομα έχασαν τη ζωή τους παλεύοντας να εισέλθουν από την Αφρική στην ΕΕ μέσω της Μεσογείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ