ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1944
Κάλεσμα για νέους αγώνες

Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση τιμής που πραγματοποιήθηκε στους χώρους της ΔΕΘ

Αποψη από την εκδήλωση

Motion Team

Αποψη από την εκδήλωση
«Σε μετερίζι και κάλεσμα αγώνα εξελίχθηκε η μεγάλη γιορτή της ΠΕΑΕΑ την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη για τα 62 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ και τα 59 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τα φασιστικά στρατεύματα κατοχής.

Η μεγάλη γιορτή, που τίμησαν με την παρουσία τους χιλιάδες αντιστασιακοί και νεολαίοι, που γέμισαν ασφυκτικά την τεράστια αίθουσα του Περιπτέρου 3 της ΔΕΘ, λάμπρυνε με την είσοδο στην αίθουσα αγωνιστών και αγωνιστριών της Εθνικής Αντίστασης με τα τιμημένα λάβαρα των ΕΑΜ, ΕΛΑΣ και ΕΠΟΝ. Ο ηθοποιός του ΚΘΒΕ, Κώστας Χαλκιάς, απήγγειλε το γνωστό ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «ΕΑΜ» και η χορωδία της ΠΕΑΕΑ τραγούδησε τα αθάνατα τραγούδια του αγώνα.

Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής ΠΕΑΕΑ Κεντρικής Μακεδονίας Ανδρέας Παπαθεοδώρου, που αναφέρθηκε στο χρονικό της ίδρυσης του ΕΑΜ στο ταπεινό σπιτάκι του Λυκαβηττού, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, «όταν όλα τα 'σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά».

«Το ΕΑΜ, με όραμα τη λαϊκή εξουσία», τόνισε ο Α. Παπαθεοδώρου, «έπλασε το νέο άνθρωπο, ένα νέου τύπου Ελληνα, τον αγωνιστή αντιστασιακό... Μάταια προσπάθησαν τότε και προσπαθούν και σήμερα να μειώσουν και αμαυρώσουν την τεράστια προσφορά και τη συμβολή σ' αυτόν τον τιτάνιο αγώνα του ΚΚΕ». Οσο για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, ο ομιλητής θα θυμίσει πως: Οι Γερμανοί δεν έφυγαν αμαχητί από την πόλη. «Τους έδιωξε ο ΕΛΑΣ μετά από σκληρές μάχες γύρω και μέσα στην πόλη».

«Η σημερινή γιορτή», θα τονίσει εκτός των άλλων ο καθηγητής του ΑΠΘ και βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης, «μετατρέπει τα γεγονότα (που γιορτάζονται) σε σύμβολα που η δύναμή τους επιδρά ως πρόκληση και προτροπή για καινούριες ιδέες και καινούριες πράξεις».

Ο Γιώργος Χουρμουζιάδης έκλεισε τη μεστή και φιλοσοφημένη ομιλία του με την επίκληση: «Κάνουμε λοιπόν σήμερα, με αφορμή τη γιορτή, ένα νέο κάλεσμα για μια άλλη αντίσταση. Και ξεκινούμε μια νέα προσπάθεια για μια άλλη απελευθέρωση. Να τι γιορτάζουμε σήμερα, θα πει.

Στην εκδήλωση χαιρέτισαν ο Κ. Κατσιάβαλος από το Πανελλήνιο Πολιτιστικό Σύλλογο Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και η Ε. Αθανασιάδου από μέρους της ΚΝΕ.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετείχαν η Μαρία Δημητριάδη, η Ανθή Τατσιούλη, ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης, νεολαίοι της ΚΝΕ και οι ηθοποιοί Κώστας Χαλκιάς, Νίκος Παναγιωτίδης, Θανάσης Παπαδημητρίου.

ΑΡΤΑ - 35ΧΡΟΝΑ ΚΝΕ
Τιμή στους μαχητές του Αρχηγείου των Τζουμέρκων του ΔΣΕ.

Με μεγάλη επιτυχία έγινε η εκδήλωση θύμησης και τιμής για τους μαχητές του Αρχηγείου Τζουμέρκων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που οργάνωσε το ΝΣ Αρτας της ΚΝΕ την Κυριακή 9 /11, στα πλαίσια γιορτασμού των 35 χρόνων από την ίδρυση της ΚΝΕ. Η εκδήλωση έγινε στους Μελάτες Αρτας (Τζουμέρκα), όπου το 1947 εξοντώθηκαν δύο λόχοι του Αρχηγείου των Τζουμέρκων σε συμπλοκή με ισχυρές εχθρικές δυνάμεις της εκκαθαριστικής επιχείρησης με το κωδικό όνομα «ΤΕΡΜΙΝΟΥΣ» (δηλαδή τελειωτικό χτύπημα), που ξεκίνησε κατά του συνόλου των ανταρτών ο αμερικανόδουλος ελληνικός στρατός μετά το Δόγμα Τρούμαν (άνοιξη 1947).

Σημειώνεται ότι το Αρχηγείο των Τζουμέρκων του ΔΣΕ είχε τρεις λόχους και 155 αντάρτες, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν νέοι. Υπήρχαν ανταρτόπουλα στο Αρχηγείο που μόλις έφταναν τα 14 χρόνια. Το Αρχηγείο των Τζουμέρκων καθάρισε την περιοχή από συμμορίες που τη λυμαίνονταν και αποτέλεσε γέφυρα προώθησης αποστολών από το Μπούλκες στη Ρούμελη. Τροφοδότησε με αρκετά στελέχη το Λόχο Γενικού Αρχηγείου και με εκπαιδευτές τη Σχολή Αξιωματικών. Ανέπτυξε μεγάλη δράση και έβαλε πολλά χωριά στη μάχη (Γαρδίκι, Μουτσιάρα, Μεσοχώρα, Θεοδωριανά, Καλαρύτες, Ματσούκι, Κυψέλη κ.ά.).

Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε ο Χρ. Αράπογλου, γραμματέας του ΝΣ Αρτας της ΚΝΕ και εκ μέρους της ΚΝΕ μίλησε η Ολ. Τσουμάνη, μέλος του ΓΠ Β/Δ Ελλάδας της ΚΝΕ. Δύο νεολαίοι αφηγήθηκαν το ιστορικό και απήγγειλαν ποιήματα του Μπρεχτ και του Μαγιακόφσκι. Εκ μέρους του ΚΚΕ μίλησε ο Γρ. Καραγιάννης, γραμματέας της ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ. Παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ Αρτας και συγγενείς των θυμάτων που έπεσαν στη μάχη αυτή. Εγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που βρίσκεται στο λόφο, ενώ κατά τη διάρκεια που διαβαζόταν το προσκλητήριο των νεκρών ακούγονταν αληθινά ηχητικά ντοκουμέντα από την μπάντα του Κόκκινου Στρατού στη μάχη της Μόσχας το 1941.

Ο γραμματέας του ΝΣ τόνισε πως επέλεξαν να κάνουν την πρώτη εκδήλωση για τα 35χρονα της ΚΝΕ, προς τιμή των μαχητών των Τζουμέρκων, γιατί ο ΔΣΕ παρουσιάζει χιλιάδες αγωνιστές που εκπροσωπούν ένα νέο τύπο ανθρώπου πρότυπο για τη νέα γενιά. Η Ολ. Τσουμένη από το Γραφείο Περιοχής μίλησε για τον αγώνα, που κάνει η ΚΝΕ στο πλευρό του ΚΚΕ και κάλεσε τη νεολαία να στηρίξει ολόπλευρα τη δράση του ΚΚΕ, ενισχύοντάς το και με την ψήφο της στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

Τέλος, ο γραμματέας της ΝΕ Αρτας σημείωσε πως η ιστορία του ΚΚΕ αποτελεί ένα μεγάλο σχολείο. Η μελέτη και η αφομοίωσή της βοηθάει ιδιαίτερα τους νέους κομμουνιστές να διεξάγουν πιο αποτελεσματικά την πάλη τους για την Εθνική Ανεξαρτησία, τη Δημοκρατία, την Ειρήνη και το Σοσιαλισμό.

Ο ΔΣΕ και το «τσούρμο της υποτέλειας»

Στο θέμα της αθέτησης της δέσμευσης του δημάρχου της Ξάνθης Μ. Στυλιανίδη για τη διάθεση 300 ευρώ προς την ΠΕΑΕΑ Ξάνθης και το Σύλλογο Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ και για την ονομασία της πλατείας πίσω από τη νομαρχία σε πλατεία της Αντίστασης, αναφέρεται με σχετικό σημείωμα που έστειλε στο «Ρ» ο Δ. Κασιούρας πρόεδρος της ΠΕΑΤΑΘ-ΔΣΕ, αναφέροντας, ανάμεσα στα άλλα:

Το ατόπημα δεν είναι τόσο η αθέτηση της δέσμευσης όσο το ότι αυτή αποτέλεσε το έναυσμα για μια νεοφασιστική, αντικομμουνιστική επίθεση εναντίον της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, αλλά και η ανοχή της επίθεσης από τους «δημοκράτες» συμβούλους ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ.

Ο σκληρός πυρήνας αυτής της παράταξης είναι ο αντιδήμαρχος Μ Φωτιάδης - αντιστράτηγος ε.α. - ο οποίος με αντικομμουνιστικό μίσος συκοφαντεί το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας.

... Ο κύριος αυτός στήριξε τη συκοφαντία του εναντίον του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στη ρήση όπως ανέφερε, του «γέρου της δημοκρατίας», του Γ.Παπανδρέου πως «ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας ήταν ένα τσούρμο αλήτες»! Και μόνο γι' αυτή του τη ρήση ο Γ. Παπανδρέου, θα έπρεπε, αντίθετα, να ονομάζεται «γέρος της υποκρισίας και της υποτέλειας».

Ισως δεν «άξιζε να ασχοληθούμε με τα βρωμόλογα ενός αντικομμουνιστή. Θεωρούμε, ωστόσο, αναγκαίο για την αποκατάσταση της αλήθειας και την απόδειξη της χυδαιότητας του αντικομμουνιστικού μίσους των κυρίων αυτού του τύπου, να αναφερθούμε σε (άλλες) δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου στη Βουλή, για να διαλευκάνουμε και το ζήτημα...

Είπε, συγκεκριμένα ο Γ.Παπανδρέου στη Βουλή: «Η Ελλάς είναι αδύνατο να υπάρξει και κατ' απείρως μείζονα λόγον εις μίαν περίοδον πολεμικής δοκιμασίας, ως η σημερινή, χωρίς την αμέριστον συμπαράστασίν σας (σ.σ. των Αγγλων). Οφείλουμε να απευθύνουμε χαιρετισμό ευγνωμοσύνης προς τη Μεγάλην Πατρίδα, τη Μεγάλην Βρετανίαν... Επίσης, να απευθύνουμεν χαιρετισμό και προς τη Μεγάλην Αμερικήν που ανέλαβε τη βοήθειαν της Ελλάδος. Εις τη γην αυτήν θα ευρίσκετε πάντοτε στοργήν και ξενίαν και ευγνωμοσύνην»...

Από τη δήλωση αυτή τού τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου φαίνεται ότι το ενδιαφέρον της εξουσίας που εκπροσωπούσε ήταν όχι το συμφέρον του ελληνικού λάου, αλλά η εξασφάλιση της ύπαρξης της από την επέμβαση των ξένων, από την υποταγή και την υποτέλεια στον αγγλοαμερικανικό ιμπεριαλισμό, από την προδοσία των συμφερόντων του ελληνικού λαού από το «τσούρμο αυτό της εξουσίας».

Η δήλωση αυτή αποτελεί απάντηση και στα βρωμόλογα του αντικομμουνιστή της Ξάνθης. Δείχνει ότι ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας δεν ήταν ένα τσούρμο (πλήρωμα) κάποιου πλεούμενου. Ηταν οι χιλιάδες μαχητές του και τα εκατομμύρια του βασανισμένου και καταπιεζόμενου ελληνικού λαού που πάλευαν για να απαλλαγεί η χώρα από την ξένη επικυριαρχία για τη λευτεριά και ανεξαρτησία της χώρας. Το πραγματικό τσούρμο ήταν αυτοί που εξαρτούσαν την ύπαρξή τους από την προδοσία και την υποταγή στη «Μεγάλη Πατρίδα».

Σε ό,τι δε αφορά τους αγωνιστές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και την πάλη τους στα χρόνια της γερμανοφασιστικής κατοχής και την αγγλοαμερικανική επέμβαση, μετά την απελευθέρωση, η πάλη για τη λευτεριά, την τιμή, την εθνική ανεξαρτησία και τη λαϊκή κυριαρχία δόξασε την Ελλάδα και την Εθνική Αντίσταση στον αγώνα για πραγματική δημοκρατία και κοινωνική πρόοδο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ