Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΤΑ - 35ΧΡΟΝΑ ΚΝΕ
Τιμή στους μαχητές του Αρχηγείου των Τζουμέρκων του ΔΣΕ.

Με μεγάλη επιτυχία έγινε η εκδήλωση θύμησης και τιμής για τους μαχητές του Αρχηγείου Τζουμέρκων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που οργάνωσε το ΝΣ Αρτας της ΚΝΕ την Κυριακή 9 /11, στα πλαίσια γιορτασμού των 35 χρόνων από την ίδρυση της ΚΝΕ. Η εκδήλωση έγινε στους Μελάτες Αρτας (Τζουμέρκα), όπου το 1947 εξοντώθηκαν δύο λόχοι του Αρχηγείου των Τζουμέρκων σε συμπλοκή με ισχυρές εχθρικές δυνάμεις της εκκαθαριστικής επιχείρησης με το κωδικό όνομα «ΤΕΡΜΙΝΟΥΣ» (δηλαδή τελειωτικό χτύπημα), που ξεκίνησε κατά του συνόλου των ανταρτών ο αμερικανόδουλος ελληνικός στρατός μετά το Δόγμα Τρούμαν (άνοιξη 1947).

Σημειώνεται ότι το Αρχηγείο των Τζουμέρκων του ΔΣΕ είχε τρεις λόχους και 155 αντάρτες, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν νέοι. Υπήρχαν ανταρτόπουλα στο Αρχηγείο που μόλις έφταναν τα 14 χρόνια. Το Αρχηγείο των Τζουμέρκων καθάρισε την περιοχή από συμμορίες που τη λυμαίνονταν και αποτέλεσε γέφυρα προώθησης αποστολών από το Μπούλκες στη Ρούμελη. Τροφοδότησε με αρκετά στελέχη το Λόχο Γενικού Αρχηγείου και με εκπαιδευτές τη Σχολή Αξιωματικών. Ανέπτυξε μεγάλη δράση και έβαλε πολλά χωριά στη μάχη (Γαρδίκι, Μουτσιάρα, Μεσοχώρα, Θεοδωριανά, Καλαρύτες, Ματσούκι, Κυψέλη κ.ά.).

Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε ο Χρ. Αράπογλου, γραμματέας του ΝΣ Αρτας της ΚΝΕ και εκ μέρους της ΚΝΕ μίλησε η Ολ. Τσουμάνη, μέλος του ΓΠ Β/Δ Ελλάδας της ΚΝΕ. Δύο νεολαίοι αφηγήθηκαν το ιστορικό και απήγγειλαν ποιήματα του Μπρεχτ και του Μαγιακόφσκι. Εκ μέρους του ΚΚΕ μίλησε ο Γρ. Καραγιάννης, γραμματέας της ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ. Παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ Αρτας και συγγενείς των θυμάτων που έπεσαν στη μάχη αυτή. Εγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που βρίσκεται στο λόφο, ενώ κατά τη διάρκεια που διαβαζόταν το προσκλητήριο των νεκρών ακούγονταν αληθινά ηχητικά ντοκουμέντα από την μπάντα του Κόκκινου Στρατού στη μάχη της Μόσχας το 1941.

Ο γραμματέας του ΝΣ τόνισε πως επέλεξαν να κάνουν την πρώτη εκδήλωση για τα 35χρονα της ΚΝΕ, προς τιμή των μαχητών των Τζουμέρκων, γιατί ο ΔΣΕ παρουσιάζει χιλιάδες αγωνιστές που εκπροσωπούν ένα νέο τύπο ανθρώπου πρότυπο για τη νέα γενιά. Η Ολ. Τσουμένη από το Γραφείο Περιοχής μίλησε για τον αγώνα, που κάνει η ΚΝΕ στο πλευρό του ΚΚΕ και κάλεσε τη νεολαία να στηρίξει ολόπλευρα τη δράση του ΚΚΕ, ενισχύοντάς το και με την ψήφο της στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

Τέλος, ο γραμματέας της ΝΕ Αρτας σημείωσε πως η ιστορία του ΚΚΕ αποτελεί ένα μεγάλο σχολείο. Η μελέτη και η αφομοίωσή της βοηθάει ιδιαίτερα τους νέους κομμουνιστές να διεξάγουν πιο αποτελεσματικά την πάλη τους για την Εθνική Ανεξαρτησία, τη Δημοκρατία, την Ειρήνη και το Σοσιαλισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ