Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Αντιδημοκρατικές και υποκριτικές διατάξεις
  • Την απαγόρευση, ουσιαστικά, των πανό και το «φακέλωμα» όσων ενισχύουν δημοτικούς συνδυασμούς προβλέπει σχετικό νομοσχέδιο
  • Αντ. Σκυλλάκος: Δε θα περάσουν τέτοιες αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις

Από υποκρισία αλλά και αντιδημοκρατικές διατάξεις διαπνέεται το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις «Εκλογικές δαπάνες κατά τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές» που από χτες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι επιδιώκει και κατά τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να επαναλάβει τους φραγμούς στην επικοινωνία συνδυασμών με τους πολίτες, αφού τιμωρεί με αυστηρά πρόστιμα την αφισοκόλληση, ενώ επιχειρεί και ένα ιδιότυπο «φακέλωμα» των πολιτών ζητώντας να δηλώνουν επώνυμα την οικονομική ενίσχυση που δίνουν σε κάποιο συνδυασμό.

Απορρίπτουμε κατηγορηματικά το νομοσχέδιο, τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, τονίζοντας ότι είναι υποκριτικοί οι ισχυρισμοί πως δήθεν θα χτυπήσει τα «διαπλεκόμενα συμφέροντα» στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι όποιοι περιορισμοί μπαίνουν για την προβολή των υποψηφίων αφορούν μόνο την προεκλογική περίοδο και δεν παίρνεται κανένα μέτρο για την ισότιμη προβολή όλων των συνδυασμών καθ' όλη τη διάρκεια της τετραετίας.

Σχολιάζοντας τις αντιδημοκρατικές απαγορεύσεις της αφισοκόλλησης και της ανάρτησης πανό (θα τιμωρείται μάλιστα με φυλάκιση ο δήμαρχος που τα επιτρέπει) είπε ότι η κυβέρνηση και όσοι στηρίζουν τέτοια μέτρα θέλουν τη λεγόμενη «πολιτική του καναπέ», χωρίς συγκεντρώσεις και άμεση επικοινωνία με το λαό. Θέλετε, είπε, προβολή μόνο από τα τηλεοπτικά μέσα, την οποία εκ των πραγμάτων θα έχουν αυτοί που διαθέτουν και τα ανάλογα χρήματα. «Εμείς -τόνισε χαρακτηριστικά- τις αφίσες μας και τα πανό θα τα βάλουμε παντού και σας προειδοποιούμε ότι δε θα περάσουν τέτοιου είδους αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις».

Στην ίδια αντιδημοκρατική κατεύθυνση κινείται και η διάταξη που επιβάλλει την ονομαστική καταγραφή αυτών που ενισχύουν ένα συνδυασμό, ο οποίος μάλιστα πρέπει να διακινεί το 60% της ενίσχυσής του μέσω τραπεζών. Οι οπαδοί μας, είπε ο Αντ. Σκυλλάκος, και επειδή έχουν πικρή εμπειρία από το παρελθόν και επειδή δεν εμπιστεύονται τη σημερινή κατάσταση, δεν επιθυμούν να καταγράφονται. Αλλωστε δεν πρόκειται για κολοσσιαία ποσά, αλλά για μικρά που μαζεύονται κουπόνι - κουπόνι.

Ο βουλευτής ζήτησε οι επιτροπές ελέγχου των οικονομικών των συνδυασμών που θα λειτουργούν σε κάθε νομό να αποτελούνται στην πλειοψηφία τους από τους εκπροσώπους των συνδυασμών και όχι από υπάλληλους του κράτους που διορίζονται από τον περιφερειάρχη. Αλλωστε το ίδιο ακριβώς γίνεται και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που ελέγχει τα οικονομικά των κομμάτων και το πόθεν έσχες των βουλευτών όπου οι δικαστικοί είναι μειοψηφία.

Οι περισσότερες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, είπε ο Αντ. Σκυλλάκος, είναι μη λειτουργικές και επικίνδυνες και ζήτησε να ισχύει η απαγόρευση της δημοσίευσης των δημοσκοπήσεων καθόλη την προεκλογική περίοδο.

Στο νομοσχέδιο υπάρχουν και διατάξεις για τους αλλοδαπούς, κάποιες είναι θετικές, αλλά όπως κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ στην ουσία τους κινούνται στη γενικότερη κυβερνητική πολιτική που σκόπιμα ρίχνει στην παρανομία το 80% των αλλοδαπών για να είναι ευάλωτοι στην ασύδοτη εκμετάλλευση. Οσο δε για τα χρέη των δήμων, υπενθύμισε ότι το ίδιο το κράτος τους χρωστάει τρία τρισ. δρχ. και τώρα τους σπρώχνει να δανειστούν για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Εκ μέρους της ΝΔ η Ζ. Μακρή είπε το κόμμα της στηρίζει την «ιδέα της οριοθέτησης των εκλογικών δαπανών» και επιφυλάχτηκε για την τελική θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κυρίως λόγω της διατύπωσης και όχι της ουσίας των διατάξεων.

Ξεκάθαρη ψήφο υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου έδωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Φ. Κουβέλης, λέγοντας ότι οι διατάξεις του κινούνται προς θετική κατεύθυνση, διότι θέλουν να οριοθετήσουν τις εκλογικές δαπάνες. Εξέφρασε δε φόβους ότι... ο νόμος δε θα τύχει εφαρμογής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν αναγνωρίζει την απαγόρευση της αφισοκόλλησης (2006-09-14 00:00:00.0)
Πλήττει κατακτήσεις των δικαστικών (2005-04-22 00:00:00.0)
Επικίνδυνες διατάξεις κατά «ενοχλητικών» κομμάτων (2002-04-24 00:00:00.0)
Διατάξεις που βοηθούν την προώθηση του «τρομονόμου» (2001-03-21 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1996-06-07 00:00:00.0)
Μακριά από τις ανάγκες το νομοσχέδιο (1996-04-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ