Παρασκευή 22 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Πλήττει κατακτήσεις των δικαστικών

Σε πισωγύρισμα στο χώρο της Δικαιοσύνης οδηγούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την «επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, την ενίσχυση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων και την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης», που από χτες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Οπως τόνισε στην παρέμβασή του ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος, η σημερινή κυβέρνηση κινείται στα χνάρια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αφού το βασικό σκεπτικό είναι ότι επειδή υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομή, τότε πρέπει να στριμωχτεί η Δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα την πτώση της ποιότητας αλλά και την εντατικοποίηση.

Ο Αντ. Σκυλλάκος είπε ότι το ζήτημα είναι η καλύτερη ποιότητα στην απονομή της δικαιοσύνης, χωρίς οι δικαστικοί να δουλεύουν με απάνθρωπα ωράρια. Με το νομοσχέδιο, τόνισε, πλήττονται και ορισμένες δημοκρατικές κατακτήσεις του δικαστικού Σώματος με τη γνωστή ΠΑΣΟΚική μέθοδο της «σαλαμοποίησης» των αρνητικών μέτρων. Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση στην ουσία λέει στους δικαστικούς «δουλέψτε περισσότερο και δε με ενδιαφέρει η ποιότητα στην απονομή της δικαιοσύνης», ενώ προωθεί τα «δικά της παιδιά» σε θέσεις προϊσταμένων και σε σοβαρές Διευθύνσεις. Κατήγγειλε δε, ότι με συγκεκριμένη διάταξη του νομοσχεδίου αποποινικοποιείται η εισφοροδιαφυγή μέχρι του ποσού των 2.000 ευρώ, ενώ σε άλλο σημείο θίγονται οι δικαστικές εγγυήσεις που είχε ο κάθε κατηγορούμενος στο στάδιο της ανάκρισης.

Στο μεταξύ, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας (ΔΣΑ) σε χτεσινή ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιφέρει κάποιες βελτιώσεις στη λειτουργία των δικαστηρίων, χωρίς να επιτυγχάνει την επιτάχυνση, για την οποία απαιτείται να ληφθούν μέτρα - τομές σε βάθος χρόνου. Επίσης, ζητάει να αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία για μια σοβαρή και ευρύτερη εναρμόνιση των Κωδίκων, ενώ κατά πλειοψηφία εκφράζει την αντίθεσή του για την προεπιλογή προεδρευόντων των ποινικών συνθέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ