Παρασκευή 22 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΑ
Επικίνδυνες μεθοδεύσεις σε βάρος της δημόσιας υγείας

Η «ΑΓΕΤ Ηρακλής», με την ανοχή της κυβέρνησης, ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει σαπουνέλαια σαν καύσιμο, που ανήκουν στην κατηγορία των επικίνδυνων αποβλήτων, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Αποβλήτων

Η τεχνική έκθεση της ΑΓΕΤ και το έγγραφο της εταιρίας προς τη Νομαρχία Εύβοιας, με το οποίο ζητά την άδεια για τη διαχείριση των σαπουνελαίων
Η τεχνική έκθεση της ΑΓΕΤ και το έγγραφο της εταιρίας προς τη Νομαρχία Εύβοιας, με το οποίο ζητά την άδεια για τη διαχείριση των σαπουνελαίων
ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας Γιώργου ΠΑΝΤΕΛΗ).--

Μεγάλο «περιβαλλοντικό έγκλημα», με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων και χιλιάδων κατοίκων της περιοχής του Αλιβερίου, βρίσκεται σε εξέλιξη, αν ευοδωθούν τα σχέδια της γαλλικής πολυεθνικής LAFARGE, για χρησιμοποίηση σαπουνελαίων (επικίνδυνα και τοξικά υπολείμματα) σαν καύσιμο, στο εργοστάσιο της «ΑΓΕΤ Ηρακλής ΙΙ», στο Μηλάκι Αλιβερίου.

Οπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Ρ», το σχετικό σχέδιο της ΑΓΕΤ (σ.σ. ο «Ρ» έχει στη διάθεσή του όλα τα σχετικά έγγραφα) υποβλήθηκε στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και συγκεκριμένα στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Διεύθυνση ΕΑΡΘ Τμήμα Βιομηχανιών, ως «πιλοτικό πρόγραμμα αποτέφρωσης σαπουνελαίων» το Νοέμβρη του 2003 (επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ). Από εκεί δρομολογήθηκε κανονικά η υλοποίησή του μέχρι τις 10 Φλεβάρη 2005 (κυβέρνηση ΝΔ). Η ίδια η ΑΓΕΤ, με έγγραφό της προς τη Νομαρχία Εύβοιας, επικαλείται ότι διαθέτει «άδεια για την αξιοποίηση χρησιμοποιημένων γαλακτωμάτων (έλαια κατεργασίας μετάλλων ή σαπουνέλαια) στην εγκατάστασή μας στο Μηλάκι Εύβοιας». Ετσι, από τη Νομαρχία Εύβοιας, η «ΑΓΕΤ Ηρακλής» ζητά την αδειοδότηση της μονάδας για την προσωρινή αποθήκευση και διαχείριση αυτών των ελαίων.

Το θέμα, αυτή τη στιγμή, εξετάζεται από την αρμόδια Διεύθυνση ΠΕΧΩΔΕ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας, με θετική, κατά πως δείχνουν τα πράγματα εισήγηση, αρκεί να υλοποιούνται κάποιες προϋποθέσεις, που όμως κι αυτές επαφίενται στην ίδια την ΑΓΕΤ... Με άλλα λόγια «βάζουν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα».

Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τεχνική έκθεση και της ίδιας της ΑΓΕΤ, από την καύση σαπουνελαίων παράγονται διοξίνες και τοξικά απόβλητα (από τα βαρέα μέταλλα μαγγάνιο, ψευδάργυρο και μόλυβδο). Αυτό τέθηκε και στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Εύβοιας, από τη νομαρχιακή σύμβουλο της «ΝΑΣ», Σοφία Ντούρου. Ομως, ο νομάρχης Θ. Μπουρντάς και η νομαρχιακή πλειοψηφία «κώφευσαν» και «σιώπησαν» επικαλούμενοι «άγνοια» και παρέπεμψαν στις υπηρεσίες!

Ωστόσο, στην τεχνική έκθεση (στο κεφάλαιο: Περιγραφή διάταξης Δεξαμενών - Σωληνώσεων - Οργάνων για την αποθήκευση των σαπουνελαίων) της ΑΓΕΤ αναφέρεται: «Τα χρησιμοποιούμενα σαπουνέλαια ανήκουν στην κατηγορία των επικίνδυνων αποβλήτων λόγω των περιεχομένων ορυκτελαίων και σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Αποβλήτων φέρουν τον κωδικό 120108 και 120109».

«Σκοπός της τεχνικής μελέτης, τονίζεται σε άλλο σημείο, είναι η παρουσίαση της διάταξης που θα χρησιμοποιηθεί, έτσι ώστε να επιτευχθεί ψεκασμός ελαίων κατεργασίας μετάλλων (σαπουνελαίων) στον ασβεστοποιητή, στον αγωγό εξόδου των καυσαερίων της καμίνου (riser duct) και στην περιστροφική κάμινο του εργοστασίου "Ηρακλής ΙΙ" της ΑΓΕΤ».

Η «ΑΓΕΤ Ηρακλής», σε αυτή την τεχνική έκθεση, γνωστοποιεί ότι τα χρησιμοποιημένα σαπουνέλαια θα προέρχονται από μεταλλουργικές βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Πληροφορίες αναφέρουν πως θα γίνεται εισαγωγή τέτοιων επικίνδυνων αποβλήτων - και μάλιστα επιδοτούμενη παχυλώς από ΕΕ και κυβέρνηση - από Ισραήλ και Γερμανία.

Με δήλωσή της στο «Ρ» η νομαρχιακή σύμβουλος Σοφία Ντούρου υπογραμμίζει πως, σε καμιά περίπτωση, δεν πρέπει να υλοποιηθεί αυτός ο επικίνδυνος σχεδιασμός. «Θεωρούμε, τονίζει, ότι, τυχόν υλοποίησή του, θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στο περιβάλλον, αλλά και τους εργαζόμενους και τους κατοίκους μιας περιοχής που είναι ήδη ιδιαίτερα επιβαρυμένη».

Τα σαπουνέλαια, όπως το ίδιο το έγγραφο της εταιρίας αναφέρει, αποτελούν «σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα». Στους πίνακες μάλιστα, που παρουσιάζουν τη χημική ανάλυση δείγματος σαπουνελαίων, αναφέρονται χημικά στοιχεία που παράγουν διοξίνες, καθώς επίσης και βαρέα μέταλλα (τοξικά). Η όποια διαδικασία δοκιμαστικής λειτουργίας, προκειμένου να γίνουν μετρήσεις, από την ίδια μάλιστα την εταιρία, δεν εξασφαλίζει, ότι στην περίπτωση άδειας θα τηρεί η εταιρία τους περιβαλλοντικούς όρους, πράγμα που αποδεικνύεται καθημερινά στις περισσότερες επιχειρήσεις. Κατά συνέπεια είμαστε αντίθετοι στην αδειοδότηση για τέτοια χρήση», επισημαίνει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επερώτηση στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας για την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ (2019-08-27 00:00:00.0)
Ερώτηση για την καύση αποβλήτων από την ΑΓΕΤ στον Βόλο (2018-06-20 00:00:00.0)
Εκβιάζει για μείωση του προσωπικού (2008-10-03 00:00:00.0)
Περιοδείες σε δήμους και εργασιακούς χώρους (2008-06-27 00:00:00.0)
Περιοδείες σε δήμους και εργασιακούς χώρους (2008-06-24 00:00:00.0)
Απάντηση στο σωματείο ΑΓΕΤ (1996-02-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ