Παρασκευή 22 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Στα χέρια καταναλωτών επικίνδυνα σίδερα ατμού

Αν και ενοχοποιούνται για δύο θανάτους πριν από αρκετούς μήνες, μόλις χτες η κυβέρνηση ενημέρωσε το κοινό!

Τουλάχιστον 338 επικίνδυνα ηλεκτρικά σίδερα ατμού οικιακής χρήσης, παρτίδας που ενοχοποιείται για το θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπων, έχουν ήδη πουληθεί και βρίσκονται στα χέρια καταναλωτών. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης (Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας), πρόκειται για το μοντέλο «PERLA», MOD CIR 2038 C, ισχύος 1.800 W, κινέζικης προέλευσης και χαρακτηρίζεται «ιδιαίτερα επικίνδυνο για την ασφάλεια του χρήστη». Το προϊόν, σύμφωνα πάντα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου, έχει διατεθεί για πώληση σε καταστήματα λιανικής εμπορίας σε όλη την Ελλάδα.

Η ιστορία με το επικίνδυνο σίδερο είναι ότι - όπως σημειώνεται και παραπάνω - όλες οι συσκευές αυτού του τύπου πρέπει οπωσδήποτε να αποσυρθούν. Ομως από εκεί και πέρα τα ερωτήματα που τίθενται είναι πελώρια και οι ευθύνες κυβέρνησης και άλλων αρμοδίων τεράστιες. Κι αυτό επειδή από ό,τι αποδεικνύεται, παρά το γεγονός ότι με τη συγκεκριμένου τύπου συσκευή έχουν συνδεθεί εδώ και αρκετούς μήνες δύο τουλάχιστον θάνατοι, το υπουργείο Ανάπτυξης είχε μαύρα μεσάνυχτα.

Με βάση τα όσα λέει η εταιρία που εισήγαγε το προϊόν («ΠΕΡΛΑ ΑΕ» - Πολύστυλο Καβάλας), πριν από περίπου οκτώ μήνες σημειώθηκε θάνατος υπαλλήλου της εταιρίας στις αποθήκες της όπου έκανε χρήση του συγκεκριμένου σίδερου και για την υπόθεση αυτή η εταιρία βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με την οικογένεια του θύματος. Από την εταιρία επίσης αναφέρουν ότι το ίδιο σίδερο «ενοχοποιείται» και για δεύτερο θάνατο, αυτή τη φορά νοικοκυράς από την Καρδίτσα.Οι δυο θάνατοι φέρεται να έχουν προκληθεί από ηλεκτροπληξία.

Ολα αυτά είναι ιδιαίτερα ύποπτα και περίεργα, αφού αποτελεί πρόκληση πρώτου μεγέθους στις μέρες μας να χάνουν τη ζωή τους εργαζόμενοι σε χώρους δουλιάς και να μην επιλαμβάνονται του θέματος οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και να μην ενημερώνεται αυτόματα το υπουργείο Ανάπτυξης, που υποτίθεται ασκεί - έστω τυπικά - εποπτεία στην αγορά. Ο «Ρ» παρά το γεγονός ότι προσπάθησε να έρθει σε επαφή με τους υπεύθυνους της επιχείρησης, αυτό στάθηκε αδύνατον, αφού από ένα σημείο και μετά «είχαν κατεβάσει τα τηλέφωνα».

Σύμφωνα με την εταιρία, εισήχθησαν 3.000 συσκευές. Από αυτές 816 διατέθηκαν στα καταστήματα, ενώ 478 έχουν επιστραφεί ή αποσυρθεί από την κυκλοφορία. Τα υπόλοιπα 338 βρίσκονται στα χέρια καταναλωτών, οι οποίοι καλούνται να μην το χρησιμοποιήσουν και να το επιστρέψουν στο κατάστημα από το οποίο το αγόρασαν.

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή για το περιστατικό του νεκρού εργάτη φέρεται να ενημερώθηκε στις 15 του Απρίλη, από το δικηγόρο της οικογένειας του θύματος. Χρειάστηκαν τρεις μέρες για να ενημερωθεί η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και άλλες τόσες για να εκδοθεί μια ανακοίνωση προς τους καταναλωτές, βασισμένη στους ισχυρισμούς του επιχειρηματία. Πάντως, για άλλη μια φορά αποδεικνύεται - και μάλιστα με τραγικό τρόπο - πού μπορεί να οδηγήσει η πολιτική εκχώρησης κάθε κανόνα και ρύθμισης για τη λειτουργία της αγοράς στους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου και τι συνέπειες έχει η απουσία και των στοιχειωδέστερων μηχανισμών ελέγχου, που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν πως ό,τι κυκλοφορεί στα ράφια των καταστημάτων, από τρόφιμα μέχρι ηλεκτρικές συσκευές, είναι εγγυημένο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τραγική επιβεβαίωση των εργοδοτικών «πρωτοκόλλων» υπερδιάδοσης του ιού (2021-02-23 00:00:00.0)
Στα «μαύρα κατάστιχα» το ΙΝΚΑ (2006-09-08 00:00:00.0)
Αποσύρεται επικίνδυνη τοστιέρα (2006-07-01 00:00:00.0)
Υποπτα κρέατα και επικίνδυνα κεριά (2005-12-29 00:00:00.0)
Πρόστιμο 500 χιλ. ευρώ στη ΦΑΓΕ (2005-04-28 00:00:00.0)
Μείωση πωλήσεων, αύξηση απολύσεων (2001-03-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ