Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Στα «μαύρα κατάστιχα» το ΙΝΚΑ

Τη διακοπή της χρηματοδότησης του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) ως καταναλωτικής οργάνωσης και την αποπομπή του από το Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή αποφάσισε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Το υπουργείο κατηγορεί το ΙΝΚΑ ότι οι τιμοληψίες (στοιχεία με συγκρίσεις περσινών και φετινών τιμών) σε σχολικά είδη, που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα, ήταν παραπλανητικές καθώς σε 12 από τις 29 τιμές προϊόντων που περιλαμβάνονται στον σχετικό πίνακα δίνει διαφορετικές τιμές φέτος για το 2005 από αυτές που είχε δώσει πέρσι για την ίδια χρονιά. Ο υφυπουργός Γ. Παπαθανασίου δήλωσε πως θα στείλει τα στοιχεία του ΙΝΚΑ στον εισαγγελέα με την κατηγορία της παραποίησης και της παραπλάνησης των καταναλωτών.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι με πρόσχημα την παραποίηση των στοιχείων από το ΙΝΚΑ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δημοσιοποίησε λίστα με τιμοληψίες των υπηρεσιών του υπουργείου, αλλά και τα ονόματα των καταστημάτων στα οποία βρέθηκαν οι χαμηλότερες τιμές! Στην πραγματικότητα ως φτηνός κράχτης των πολυεθνικών πολυκαταστημάτων επέλεξε τέσσερα απ' αυτά στα οποία ανακάλυψε τα ίδια είδη με εκείνα του ΙΝΚΑ με φθηνές τιμές. Είδη τα οποία, σε κάθε περίπτωση, μπορεί να είναι φθηνότερα στα συγκεκριμένα καταστήματα, συχνά, ωστόσο, αποδεικνύονται και αμφιβόλου ποιότητας. Θεωρώντας, δε, ένα το κρατούμενο ότι στο βαθμό που έτσι έχουν τα πράγματα το ΙΝΚΑ υπέπεσε σε σοβαρό ατόπημα, δεν μπορεί κανείς να μην αναρωτηθεί εάν η πολιτική ηγεσία θα έδειχνε την ίδια σπουδή να αποδείξει το ατόπημα εάν τα συμπεράσματα της οργάνωσης κινούνταν στην κατεύθυνση της κυβερνητικής προπαγάνδας.

Σε ανακοίνωσή του, το ΙΝΚΑ κάνει λόγο για «αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές τακτικές» και κατηγορεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ότι «έχει ως στόχο το ΙΝΚΑ ειδικά και το καταναλωτικό κίνημα εν γένει» και την κυβέρνηση ότι υπηρετεί τα κερδοσκοπικά συμφέροντα σε βάρος της πλειοψηφίας των εργαζομένων. Οσον αφορά στις τιμοληψίες αναφέρει πως η έρευνα διενεργήθηκε επί τόπου σε καταστήματα από 21/8/2006 μέχρι και 25/8/2006, συγκριτικό στοιχείο αποτέλεσαν οι τιμές λιανικής και τα στοιχεία δόθηκαν στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ