Πέμπτη 28 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Πρόστιμο 500 χιλ. ευρώ στη ΦΑΓΕ

Eurokinissi

Πρόστιμο ύψους 500 χιλ. ευρώ επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης στη ΦΑΓΕ για την υπόθεση με τα μουχλιασμένα γιαούρτια.

Οι λόγοι τους οποίους επικαλείται το υπουργείο για το πρόστιμο - το ύψος του οποίου εισηγήθηκε στον υπουργό Ανάπτυξης ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) - είναι μεταξύ άλλων ότι η εταιρία:

  • Δεν ενημέρωσε άμεσα τους καταναλωτές ότι παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις το πρόβλημα που προκαλούσε τη μούχλα εξακολουθούσε να υπάρχει.
  • Δεν απέσυρε από τα ράφια των καταστημάτων ολόκληρη την προβληματική παραγωγή.

Είναι προφανές ότι το συγκεκριμένο πρόστιμο αποτελεί από την πλευρά της κυβέρνησης μια προσπάθεια να θολώσει τα νερά. Με την ενέργεια αυτή, προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών της τόσο για τον τρόπο που αντιμετώπισε αυτό καθεαυτό το περιστατικό όσο και για τη συνολικότερη πολιτική της απουσίας ουσιαστικών ελέγχων σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και διακίνησης προϊόντων και εκχώρησης πλήρους ασυδοσίας στις επιχειρήσεις να θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, στο όνομα του κέρδους τους.

Με άλλη απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, Δ. Σιούφα, συγκροτείται επιτροπή που θα αναλάβει να ερευνήσει τι ακριβώς συνέβη με τη διάθεση του ηλεκτρικού σίδερου Perla, από τη χρήση του οποίου έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι. Η ίδια επιτροπή θα εισηγηθεί επιπλέον ρυθμίσεις που απαιτούνται για τον έλεγχο της διάθεσης στην αγορά ηλεκτρολογικού υλικού.

Βέβαια, ο καθένας μπορεί να προεξοφλήσει ότι οι όποιες «επιπλέον» ρυθμίσεις προταθούν από την επιτροπή ακόμα κι αν γίνουν δεκτές από την κυβέρνηση, στο βαθμό που αφήνουν άθικτο το καθεστώς των ανεξέλεγκτων εισαγωγών και των ανύπαρκτων ελέγχων δε θα αλλάξουν το γεγονός ότι οι καταναλωτές είναι καθημερινά εκτεθειμένοι σε κινδύνους τύπου «Perla».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ