Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΣΙΜΕΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ»
Εκβιάζει για μείωση του προσωπικού

Κλείνει ή υπολειτουργεί τμήματα της παραγωγής, ανακοινώνοντας πρόγραμμα «εθελούσιας». Απολύσεις και στην Αρκαδία, στον κλάδο του Μετάλλου

Εκβιαστικά και επικαλούμενη την «κρίση της αγοράς», η πολυεθνική «LAFARGE», ιδιοκτήτρια της «ΑΓΕΤ Ηρακλής», προσπαθεί να φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων τους εργαζόμενους του ομίλου, επιδιώκοντας νέες απολύσεις. Με ανακοίνωσή της, η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού πληροφορεί ότι από 1/10/08 μέχρι 30/11/08 θα εφαρμοστεί (δίμηνο) πρόγραμμα «οικειοθελούς αποχώρησης» και καλεί τους εργαζόμενους να κάνουν αίτηση.

Το πρόγραμμα απολύσεων αφορά όλο τον όμιλο «ΑΓΕΤ Ηρακλής». Προκειμένου να εκβιάσει τις απολύσεις, η «LAFARGE» έχει προχωρήσει ή προχωράει, σταδιακά, σε διακοπές ή μείωση λειτουργίας τμημάτων βασικών για την παραγωγική διαδικασία. Στο εργοστάσιο του Βόλου έχει ήδη σταματήσει η παραγωγή λευκού τσιμέντου, ενώ οι μύλοι παραγωγής μαύρου τσιμέντου (κανονικού) υπολειτουργούν. Από σήμερα σταματάει η λειτουργία και του φούρνου στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στο Μηλάκι Αλιβερίου. Και τα δυο εργοστάσια έχουν εξαγωγική δραστηριότητα, ενώ το εργοστάσιο «ΑΓΕΤ Ηρακλής ΙΙΙ» (πρώην «Τσιμέντα Χαλκίδας») προμηθεύει την εσωτερική αγορά.

Μπροστά σε αυτήν την εξέλιξη τα σωματεία έχουν ζητήσει για σήμερα συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρείας. Πληροφορίες κάνουν λόγο για «παιχνίδια» της «LAFARGE», που έχουν σχέση με την εξαγορασμένη από αυτήν πέρσι μεγάλη τσιμεντοβιομηχανία στην Αίγυπτο και την εισαγωγή 14 εκατομμυρίων τόνων τσιμέντου, μετά την άρση της επιβολής φορολογίας από το αιγυπτιακό κράτος και το δικαίωμα εξαγωγής, με επιπτώσεις στην εσωτερική αγορά. Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις θα πλήξουν τους 1.800 εργαζόμενους του ομίλου (είχε 3.500).

Στην Αρκαδία

Πέντε απολύσεις μέσα σε λίγες μόνο μέρες μετράει ο κλάδος του Μετάλλου στην Αρκαδία. Η επιχείρηση «Ρόκα» απέλυσε προχτές δυο εργάτες, ενώ σε τρεις απολύσεις προχώρησε και το εργοστάσιο γεωργικών μηχανημάτων «ΟΕ Σίτελης - Σιαβελής», στο οποίο απασχολούνται συνολικά περίπου 25 άτομα. Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο πληθαίνουν οι καταγγελίες από τους εργαζόμενους ότι οι απολύσεις θα συνεχιστούν, στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» της εταιρείας.

Η Γραμματεία Αρκαδίας του ΠΑΜΕ βρέθηκε στο εργοστάσιο την περασμένη Δευτέρα και συζήτησε με τους εργαζόμενους. Ανάμεσα σε άλλα, κατήγγειλε τη στάση του σωματείου (ΣΥΝ) και του τοπικού Εργατικού Κέντρου που αποδέχονται τις δικαιολογίες της εργοδοσίας ότι «δεν πάνε καλά οι δουλειές», νομιμοποιώντας τις απολύσεις. Συναίνεσαν μάλιστα ώστε οι εργαζόμενοι να δουλέψουν 15 μέρες το καλοκαίρι χωρίς να πληρωθούν. Το Εργατικό Κέντρο απέρριψε πρόταση των ταξικών δυνάμεων να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις με αίτημα την ανάκληση των απολύσεων. Χτες, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ περιόδευσαν και στην επιχείρηση «Ρόκα», καλώντας τους εργαζόμενους να αντισταθούν στις απολύσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε φάση υπολειτουργίας τα εργοστάσια (2011-07-27 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2007-04-11 00:00:00.0)
Καμιά υποχώρηση (2004-07-16 00:00:00.0)
Ζητούν ανάκληση των απολύσεων (2003-01-28 00:00:00.0)
Πέμπτη μέρα κλειστό το εργοστάσιο (2002-12-17 00:00:00.0)
Παραδίνονται και επίσημα στο καρτέλ (2000-04-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ