Τετάρτη 24 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Επικίνδυνες διατάξεις κατά «ενοχλητικών» κομμάτων

Επικίνδυνες διατάξεις, που μπορεί να στραφούν κατά των δημοκρατικών ελευθεριών και της λειτουργίας των κομμάτων, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης «για τη χρηματοδότηση των κομμάτων από το κράτος, έσοδα και δαπάνες, προβολή, δημοσιότητα και έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των υποψηφίων βουλευτών», η συζήτηση του οποίου άρχισε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Είναι χαρακτηριστική η διάταξη που προβλέπει ότι πρέπει να καταγράφεται σε ειδικό βιβλίο το ονοματεπώνυμο οποιουδήποτε έδωσε οικονομική ενίσχυση πάνω από 300.000 δρχ. σε ένα κόμμα. Οπως τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, πρόκειται για μία επικίνδυνη διάταξη, υπενθυμίζοντας ότι στο πρόσφατο παρελθόν οι οπαδοί του ΚΚΕ αντιμετώπιζαν τη φυλακή, την εξορία, αλλά ακόμα και το εκτελεστικό απόσπασμα επειδή έδιναν μία οικονομική συνδρομή στο Κόμμα. Ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι με βάση την καταγραφή των ονομάτων όσων δίνουν οικονομική ενίσχυση και την κατοχή του σχετικού καταλόγου από την εκάστοτε εξουσία, αυτοί μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο εκβιασμών ή κάτι παραπάνω σε περιόδους όξυνσης της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης για την προώθηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι το χτύπημα της «διαπλοκής», αλλά όπως είπε και ο Αντ. Σκυλλάκος η διαπλοκή είναι σύμφυτη με το υπάρχον πολιτικό σύστημα και γι' αυτό τέτοιου είδους νομοσχέδια είναι αν μη τι άλλο υποκριτικά.

Αναφερόμενος στις συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, είπε ότι αυτό συνεχίζει να δίνει «τη μερίδα του λέοντος» από την κρατική χρηματοδότηση στα μεγάλα κόμματα, αφού ως βάση λογίζεται το ποσοστό του κάθε κόμματος στις προηγούμενες εκλογές, με επιδίωξη το μικρό κόμμα να μείνει μικρό και το μεγάλο μεγάλο.

Οσο για τις ρυθμίσεις που αφορούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης υπογράμμισε ότι αυτές αφορούν μόνο τις 30 μέρες της επίσημης προεκλογικής περιόδου, την ίδια στιγμή που ολόκληρη την τετραετία προβάλλονται μόνο τα μεγάλα κόμματα και ειδικά το εκάστοτε κυβερνών.

Μάλιστα η κυβέρνηση στο όνομα της πρόβλεψης για δωρεάν χορήγηση τηλεοπτικού χρόνου στα κόμματα (πρόβλεψη που καταστρατηγήθηκε στο νομοσχέδιο) μείωσε την επιχορήγηση κατά 50%, με αποτέλεσμα κόμματα όπως το ΚΚΕ που διέθετε μόνο το 15% της επιχορήγησης σε τηλεοπτική προβολή, να στερούνται του δικαιώματος της πολιτικής τους δουλιάς.

Σχετικά με το όργανο που θα κάνει τους ελέγχους στα οικονομικά των κομμάτων, ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι η είσοδος δικαστών σε αυτό αφαιρεί το πολιτικό στοιχείο στις αποφάσεις του και υπογράμμισε ότι η λειτουργούσα διακομματική επιτροπή της Βουλής κάνει προσπάθειες χρόνια, λειτουργώντας με πολιτικό σκεπτικό. Ομως γεγονός είναι ότι μέχρι σήμερα οι όποιες τιμωρίες αφορούν την αμέλεια κάποιων υποψηφίων μικρών κομμάτων, ενώ οι σοβαρές επιπτώσεις δεν έφτασαν ποτέ.

Ο Αντ. Σκυλλάκος αναφέρθηκε και στην πρόβλεψη για την απαγόρευση χρηματοδότησης των κομμάτων από κληρονομιές πάνω από ένα χρηματικό όριο, λέγοντας ότι οι δωρεές ακινήτων πρέπει να εξαιρεθούν, αφού στο ΚΚΕ αρκετοί παλαίμαχοι αγωνιστές αφήνουν στο Κόμμα ένα ακίνητο ή μια γκαρσονιέρα, κάτι που δε γίνεται να απαγορευτεί. Ειδικό είναι και το θέμα της απαγόρευσης ενίσχυσης των κομμάτων από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και ο Αντ. Σκυλλάκος ζήτησε να εξαιρεθούν από τη ρύθμιση εταιρίες που λειτουργούν ως κομματικές όπως είναι η ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ.

Εμείς, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, δε θέλουμε οι εκάστοτε εκλογές να είναι του «καναπέ», αλλά επιζητούμε τη ζωντανή επαφή με το λαό και γι' αυτό διαφωνούμε με την απαγόρευση της ανάρτησης των πανό και της αφισοκόλλησης, αφού κάτι τέτοιο αποτελεί στέρηση της ελεύθερης έκφρασης. Εμείς προειδοποίησε δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε αυτήν την απαγόρευση, όπως άλλωστε κάναμε και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Ο Αντ. Σκυλλάκος κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση υπαναχώρησε σχετικά με τις προβλέψεις για κατάργηση της πολιτικής διαφήμισης και τη χορήγηση δωρεάν τηλεοπτικού χρόνου στα κόμματα και είπε ότι στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το τι «παίζεται» στα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές όλη την τετραετία. Ανέφερε δε στοιχεία του ίδιου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, σύμφωνα με τα οποία, το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ και εν μέρει ο ΣΥΝ είχαν στην τηλεόραση λιγότερο χρόνο ακόμα και από το εκλογικό τους ποσοστό.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Ε. Κεφαλογιάννης, κυρίως γιατί δε θεσπίζεται η χορήγηση δωρεάν τηλεοπτικού χρόνου στα κόμματα και γιατί μειώνεται η κρατική επιχορήγηση στα κόμματα. Ζήτησε όμως περαιτέρω χειροτέρευση της διαδικασίας ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων, προτείνοντας αυτός να γίνεται από το ελεγκτικό συνέδριο. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Φ. Κουβέλης του ΣΥΝ, ζήτησε η πλειοψηφία του οργάνου που θα κάνει τον έλεγχο να αποτελείται από δικαστές και γι' αυτό το λόγο καταψήφισε το νομοσχέδιο επί της αρχής, διαφωνώντας επίσης με την πρόβλεψη για αγορά τηλεοπτικού χρόνου από τα κόμματα.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κ. Σκανδαλίδης θα τοποθετηθεί επί της ουσίας του νομοσχεδίου σε επόμενη συνεδρίαση, αλλά χτες δήλωσε ότι είναι πρόθυμος κατά τη διάρκεια της συζήτησης να συζητήσει οποιεσδήποτε προτάσεις γίνουν από την αντιπολίτευση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζήτησε επιπλέον απαγορεύσεις για τις εκλογές (2003-12-20 00:00:00.0)
Αντιδημοκρατικές και υποκριτικές διατάξεις (2003-11-12 00:00:00.0)
Δρομολογεί επικίνδυνες εξελίξεις (2002-06-09 00:00:00.0)
Διατάξεις που βοηθούν την προώθηση του «τρομονόμου» (2001-03-21 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1996-06-07 00:00:00.0)
Μακριά από τις ανάγκες το νομοσχέδιο (1996-04-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ