Τετάρτη 24 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Αναγνώρισε τα κατεχόμενα ο Σολάνα

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ προς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Ερώτηση κατέθεσε προς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκης, σχετικά με τις δηλώσεις του Χαβιέρ Σολάνα, ο οποίος μίλησε για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση μόνο του Ελληνοκυπριακού τμήματος της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, στην Ερώτησή του τονίζει: «Ο κ. Χαβιέρ Σολάνα, Υπατος Εκπρόσωπος για την ΚΕΠΠΑ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Το Βήμα της Κυριακής" δήλωσε σχετικά με τη διεύρυνση στην Κύπρο ότι "αν δεν υπάρχει συμφωνία (για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος), θα ενταχθεί το ελληνοκυπριακό τμήμα της Κύπρου", επιπλέον αναγνώρισε ως πολιτική οντότητα τα κατεχόμενα εδάφη υπογραμμίζοντας ότι "το Βόρειο τμήμα της Κύπρου δεν έχει διαπραγματευτεί καθόλου με την Ενωση, άρα δεν εκπληρώνει τα κριτήρια (ένταξης)"».

Ερωτάται το Συμβούλιο, υπογραμμίζει στο κείμενο της Ερώτησής του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «αν αυτές οι δηλώσεις του κ. Σολάνα το εκφράζουν, αν έρχονται ή όχι σε αντίθεση με την απόφαση του Ελσίνκι η οποία αναφέρεται "σε ένταξη της Κύπρου" και όχι μέρους της, και με το διεθνές δίκαιο, τις αποφάσεις του ΟΗΕ και των κρατών - μελών που αναγνωρίζουν μια μόνο κυβέρνηση στην Κύπρο και συνεπώς ένα συνομιλητή. Η θέση του Ελσίνκι "ότι η επίλυση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη" μήπως αφορά μόνο τα ελεύθερα εδάφη της Κύπρου, οδηγώντας έτσι ουσιαστικά στην οριστική διχοτόμηση;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ