Τετάρτη 24 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΛΠΟΝΟΘΕΥΤΙΚΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Παραβιάζουν τη συνταγματική αρχή της ισότητας

Σημαντικές τοποθετήσεις στη χτεσινή εκδήλωση της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη

«Η αλλοίωση των εκλογικών αποτελεσμάτων μέσω καλπονοθευτικών συστημάτων φαλκιδεύει τη λαϊκή κυριαρχία, παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ισότητας και εντάσσεται στη γενικότερη επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα (συνθήκη Σέγκεν, Ευροπόλ, τρομονόμος και ευρωτρομονόμος). Συνδέεται άμεσα με τις προσπάθειες υπονόμευσης και περιορισμού της δυνατότητας του λαού να αγωνίζεται, να διεκδικεί, να καθορίζει το μέλλον του».

Αυτά τονίστηκαν χτες σε εκδήλωση της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη που έγινε στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα Προπυλαίων του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Η εκδήλωση είχε θέμα: «Τα καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα και ο περιορισμός των δημοκρατικών δικαιωμάτων».

Οι ομιλητές αλλά και πολλοί από όσους παρέμβηκαν με ομιλίες, υπογράμμισαν ότι η προώθηση νέων καλπονοθευτικών εκλογικών συστημάτων, δείχνει την επιμονή να συνεχιστεί η νόθευση της λαϊκής βούλησης. Ανέφεραν ότι αντικειμενικά εντάσσεται μέσα σ' ένα συνολικότερο πλαίσιο αυταρχισμού και περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών, που συντελείται στα πλαίσια της «αντιτρομοκρατικής εκστρατείας» στη χώρα μας και διεθνώς. Τόνισαν δε ότι καθήκον κάθε δημοκράτη είναι η εναντίωση σ' αυτές τις εξελίξεις, η από κοινού απαίτηση καθιέρωσης της απλής αναλογικής, ως πάγιου εκλογικού συστήματος.


Την εκδήλωση άνοιξε η δικηγόρος Αλέκα Ζορμπαλά, η οποία είπε ότι η απλή αναλογική είναι θέμα δημοκρατίας και ότι το κράτος δικαίου εξελίσσεται σε ένα «κράτος τάξης και ασφάλειας».

Το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Συσπείρωσης Δημήτρης Καλτσώνης αναφέρθηκε στις βαθιές αντιδημοκρατικές αλλαγές που συμβαίνουν παγκόσμια και έχουν στόχο την αναδιανομή των σφαιρών γεωστρατηγικής επιρροής, τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και την ένταση της καταλήστευσης του πλούτου και του μόχθου των λαών. «Ενα από τα επιχειρήματα εκείνων που νομοθετούν ή στηρίζουν άμεσα ή έμμεσα τα αντιδημοκρατικά αυτά μέτρα, συνέχισε ο Δ. Καλτσώνης, είναι ότι διαθέτουν την πλειοψηφία του λαού».

Στη συνέχεια είπε ότι στην Ελλάδα ίσχυσαν και ισχύουν εκλογικά συστήματα που αλλοιώνουν, για την ακρίβεια νοθεύουν, τα εκλογικά αποτελέσματα, αφού μετατρέπουν τη λαϊκή μειοψηφία σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ο ομιλητής ανέφερε ότι η επιμονή στην προώθηση νέων καλπονοθευτικών συστημάτων δείχνει την επιμονή να συνεχιστεί και να βαθύνει η νόθευση της λαϊκής βούλησης. Αποτελεί πλευρά της γενικότερης επίθεσης στις δημοκρατικές κατακτήσεις. Ετσι, προβάλλει έντονη ανάγκη να υιοθετηθεί σε όλα τα επίπεδα (βουλευτικές εκλογές, δημοτικές και νομαρχιακές, εκλογές φορέων κλπ) η απλή αναλογική ως πάγιο εκλογικό σύστημα».

Ο καθηγητής του Παντείου Ηλίας Νικολόπουλος τόνισε ότι αποτελεί μύθο η κυβερνητική σταθερότητα, ανέφερε μάλιστα ότι αυτή η άποψη έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, που κάνει λόγο για πολίτευμα κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. «Ο λαός ψηφίζει Βουλή όχι κυβέρνηση. Ψηφίζει Βουλή που έχει δικαίωμα να αλλάζει κυβερνήσεις. Η Βουλή πρέπει να μπορεί να αναγκάζει κάθε κυβέρνηση να παραιτείται. Μόνο όταν η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον έλεγχο της Βουλής, λειτουργεί σωστά το κοινοβουλευτικό σύστημα».

Στην τοποθέτησή του ο καθηγητής του Παντείου είπε επίσης ότι με την αναθεώρηση του Συντάγματος η Βουλή τεμαχίστηκε σε έξι κοινοβουλευτικές επιτροπές και αυξήθηκαν οι διατάξεις που μετατρέπουν το πολίτευμα σε αυτό του περιορισμένου κοινοβουλευτισμού.

Στην τοποθέτησή του ο Μανώλης Γλέζος σημείωσε ότι η νοθεία του εκλογικού συστήματος ξεκινά από τις εκλογές, αφού τα κόμματα δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες στα οικονομικά μέσα και την ανάλογη προβολή από τα ΜΜΕ. Ανέφερε ότι σ' αυτό το σημείο καταστρέφεται η αρχή της ισηγορίας, βασικό στοιχείο της δημοκρατίας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ισχυρές κυβερνήσεις στην ουσία σημαίνουν νοθείες, ενώ για το ισχύον σύστημα είπε ότι είναι νοθευμένο, αφού υπάρχει συναλλαγή του ψηφοφόρου με τον υποψήφιο βουλευτή.

Ο πρώην υπουργός Μανώλης Δρεττάκης έκανε έκκληση σε όλα τα κόμματα της Αριστεράς να προωθήσουν επιτακτικά το αίτημα της καθιέρωσης της απλής αναλογικής, ως πάγιου εκλογικού συστήματος. Ειδικότερα, για την πρωτοβουλία της Δημοκρατικής Συσπείρωσης είπε ότι αποτελούν «προανάκρουσμα μιας μεγαλύτερης προσπάθειας που επαναφέρει την πρόταση της απλής αναλογικής».

Ο Αντ. Σκυλλάκος, βουλευτής του ΚΚΕ, είπε ότι κτίζεται ένα καθεστώς θωράκισης των ισχυρών. Αναφέρθηκε, επίσης στην πρόσφατη σύμβαση που ψηφίστηκε από τη Βουλή για την τρομοκρατία και τον κίνδυνο που ενέχει να βρεθούν κατηγορούμενοι ως τρομοκράτες, άνθρωποι για την αλληλεγγύη τους σε λαούς που αγωνίζονται για την ελευθερία.

Για την απλή αναλογική είπε ότι είναι το πιο δίκαιο σύστημα που είναι συμβατό με τη λαϊκή κυριαρχία, ενώ με οποιοδήποτε άλλο σύστημα ενισχύεται ο δικομματισμός, παρεμποδίζεται ο πλουραλισμός και βοηθάει να περνάει έντονα η λογική της χαμένης ψήφου σε βάρος των μικρών κομμάτων, καθώς επίσης να λειτουργούν στην εκλογική βάση τα πλαστά διλήμματα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και μίλησαν ο καθηγητής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ε. Μπιτσάκης, ο Γ. Α. Μαγκάκης, πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ο επίτιμος πρόεδρος του ΔΣΑ Ε. Μαχαίρας, ο νομαρχιακός σύμβουλος Θ. Παπαμάργαρης, ο δικηγόρος Κ. Διάκος κλπ.

Επίσης παραβρέθηκαν οι Γ. Μπουλούγαρης από το ΠΑΜΕ, Κ. Παπασπύρου από το ΚΣ της ΚΝΕ, Β. Δημόπουλος, μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ, Α. Βερναδάκης από την Κομμουνιστική Ανανέωση, Ν. Απανωμεριτάκης από το Σύνδεσμο Φυλακισθέντων Εξορισθέντων 1967-74, Κ. Κοκκαλίδης από την ΠΕΔΥΕ, Ο Στρ. Κουνιάς και πολλοί άλλοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ