Τετάρτη 24 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Απλή αναλογική και στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση

«Στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές είναι γνωστό ότι, ισχύει ένα πλειοψηφικό σύστημα με τους δύο γύρους», σημείωσε ο Σπ. Χαλβατζής, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας. «Μειοψηφίες ακόμη και του 10% μπορούν να βρεθούν εκτός δημοτικών και νομαρχιακών συμβουλίων. 'Η με ένα ποσοστό 20% στον πρώτο γύρο κάποιος συνδυασμός, στο δεύτερο γύρο να έχει το 60% των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Και ακολουθούν παζάρια, συμφωνίες χωρίς αρχές και ψευτοδιλήμματα, ιδίως στο δεύτερο γύρο. Το ισχύον προσωποκεντρικό, δημαρχοκεντρικό σύστημα, ευνοεί πελατειακές σχέσεις. Τα προεκλογικά προγράμματα χάνονται. Δεν τα συζητά ο κόσμος. Εμείς ζητάμε απλή αναλογική, ανάδειξη δημάρχου και νομάρχη από τα αντίστοιχα συμβούλια, όπως περίπου η Βουλή αναδεικνύει την κυβέρνηση με βάση τις υπάρχουσες σε αυτήν πλειοψηφίες.

Υποστηρίζουμε την ανάγκη προώθησης θεσμών λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, πανεθνικών και τοπικών δημοψηφισμάτων (με λαϊκή πρωτοβουλία) που θα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, για τις κυβερνήσεις.

Θα συνεχίσουμε να καλούμε το λαό, τη νεολαία να αγωνιστεί για να επιβάλλει την απλή αναλογική και θα συνεχίσουμε από κοινού με όσες δυνάμεις στηρίζουν την απλή, άδολη αναλογική, γενικότερα την πάλη, όχι μόνο για να μην περιοριστούν, συρρικνωθούν, λαϊκές κατακτήσεις, αλλά για να αποκτήσουν ουσιαστικό περιεχόμενο τα δημοκρατικά δικαιώματα και η λαϊκή κυριαρχία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ