Τετάρτη 24 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Θέλει συμβιβασμένες τοπικές αρχές

Την επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ να αναδειχτούν από την εκλογική αναμέτρηση του Οκτώβρη δημοτικές και νομαρχιακές αρχές, που θα προωθήσουν σε περιφερειακό επίπεδο την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, έκανε σαφή ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, κατά την επίσκεψή του χτες στο υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να προπαγανδίσει τις πρωτοβουλίες που γίνονται στον τομέα της Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης.

Ο Κ. Σημίτης δήλωσε ότι οι «εκλογές έχουν ιδιαίτερη πολιτική σημασία» και πως δεν είναι εκλογές για την ανάδειξη κάποιων προσώπων μόνο, αλλά για την εφαρμογή ή όχι ορισμένων πολιτικών. Ενώ ξεκαθάρισε πώς βλέπει το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) στην κοινωνία, ως ιμάντα δηλαδή εφαρμογής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Είπε χαρακτηριστικά: «Δε θέλουμε μια ΤΑ που να καθοδηγείται από συντηρητικά και πελατειακά πρότυπα» και συμπλήρωσε πως «πρέπει να εκλεγούν τοπικοί ηγέτες με όραμα και αποτελεσματικότητα, για να πραγματοποιήσουν τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας», όπως ονομάζεται η μεταρρύθμιση του κράτους επί το συντηρητικότερον. Αλλωστε, στην κατεύθυνση αυτή, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη στρώσει το έδαφος, με μια σειρά από νομοθετήματα, που απαξιώνουν την ΤΑ σε απλό διεκπεραιωτή κυβερνητικών εντολών, αλλά και με την αναθεώρηση του Συντάγματος, με την οποία, ανάμεσα στα άλλα, το κράτος δεν υποχρεούται να χρηματοδοτεί επαρκώς τους δήμους, αλλά να κατοχυρώνει τα μέσα εξεύρεσης πόρων, δηλαδή τη δυνατότητα φορολόγησης.

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην ενίσχυση των Περιφερειών, ως τους μηχανισμούς εκείνους οι οποίοι θα ελέγχουν ουσιαστικά την εφαρμογή της κυρίαρχης πολιτικής από τα κατώτερα επίπεδα διοίκησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ