ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΤΡΙΝΑ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Το... κυνήγι του Αργοναύτη

Μια αποκαλυπτική συζήτηση, με τον πρόεδρο ενός από τους ιστορικότερους συλλόγους του Πειραιά, του ΑΟ «Αργοναύτης», όπου αναδεικνύεται η λογική με την οποία η Πολιτεία αντιμετωπίζει τα μικρότερα ποδοσφαιρικά σωματεία και ευνοεί τον πρωταθλητισμό...

Οξύτατο είναι το γηπεδικό πρόβλημα στον Πειραιά, τονίζει ο κ. Λάμπρου
Οξύτατο είναι το γηπεδικό πρόβλημα στον Πειραιά, τονίζει ο κ. Λάμπρου
Το ποδοσφαιρικό σωματείο ΑΟ «Αργοναύτης», αποτελεί έναν από τους ιστορικότερους συλλόγους του Πειραιά. Ιδρύθηκε το 1924, πριν δηλαδή, και από τον Ολυμπιακό Πειραιώς, ενώ έχει αναδείξει και μεγάλους ποδοσφαιριστές, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο Γιώργος Δεληκάρης.

Ωστόσο, σήμερα, αυτή η ιστορική ομάδα ακολουθεί τη φθίνουσα πορεία των ερασιτεχνικών ομάδων του Πειραιά. Με λειψή - έως μηδαμινή - χρηματοδότηση, χωρίς χώρους άθλησης, βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση. Ο «Ρ», συνεχίζει την έρευνα γύρω από τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, αποκαλύπτοντας όλα όσα κρύβονται πίσω από τη βιτρίνα του επαγγελματικού αθλητισμού. Αλλωστε, σε αυτή την αντίθεση θα εστιαστεί και η συζήτησή μας με τον κ. Λάμπρου, τον πρόεδρο του Σωματείου.

- Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, όπως βλέπουμε, βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση. Εσείς που βιώνετε από τα μέσα το πρόβλημα, πώς βλέπετε τα πράγματα;

«Κατ' αρχήν να ευχαριστήσω τον "Ρ" για το ενδιαφέρον του για τα μικρά ερασιτεχνικά σωματεία του Πειραιά. Πράγματι, ο "Αργοναύτης" ίσως είναι το ιστορικότερο σωματείο του Πειραιά. Ιδρύθηκε το 1924 από Δωδεκανήσιους μετανάστες και η πλήρης ονομασία του είναι Δωδεκανησιακός ΑΟ "Αργοναύτης". Ολα αυτά τα χρόνια έχει διαγράψει μια ένδοξη ιστορία στο χώρο του ποδοσφαίρου. Εχει αναδείξει μεγάλους ποδοσφαιριστές που τίμησαν και τα εθνικά μας χρώματα με πρώτο τον Γ. Δεληκάρη, επίσης τους Τσιτσινάκη, Παππά, Κάκαρη, Παναγιωτίδη και άλλους. Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι τη φανέλα του "Αργοναύτη" την έχουν φορέσει θρύλοι του ελληνικού ποδοσφαίρου όπως Μουράτης, Μπέμπης, Δαρίβας και άλλοι.

Ο Αργοναύτης ανέδειξε ποδοσφαιρικά τον Γιώργο Δεληκάρη

Eurokinissi

Ο Αργοναύτης ανέδειξε ποδοσφαιρικά τον Γιώργο Δεληκάρη
Σήμερα δυστυχώς βιώνουμε μια σκληρή πραγματικότητα, το ανελέητο - μέχρι εξοντώσεως - κυνήγι του ερασιτεχνικού ποδοσφαιρικού σωματείου, αλλά και γενικότερα του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Η ομάδα μας έπειτα από προσπάθειες δύο χρόνων ανέβηκε στην Α΄ Κατηγορία. Κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες εμείς καταρτίζουμε φιλόδοξα προγράμματα, έχουμε όνειρα για την ομάδα μας. Βέβαια, χρειαζόμαστε μεγάλα κεφάλαια, τα οποία δεν έχουμε. Ομως, να σας πω και κάτι, δεν πιστεύουμε και πολύ σ' αυτή τη λογική. Θα ξαναδοκιμάσουμε να στηρίξουμε το σωματείο μας σε στέρεες βάσεις».

«Βραβεύουν μόνο το χρυσό μετάλλιο»

- Ομως, η Πολιτεία, έχει άλλα πράγματα στο μυαλό της. Π.χ. ενθαρρύνει παντοιοτρόπως τη δημιουργία σωματείων καθαρά σε επαγγελματική βάση, όπως ο «Πανελλήνιος» ΓΣ ή ο Ολυμπιακός, παρ' όλο ότι το ΠΡΟ-ΠΟ, το ΤΖΟΚΕΡ, το ΣΤΟΙΧΗΜΑ κλπ. υποτίθεται ότι έχουν δημιουργηθεί για την ενίσχυση κυρίως του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

«Ετσι ακριβώς είναι τα πράγματα. Και εμείς σαν σωματείο έχουμε προβληματιστεί με τους στόχους της Πολιτείας, οι οποίοι εξυπηρετούν έναν επιφανειακό αθλητισμό βιτρίνας και όχι τη βάση, τη δουλιά σε βάθος, η οποία έχει και κοινωνικές διαστάσεις, γιατί ο ρόλος του αθλητισμού θα έπρεπε να ήταν διαφορετικός. Η Πολιτεία δημιούργησε ένα πρότυπο όπου βραβεύεται μόνο το χρυσό μετάλλιο ή ένα πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, και αγνοεί παντελώς την ηθική και υλική επιβράβευση των ανθρώπων που ασχολούνται σε πρωτογενή μορφή με τον αθλητισμό όπως είναι το ερασιτεχνικό σωματείο με τα μικρά παιδιά».

- Δηλαδή, η Πολιτεία αγνοεί, περιφρονεί, τη βάση και επιβραβεύει τα «ρετιρέ»;

«Ακριβώς. Αγνοεί ότι το κύτταρο είναι το μικρό σωματείο και ο πυρήνας είναι τα τμήματα υποδομής. Π.χ. εμείς από πέρσι δημιουργήσαμε τμήματα υποδομών. Φέτος κόψαμε κονδύλια από την πρώτη ομάδα για να ενισχύσουμε τα παιδικά μας τμήματα. Αυτό είναι και ένα ισχυρό κίνητρο για τους γονείς, για να μπορέσουν να συνειδητοποιήσουν τον όμορφο και ασφαλή κόσμο του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Ομως η Πολιτεία δε συμπαραστέκεται σ' αυτή την προσπάθεια. Χρήματα δε δίνει, χώρους άθλησης δεν προσφέρει, γιατί ο Πειραιάς όπως γνωρίζεται είναι γυμνός από χώρους. Είναι τραγικό να βλέπεις μικρά παιδιά να προσπαθούν να γυμναστούν σε χώρους, όπου η έννοια του αποδυτηρίου είναι άγνωστη, ο δε αγωνιστικός χώρος σε άθλια κατάσταση. Αυτά είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας στην προσπάθειά μας».

«Χρειάζεται δράση»

- Χώροι ελεύθεροι υπάρχουν στον Πειραιά;

«Κατ' αρχήν ας φτιάξουμε αυτούς τους λίγους που υπάρχουν. Να βάλουμε πλαστικό χόρτο και αποδυτήρια και να τους περιφρουρήσουμε να μην μπαίνουν οι άσχετοι γιατί εκεί γυμνάζονται μικρά παιδιά. Πέρα απ' αυτό στον Πειραιά υπάρχουν ελεύθεροι χώροι, π.χ. στον ΟΛΠ το "Παλατάκι", χώρος τεράστιος που μένει αναξιοποίητος. Μπορεί να γίνει ένα τεράστιο αθλητικό κέντρο».

- Το έχετε κουβεντιάσει με κάποιους υπεύθυνους;

«Το κουβεντιάσαμε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Νομαρχία, οι οποίοι το αντιμετώπισαν θετικά. Αυτό όμως δε φτάνει. Χρειάζεται δράση. Το ερώτημα είναι "έχουν διάθεση";».

  • Εκ παραδρομής αναφέρθηκε στο χτεσινό φύλλο ότι σήμερα θα παρουσιαζόταν ο Ιωνικός Νέας Φιλαδέλφειας.
Για την έρευνα του «Ρ»

Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον την έρευνα του «Ριζοσπάστη», σχετικά με τα ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία. Την ίδια ακριβώς έρευνα είχε κάνει η εφημερίδα και στα τέλη της δεκαετίας του '80. Δε χρειάστηκε να ψάξω στα αρχεία μου, για να βρω τι έλεγαν για τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν τότε οι υπεύθυνοι των σωματείων, γιατί τα ίδια, και ίσως πολύ χειρότερα, διατυπώνουν και οι σημερινοί. Ελλειψη υλικοτεχνικής υποδομής, έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, γυμναστές, προπονητές.

Αυτά είναι τα εργαλεία της άθλησης. Γι' αυτά τα αυτονόητα παλεύουμε εδώ και μισόν αιώνα!! Ελεος. Και σήμερα τα πράγματα είναι τρεις φορές χειρότερα, γιατί έχει αυξηθεί η ζήτηση, δηλαδή σήμερα ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει τα καλά της άθλησης και έχει απαιτήσεις. Η πολιτεία, το κράτος, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως πάντα στη χώρα μας, βρίσκεται δύο βήματα πίσω από τις ανάγκες μας, κατά τη γνώμη μου εσκεμμένα, για να μας οδηγούν στην εκμετάλλευση του ιδιώτη.

Το ίδιο γίνεται με την Παιδεία, με την Υγεία, με τον Πολιτισμό και, βέβαια, με τον Αθλητισμό. Σπρώχνουν τον κόσμο, και αναφέρομαι στα σπορ, σε μία αμφιβόλου ποιότητας άθληση, η οποία είναι και πανάκριβη. Και το αστείο της υπόθεσης; Κατασκευάζονται αθλητικές εγκαταστάσεις από τους δήμους με δημόσιο χρήμα και στη συνέχεια δίνονται προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες. Αυτή είναι σήμερα η κατάσταση, όπως πολύ γλαφυρά την παρουσιάζει η έρευνα του «Ριζοσπάστη», στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και όχι μόνον...


Νίκος ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
Πρώην τεχνικός σύμβουλος του ΣΕΓΑΣ - Βαλκανιονίκης

ΑΥΡΙΟ: Το Β` μέρος της συνέντευξης με τον πρόεδρο του ποδοσφαιρικού σωματείου «Αργοναύτης», κ. Λάμπρου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ