ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Νοέμβρη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
APEC - ASEAN - ΗΠΑ
Συνεργασία για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ.--

Δέσμευση να διατηρήσουν τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας υπέρ του κεφαλαίου, όσο χρειαστεί με στόχο να διασφαλιστεί η μετάβαση από την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση σε μία «ώριμη και διαρκή» ανάπτυξη ανέλαβαν οι ηγέτες του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας Ειρηνικού (APEC), των οποίων οι χώρες συγκαταλέγονται στις 21 ισχυρότερες οικονομίες της Ασίας και του Ειρηνικού και στις εργασίες του οποίου συμμετείχε και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα. Στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Σιγκαπούρη, οι ηγεσίες των χωρών που συμμετείχαν άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα κεφάλαια προς την «ενίσχυση των αγορών», με το πρόσχημα ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί η κατάλληλη ψυχολογία για την «κινητοποίηση των δυνάμεων των αγορών».

Η Σύνοδος αναγνώρισε ως πρωταρχικό κίνδυνο αποσταθεροποίησης του συστήματος την αυξημένη ανεργία που παρουσιάζεται στις ανεπτυγμένες χώρες. ΗΠΑ - Κίνα δεσμεύτηκαν να εξακολουθήσουν τις προσπάθειες για τη «σταθεροποίηση των οικονομιών τους», ενώ ο Μπ. Ομπάμα εμφανίστηκε πρόθυμος και για νέα έκτακτα μέτρα, που θα βαρύνουν τις πλάτες των φορολογούμενων, με πρόσχημα τη μείωση του ελλείμματος.

Αντίστοιχες ήταν και οι θέσεις που υιοθετήθηκαν στη Σύνοδο της Ενωσης Χωρών Νοτιανατολικής Ασίας (ASEAN) - ΗΠΑ και, σύμφωνα με την κοινή δήλωση, δεσμεύτηκαν για συνεργασία για την ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, που μεταφράζεται σε ενισχυμένη συνεργασία με γνώμονα την προώθηση των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων...

ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Παζάρι για τα πυρηνικά όπλα

Από τη συνάντηση των Προέδρων ΗΠΑ - Ρωσίας
Από τη συνάντηση των Προέδρων ΗΠΑ - Ρωσίας
ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ.--

Μέχρι το τέλος του 2009 αναμένεται να υπάρξει μια νέα συμφωνία ΗΠΑ - Ρωσίας για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων, δήλωσαν από κοινού οι Πρόεδροι των δύο αυτών χωρών, Μπάρακ Ομπάμα και Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας (APEC) στη Σιγκαπούρη. «Αριστη πρόοδο» έχουν σημειώσει οι συνομιλίες των δύο χωρών τους τελευταίους μήνες, τόνισε ο Ομπάμα, ενώ ο Ρώσος ομόλογός του εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει «το τελικό ντοκουμέντο μέχρι το Δεκέμβρη».

Ωστόσο, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Ρία Νόβοστι», επικαλούμενο δηλώσεις του συμβούλου του Ομπάμα για τη Ρωσία, Μάικ ΜακΦόλ, δε θα υπάρξει επικύρωση νέας συμφωνίας για τη μείωση των στρατηγικών όπλων την ημέρα που λήγει η προηγούμενη, στις 5 Δεκέμβρη, καθώς δεν προλαβαίνει να περάσει προς συζήτηση και έγκριση τόσο από την αμερικανική Γερουσία όσο και από την Κάτω Δούμα της Ρωσίας.

Οι εξελίξεις στο διάλογο για τη μείωση των πυρηνικών όπλων έχει άμεση σχέση και αλληλεξάρτηση και με συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς» (10/11/2009), ανάμεσα στα άλλα, σημειώνεται πως στις ΗΠΑ το 10% της παραγωγής ηλεκτρισμού γίνεται με καύσιμα που προέρχονται από πυρηνικά όπλα, αμερικανικά και ρώσικα. Το σχετικό πρόγραμμα ονομάζεται «Μεγατόνοι σε Μεγαβάτ». Μάλιστα, το 45% του καυσίμου των αμερικανικών αντιδραστήρων προέρχεται από τα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας, ενώ άλλο 5% παράγεται από τα αμερικανικά όπλα.

ΡΩΣΙΑ
Συμφωνίες για το «Νότιο Ρεύμα»

Το περασμένο Σάββατο (14/11), στη Μόσχα, οι πρωθυπουργοί της Ρωσίας και της Σλοβενίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Μπορούτα Παχόρα, υπέγραψαν σχετική συμφωνία για το σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream» («Νότιο Ρεύμα»), στο οποίο θα συμμετέχει και η Σλοβενία.

Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την αισιοδοξία του για τον αγωγό, που θα παρακάμπτει την Ουκρανία: «Ολοκληρώσαμε μια αρκετά μεγάλη δουλειά και υπογράψαμε συμφωνία για τη συμμετοχή της Σλοβενίας στο σχέδιο "South Stream". Το "South Stream" γίνεται πραγματικά ένα πανευρωπαϊκό, μεγάλο ενεργειακό σχέδιο, με την τελική συμφωνία όλων των ευρωπαϊκών εταίρων, που είναι απαραίτητοι για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου».

Σύμφωνα με το σχέδιο, το «South Stream» θα εξασφαλίσει τη μεταφορά περίπου 63 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως. Το «γαλάζιο καύσιμο» από το 2015 θα περνά διασχίζοντας τη Μαύρη Θάλασσα και τις Βαλκανικές χώρες στην Κεντρική Ευρώπη και στην Ιταλία. Να υπενθυμίζουμε πως νωρίτερα παρόμοιες συμφωνίες υπέγραψε η Ρωσία με τη Σερβία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Βουλγαρία και την Ιταλία.

Ομως, όπως γράφει η «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα», οι εμπειρογνώμονες εκφράζουν επιφυλάξεις, σημειώνοντας πως παραμένει το πρόβλημα των περιορισμών, που φαίνεται να θέτει η νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας στα ενεργειακά σχέδια της Ρωσίας, καθώς και το ζήτημα της οριστικής θέσης της Τουρκίας, που έδωσε μεν άδεια για την εκτέλεση των ερευνητικών εργασιών στα χωρικά της ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά όχι ακόμη για την κατασκευή του αγωγού.

Το ζήτημα απασχόλησε και τη συνάντηση του προέδρου της «Γκαζπρόμ», Αλεξέι Μίλερ, με τον Πάολο Σκαρόνι, γενικό διαχειριστή της ιταλικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου ΕΝΙ, όπου εξετάστηκε το σχέδιο κατασκευής του «Νότιου Ρεύματος» και ιδιαίτερα του υποθαλάσσιου τμήματός του στο βυθό της Μαύρης θάλασσας από τη Ρωσία στη βουλγαρική πόλη Βάρνα.

Οι δύο εταιρείες έχουν ήδη πείρα ανάλογης συνεργασίας, αφού το 2001-2002 «Γκαζπρόμ» και ΕΝΙ κατασκεύασαν το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού «Γαλάζιο Ρεύμα», μήκους 400 χιλιομέτρων στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας σε βάθος δύο και πάνω χιλιομέτρων, που τροφοδοτεί την Τουρκία με ρωσικό φυσικό αέριο. Αυτή τη φορά θα χρειαστεί να κατασκευαστεί στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας ένας αγωγός μήκους 900 χιλιομέτρων.


Ι. Π.

ΚΙΝΑ - ΗΠΑ
Πολιτική προσέγγισης από Ομπάμα

ΠΕΚΙΝΟ.--

Τη θέση ότι Κίνα και ΗΠΑ «δεν πρέπει να είναι αντίπαλες», εξέφρασε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, κατά την άφιξη του χθες στο Πεκίνο, όπου θα παραμείνει μέχρι την Τετάρτη και θα έχει συνομιλίες με το σύνολο της κινεζικής ηγεσίας, στο πλαίσιο της ασιατικής περιοδείας του. Σε σύντομη ομιλία του σε Πανεπιστήμιο της Σαγκάης, ο Αμερικανός Πρόεδρος, μιλώντας στους Κινέζους φοιτητές, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν να περιορίσουν την ανάπτυξη της Κίνας, σημειώνοντας ότι, αντίθετα, την καλωσορίζουν σαν ένα «ισχυρό ακμάζον οικονομικά και πετυχημένο μέλος της κοινότητας των εθνών».

Επιχειρώντας προσέγγιση της Κίνας, που αποτελεί και το μεγαλύτερο τροφοδότη του ελλείμματος των ΗΠΑ, ο Αμερικανός Πρόεδρος υποστήριξε ότι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών μπορούν να φέρουν «ευημερία και ειρήνη στον κόσμο», ενώ υπεραμύνθηκε και της συνεργασίας Κίνας - ΗΠΑ αναφορικά με τις κλιματικές αλλαγές εάν «προχωρήσουν σε καθοριστικά βήματα».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της Κίνας, στην ένταση μεταξύ Κίνας - Ταϊβάν, αναφέροντας ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει την πολιτική της «μιας Κίνας».

Τέλος, στην ομιλία του στο πανεπιστήμιο της Σαγκάης, που ουσιαστικά αποτέλεσε έναν προάγγελο τού τι θα συζητηθεί με την ηγεσία της κινεζικής κυβέρνησης, ο Μπ. Ομπάμα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη στενή συνεργασία, σχετικά με το εμπόριο, την ενέργεια, την περιφερειακή ασφάλεια και τον έλεγχο των όπλων, που είναι και τα καίρια ζητήματα που επιθυμεί να προωθήσει η Ουάσιγκτον... Ο Ομπάμα με έμμεσο τρόπο επέκρινε την Κίνα και ζήτησε «ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο», κάτι που χαρακτήρισε «ως στοιχείο δύναμης για μια χώρα»...

ΕΕ - ΡΩΣΙΑ
Μηχανισμός «έγκαιρης προειδοποίησης»

ΜΟΣΧΑ.--

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ρωσία συμφώνησαν χτες σε ένα μηχανισμό «έγκαιρης προειδοποίησης» για την προστασία της Ευρώπης από πιθανές διακοπές στην προμήθεια ενέργειας, σε περίπτωση που επαναληφθεί η περσινή διαμάχη Ρωσίας - Ουκρανίας για το φυσικό αέριο. Η συγκεκριμένη συμφωνία έρχεται λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ρωσίας, που θα διεξαχθεί αύριο Τετάρτη στη Σουηδία, και προβλέπει αμοιβαία ενημέρωση των δύο πλευρών για οποιαδήποτε πιθανή διακοπή της παροχής πετρελαίου, φυσικού αερίου ή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και συνεργασία για την επίλυση του προβλήματος.

ΤΟΥΡΚΙΑ
«Εταίρος - κλειδί» για τις ΗΠΑ

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Εταίρος - κλειδί» είναι η Τουρκία για τις ΗΠΑ, όπως δήλωσε ξεκάθαρα ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Γκόρντον, στη χτεσινή του επίσκεψη στην Αγκυρα. Επιχειρώντας να διαλύσει τη φημολογία που θέλει την Ουάσιγκτον να «ανησυχεί» για το άνοιγμα της Τουρκίας σε Ευρώπη και Ανατολή, ο Φ. Γκόρντον σημείωσε ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν θετικά το γεγονός του εγχειρήματος της Τουρκίας να μετεξελιχθεί στη γέφυρα των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων με τον αραβικό - μουσουλμανικό κόσμο σημειώνοντας ότι οι σχέσεις της «Τουρκίας τόσο με την Ευρώπη και το Ισραήλ, όσο και με το Ιράν και τις αραβικές χώρες» είναι ιδιαίτερα σημαντικές, τοποθετούμενος θετικά και στο ενδεχόμενο το Ιράν να επιλέξει την Τουρκία για την αποθήκευση του εμπλουτισμένου ουρανίου που διαθέτει...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ