Τρίτη 17 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΗΠΑ
Πολιτική προσέγγισης από Ομπάμα

ΠΕΚΙΝΟ.--

Τη θέση ότι Κίνα και ΗΠΑ «δεν πρέπει να είναι αντίπαλες», εξέφρασε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, κατά την άφιξη του χθες στο Πεκίνο, όπου θα παραμείνει μέχρι την Τετάρτη και θα έχει συνομιλίες με το σύνολο της κινεζικής ηγεσίας, στο πλαίσιο της ασιατικής περιοδείας του. Σε σύντομη ομιλία του σε Πανεπιστήμιο της Σαγκάης, ο Αμερικανός Πρόεδρος, μιλώντας στους Κινέζους φοιτητές, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν να περιορίσουν την ανάπτυξη της Κίνας, σημειώνοντας ότι, αντίθετα, την καλωσορίζουν σαν ένα «ισχυρό ακμάζον οικονομικά και πετυχημένο μέλος της κοινότητας των εθνών».

Επιχειρώντας προσέγγιση της Κίνας, που αποτελεί και το μεγαλύτερο τροφοδότη του ελλείμματος των ΗΠΑ, ο Αμερικανός Πρόεδρος υποστήριξε ότι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών μπορούν να φέρουν «ευημερία και ειρήνη στον κόσμο», ενώ υπεραμύνθηκε και της συνεργασίας Κίνας - ΗΠΑ αναφορικά με τις κλιματικές αλλαγές εάν «προχωρήσουν σε καθοριστικά βήματα».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της Κίνας, στην ένταση μεταξύ Κίνας - Ταϊβάν, αναφέροντας ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει την πολιτική της «μιας Κίνας».

Τέλος, στην ομιλία του στο πανεπιστήμιο της Σαγκάης, που ουσιαστικά αποτέλεσε έναν προάγγελο τού τι θα συζητηθεί με την ηγεσία της κινεζικής κυβέρνησης, ο Μπ. Ομπάμα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη στενή συνεργασία, σχετικά με το εμπόριο, την ενέργεια, την περιφερειακή ασφάλεια και τον έλεγχο των όπλων, που είναι και τα καίρια ζητήματα που επιθυμεί να προωθήσει η Ουάσιγκτον... Ο Ομπάμα με έμμεσο τρόπο επέκρινε την Κίνα και ζήτησε «ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο», κάτι που χαρακτήρισε «ως στοιχείο δύναμης για μια χώρα»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ