Τρίτη 17 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σχεδιάζουν κοινές μονάδες στρατού

ΒΙΛΝΙΟΥΣ.--

Πρωτόκολλο για τη δημιουργία «κοινού στρατού» με την ονομασία «Litpοlukrbrig» αναμένεται να υπογράψουν η Λιθουανία, η Πολωνία και η Ουκρανία κατά τη διάρκεια των διμερών συναντήσεων τόσο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ όσο και των υπουργών Αμυνας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Λιθουανίας, η υπουργός Αμυνας της χώρας Ράσα Γιουκνεβιτσιένε που αναμένεται να υπογράψει το πρωτόκολλο, δήλωσε πως το συγκεκριμένο σχέδιο «έχει στόχο να αυξήσει τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ Λιθουανίας και Πολωνίας (...) αλλά και να προτρέψει την Ουκρανία να εντείνει τις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ», όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας.

Οι κοινές μονάδες αποτελούνται από 2.000-5.000 στρατιώτες ενώ η δημιουργία τους εμφανίζεται να εξυπηρετεί τη συμμετοχή σε «διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές», δηλαδή νέες δυνάμεις στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστικών οργανισμών ΕΕ και ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, η κίνηση αυτή έχει ως στόχο την πίεση της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ κάτι που πλήττει τη σφαίρα επιρροής της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ