Τρίτη 17 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
«Πιέζει» και η νέα έκθεση

ΒΙΕΝΝΗ.--

Ανησυχία εκφράζει στην τελευταία έκθεσή της σχετικά με την πυρηνική εγκατάσταση έξω από την πόλη Κομ, που αποκαλύφθηκε μόλις το Σεπτέμβρη, η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ), στην τελευταία έκθεσή της με θέμα το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Οι επιθεωρητές, που επισκέφτηκαν την εγκατάσταση, υποστηρίζουν ότι με βάση όσα είδαν και όσες πληροφορίες τους δόθηκαν από την ιρανική ηγεσία, η εγκατάσταση θα αρχίσει να λειτουργεί το 2011. Επισημαίνουν, επίσης, ότι λόγω του μικρού της μεγέθους, είναι σχεδόν απίθανο να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε ηλεκτρισμό της χώρας, αφήνοντας πολλά υπονοούμενα.

Στη συνέχεια, οι επιθεωρητές, αν και σημειώνουν ότι οι ιρανικές αρχές συνεργάστηκαν «σε ικανοποιητικό βαθμό», υπογραμμίζουν ότι δεν πήραν απάντηση στο ερώτημα αν υπάρχουν και άλλες πυρηνικές εγκαταστάσεις που δεν έχουν δηλωθεί στη ΔΕΑΕ, όπως η συγκεκριμένη έξω από την Κομ. Από την πλευρά του, ο Ιρανός εκπρόσωπος στην Επιτροπή, Αλί Ασγκάρ Σολτάνιεχ, αρκέστηκε να δηλώσει ότι «η Τεχεράνη συνεργάστηκε».

Μία μέρα νωρίτερα, Ουάσιγκτον και Μόσχα κάλεσαν το Ιράν να «απαντήσει» στην πρόταση που του έχει γίνει από τη ΔΕΑΕ για εξαγωγή του εμπλουτισμένου ουρανίου του και περαιτέρω επεξεργασία του, προειδοποιώντας ότι «ο χρόνος τελειώνει». Η ρωσική πλευρά, επιπλέον, ανακοίνωσε καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του πυρηνικού σταθμού του Μπουσχέρ, την κατασκευή της οποίας έχει αναλάβει. Η κίνηση ερμηνεύτηκε ως «έμμεση άσκησης πίεσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ