Τρίτη 17 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Οι μισοί ψήφισαν στις δημοτικές εκλογές

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Ενας στους δύο Κοσσοβάρους Αλβανούς ψηφοφόρους αγνόησε τις κάλπες που στήθηκαν προχτές για τις πρώτες δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν μετά τη μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας. Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, απ' τους περίπου 1,5 εκατ. ψηφοφόρους προσήλθε το 45% (δηλαδή απείχε απ' τις κάλπες το άλλο 55%). Οι ξένοι παρατηρητές δε διαπίστωσαν σοβαρά επεισόδια βίας και νοθείας.

Το κόμμα του πρωθυπουργού των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι (PDK) ισχυρίστηκε ότι κέρδισε άνετα το δήμο της Πρίστινας και σε άλλους 20 δήμους μεγάλων αστικών κέντρων σε σύνολο 36 δήμων. Το κόμμα του προέδρου του προτεκτοράτου, Χασίμ Θάτσι (Δημοκρατική Λίγκα Κοσσόβου) υποστήριξε ότι βγήκε επίσης κερδισμένο απ' τις εκλογές, ενώ η «Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσσόβου» του πρώην πρωθυπουργού Ράμους Χαραντινάι ανακοίνωσε «νίκη» σε 16 απ' τους 36 δήμους.

Συμμετοχή των Σέρβων στις εκλογές παρατηρήθηκε μόνον στο κεντρικό Κοσσυφοπέδιο (κυρίως σε θύλακες περιτριγυρισμένους απ' τους Αλβανούς) στους δήμους Στρπτσε, Μπίρντο και Γκρατσάνιτσα. Αντίθετα, οι Σέρβοι του βόρειου τμήματος του προτεκτοράτου απείχαν μαζικά απ' τις εκλογές.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο Κρίστοφερ Ντελ δήλωσε ότι «οι εκλογές έδειξαν πως η δημοκρατία ανθεί». Ο πρόεδρος Φατμίρ Σεϊντίου τις χαρακτήρισε «επιτυχείς» καλώντας παράλληλα την εκλογική επιτροπή να ανακοινώσει το συντομότερο δυνατόν τα τελικά αποτελέσματα που αναμένονταν το αργότερο ως το τέλος της βδομάδας.

Ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 13 Δεκέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ