Τρίτη 17 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ
Αντιδράσεις στη «μονομερή ανεξαρτησία»

Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δεν είδε τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Αναταράξεις έχει προκαλέσει στην ισραηλινή πλευρά, αλλά και διεθνώς η δήλωση του Παλαιστινίου διαπραγματευτή Σάεμπ Ερακάτ ότι η Π. Αρχή έχει πρόθεση να προσφύγει στον ΟΗΕ ζητώντας «ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα όρια του '67 χωρίς ισραηλινή συναίνεση». Ο Ερακάτ υποστήριξε ότι η παλαιστινιακή απογοήτευση από την αδιαλλαξία της ισραηλινής πλευράς, αλλά και από την αμερικανική απροθυμία να πιέσει το Τελ Αβίβ έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ο διαπραγματευτής συναντήθηκε, χτες, με τους εκπροσώπους των 27 χωρών μελών της ΕΕ και τους ενημέρωσε σχετικά. Διευκρίνισε ότι η επεξεργασία της πρότασης «θα κρατήσει κάποιο καιρό» και ότι θα γίνει προσπάθεια «να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή διεθνής υποστήριξη». Αφησε να εννοηθεί ότι οι αραβικές χώρες έχουν, ήδη, ταχθεί υπέρ του συγκεκριμένου σχεδίου και ότι η Μόσχα δε διάκειται εντελώς αρνητικά.

Αμεσα αντέδρασε η ισραηλινή κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου απείλησε ότι «θα απαντήσει επίσης με μονομερείς κινήσεις, διαγράφοντας τις υπάρχουσες συμφωνίες», ξεχνώντας φυσικά ότι ούτως ή άλλως η ισραηλινή πλευρά δεν εφαρμόζει ούτε αυτές τις συμφωνίες (έχει 480.000 εποίκους σε Δ. Οχθη και ανατολική Ιερουσαλήμ και ελέγχει το σύνολο σχεδόν των παλαιστινιακών εδαφών). Για «αντίποινα» έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Λίμπερμαν, ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος μίλησε για «ανακατάληψη» των παλαιστινιακών εδαφών. Ελαφρώς προβληματισμένος ο υπουργός Αμυνας, Μπαράκ, εκτίμησε ότι «το Ισραήλ, αν δεν αρχίσουν συνομιλίες, ίσως βρεθεί διεθνώς απομονωμένο».

Καταρχάς, όχι ιδιαίτερα εποικοδομητική έκρινε την προοπτική ανακήρυξης παλαιστινιακής ανεξαρτησίας μονομερώς ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, ενώ Αμερικανοί Γερουσιαστές δήλωναν ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να εμποδίσουν κάθε τέτοια κίνηση. Στις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωνε ότι αναμένεται η παλαιστινιακή πρόταση για να διαμορφωθεί θέση.

Η «Χαμάς» δεν έχει αντιδράσει. Αρκέστηκε, απλώς, να επιτρέψει, τελικά, να κλείσουν τα σχολεία στη Γάζα, στις 15 Νοεμβρίου, επέτειο της κήρυξης της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας από τον Γιάσερ Αραφάτ το 1988.

Η υποκρισία της ελληνικής κυβέρνησης

Στο δρόμο της ολοένα περισσότερο ένοχης σιωπής, που ήδη ακολουθούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, βαδίζει και η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου. Μετά τα ευχολόγια, τα μισόλογα και την ολοκληρωτική έλλειψη σαφώς καταδικαστικού λόγου, που χαρακτήρισαν τη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια, η ελληνική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ απείχε της ψηφοφορίας για την υιοθέτηση της έκθεσης Γκόλντστοον που μιλούσε για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας κατά την ισραηλινή εισβολή εκεί. Προφανώς, η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν είδε τα νεκρά γυναικόπαιδα, τα ισοπεδωμένα σπίτια, τα κατεστραμμένα νοσοκομεία, το λευκό φώσφορο κ.ο.κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ