Τρίτη 17 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Περιοδεία Πέρες με πολλαπλούς στόχους

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Στην Αργεντινή έφτασε την Κυριακή ο Ισραηλινός πρόεδρος, Σίμον Πέρες, δεύτερο σταθμό μετά τη Βραζιλία της μίνι περιοδείας του στη Λατινική Αμερική, που έχει ως στόχο να φρενάρει τη συνεχώς αυξανόμενη «ιρανική επίδραση» στην περιοχή, περιοχή την οποία θα επισκεφθεί και ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στις 24 Νοέμβρη.

Στην Αργεντινή, ο Πέρες συναντήθηκε με την πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες και υπέγραψαν σειρά συμφωνιών ενίσχυσης του διμερούς εμπορίου, σύμφωνα με το «Τελεσούρ», αν και στην ατζέντα κυρίαρχο ζήτημα ήταν το θέμα της ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 20 Νοέμβρη θα πραγματοποιήσει επισκέψεις στις δύο χώρες ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Παράλληλα ο Πέρες θα είναι επικεφαλής των τελετών που θα γίνουν στη μνήμη των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης κατά της πρεσβείας του Ισραήλ στο Μπουένος Αϊρες το Μάρτη του 1992, ενώ διαδηλώσεις κατά της παρουσίας του Πέρες πραγματοποίησαν οργανώσεις Αράβων («Fearab») αλλά και μουσουλμανικές οργανώσεις.

Η επίσκεψη Πέρες είναι η πρώτη ηγέτη του κράτους του Ισραήλ εδώ και 40 χρόνια στη Βραζιλία και 20 χρόνια στην Αργεντινή, δύο χώρες που διαθέτουν πολύ ειδικά χαρακτηριστικά: Η Βραζιλία διαθέτει μία μεγάλη μουσουλμανική κοινότητα, ειδικά Σιιτών, στις περιφέρειες του Παρανά και του Σάο Πάολο, ενώ η Αργεντινή διαθέτει τη μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα στη Λατινική Αμερική με 300 χιλιάδες μέλη.

Επίσης η Βραζιλία μετά την εκλογή της από τη Γενική Συνέλευση θα είναι από την 1η Γενάρη για δύο χρόνια μη μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ, ενώ και οι δύο χώρες είναι μέλη της «G20», ομάδας με αναβαθμισμένο ρόλο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Στη Βραζιλία ο Πέρες ζήτησε να αντιμετωπιστεί ξεκάθαρα η πυρηνική απειλή που συνιστά το Ιράν, αλλά δε βρήκε ακροατήριο σύμφωνα με τις πληροφορίες. Πάντως η επίσκεψη Πέρες μόνο χαμένη δεν πήγε. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του η Βουλή ενέκρινε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου του Ισραήλ με το Mercosur - πρέπει να εγκριθεί και από τη Γερουσία - ενώ υπογράφτηκε και συμφωνία προμήθειας της Αστυνομίας της Βραζιλίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών «Heron» παραγωγής της «Israel Aerospace Industries» (η ισραηλινή εταιρεία έχει συστήσει κοινοπραξία με την αμερικανική «Synergy Group» για να επεκταθεί στην αγορά της Βραζιλίας). Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών Σέλσο Αμορίμ, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης Πέρες, δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι η Βραζιλία εκδήλωσε την επιθυμία να διαμεσολαβήσει σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις της Συρίας με το Ισραήλ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεκίνησε από το Ισραήλ την περιοδεία στη Μέση Ανατολή (2022-02-11 00:00:00.0)
Ιδρύθηκε η «Τράπεζα του Νότου» (2007-06-12 00:00:00.0)
Προειδοποιήσεις Αχμαντινετζάντ για τη στήριξη του Ισραήλ (2006-10-21 00:00:00.0)
Ετοιμάζουν αγωνιστική «υποδοχή» στον Μπους (2005-11-03 00:00:00.0)
Μπαράζ εκρήξεων (2004-11-18 00:00:00.0)
Κέρδισαν τα φαβορί (1996-04-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ