ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Ιούνη 1996
Σελ. /48
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
10Ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
Το ποδόσφαιρο επιστρέφει στο σπίτι του

Στις 8 του Ιούνη ανοίγει στη Βρετανία η αυλαία της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης της "γηραιάς ηπείρου". Η ανακαίνιση των γηπέδων και η προσπάθεια των Αγγλων για τη βελτίωση του προφίλ τους

Το ελληνικό πρωτάθλημα τελείωσε, τα ευρωπαϊκά κύπελλα το ίδιο. Ομως οι ποδοσφαιρόφιλοι της γηραιάς ηπείρου, άρα και της χώρας μας, δε θα στερηθούν τις συγκινήσεις που τους προσφέρει η "στρογγυλή θεά". Σε έξι μέρες ξεκινάει στην Αγγλία η τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου (πάλαι ποτέ Κυπέλλου Εθνών), του ΕΥΡΩ 96 δηλαδή, το οποίο για μια ακόμα φορά οι Ελληνες ποδοσφαιριστές θα παρακολουθήσουν από την τηλεόραση.

Οικοδέσποινα των 15 εθνικών συγκροτημάτων της Ευρώπης που θα διεκδικήσουν, μαζί φυσικά με αυτή, την πρωτοκαθεδρία, είναι για πρώτη φορά μετά το 1966 (Παγκόσμιο Κύπελλο) η χώρα που "άνδρωσε" το άθλημα. Το ποδόσφαιρο λοιπόν "επιστρέφει σπίτι του" μετά από μια εξορία 30 ετών και όλοι εύχονται, με πρώτους και καλύτερους τους Αγγλους, η "αντάμωση" αυτή να αποτελέσει μια καινούργια αρχή. Για τους διοργανωτές αλλά και το ίδιο το άθλημα.

Ριζική ανακαίνιση των σταδίων

Οι λόγοι που στέρησαν από την Αγγλία κάποια μεγάλη διοργάνωση τις τελευταίες τρεις δεκαετίες ήταν βασικά δύο. Η προβληματικότατη υποδομή και τα "άτακτα παιδιά" της εξέδρας. Γηραιά βλέπετε δεν είναι μόνο η Αλβιόνα αλλά και οι αγωνιστικοί της χώροι που αποτελούσαν... συνδετικό κρίκο με τον περασμένο αιώνα. Την άσχημη αυτή κατάσταση επιβάρυναν ακόμα περισσότερο δύο πολύνεκρα δυστυχήματα. Στις 11/5/85 τμήμα εξέδρας του Μπράντφορντ έπιασε φωτιά και από τον πανικό που προκλήθηκε 56 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 15/4, ένα κομμάτι από κερκίδα στο Σέφιλντ κατέρρευσε με αποτέλεσμα 96 φίλαθλοι να πεθάνουν με επίσης τραγικό τρόπο. Οι εξελίξεις αυτές και η συνεχώς αυξανόμενη απομόνωση της Αγγλίας από το υπόλοιπο ποδοσφαιρικό στερέωμα ανάγκασαν τους υπεύθυνους να "νερώσουν το κρασί τους". Απαρνήθηκαν την "καθαρότητα" της παράδοσης (θέσεις ορθίων κλπ.) και προχώρησαν σε εκσυγχρονισμό. Η ανακαίνιση των εγκαταστάσεων επιβλήθηκε διά νόμου.

"Να ξεχαστούν τα δράματα"

Οι κινήσεις αυτές έπεισαν την ΟΥΕΦΑ που ανέθεσε το EYRO 96 στην Αγγλία. "Αυτή η διοργάνωση πρέπει να αποδείξει ότι το αγγλικό ποδόσφαιρο ανανεώθηκε", λέει ο 48χρονος πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Γκλεν Κίρτον και συνεχίζει: "Ευελπιστούμε πως θα επιβεβαιώσουμε ότι είμαστε έτοιμοι να αναλαμβάνουμε διοργανώσεις διεθνούς βεληνεκούς. Αυτή η γιορτή ποδοσφαίρου και φιλοξενίας θα βοηθήσει να ξεχαστούν τα δράματα του παρελθόντος.

Ολες οι πόλεις έχουν πρόγραμμα υποδοχής των φιλάθλων - τουριστών, όπως λ. χ. κονσέρτα τζαζ (Μπέρμιγχαμ) και ποδοσφαιρικό τουρνουά φιλάθλων (Νότιγχαμ). Αυτό που πρώτιστα μας ενδιαφέρει από το EYRO 96 δεν είναι τα οικονομικά κέρδη αλλά να αλλάξουμε, προς το καλύτερο, τη γνώμη κάποιων για τους Αγγλους και το ποδόσφαιρο".

Ο προϋπολογισμός της διοργάνωσης ξεπερνάει τα 40 δισ. δρχ. Η αγγλική Ομοσπονδία έχει υπολογίσει ότι αν πουληθούν τα 65% των εισιτηρίων θα υπάρξει ισοσκελισμός εσόδων - εξόδων. Για πρώτη φορά κάθε ομάδα θα παίρνει 7.000 εισιτήρια τον αγώνα, αφού έχουν προβλεφτεί 450.000 "χαρτάκια" για τις φιναλίστ του EYRO '96. Οι Αγγλοι περιμένουν ότι για το EYRO 96 θα επισκεφτούν τη χώρα τους περίπου 350.000 αλλοδαποί φίλαθλοι.

Τα μέτρα ασφαλείας

Η αποτροπή επεισοδίων από ημεδαπούς ή αλλοδαπούς χούλιγκαν είναι το κυριότερο μέλημα της Αγγλίας, ενόψει της τελικής φάσης του EYRO 96 που θα γίνει στη Γηραιά Αλβιόνα 8 - 30 του Ιούνη. Η κυβέρνηση της Αγγλίας αντιμετωπίζει τη σημαντική αυτή διοργάνωση ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να απαλλαχτεί το αγγλικό ποδόσφαιρο από τη "ρετσινιά" του χουλιγκανισμού.

Ομως κοινωνικοί λειτουργοί από Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Βέλγιο, οι οποίοι επιτηρούν στις πατρίδες τους αρκετούς "διάσημους" ταραξίες των ευρωπαϊκών γηπέδων διαφωνούν. Εκφράζουν την άποψη πως ορισμένες ομάδες οργανωμένων οπαδών είναι έτοιμες να μετατρέψουν την τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος σ ένα... πανευρωπαϊκό κύπελλο χούλιγκαν.

Ο "σκληροπυρηνικός" Βρετανός υπουργός Εσωτερικών, Μάικλ Χάουαρντ, όμως αντιδράει άμεσα σ αυτή την προοπτική. "Το μήνυμά μας προς τους χούλιγκαν είναι απλό. Μην έρθετε στην Αγγλία, δεν είστε καλοδεχούμενοι. Θα συλληφθείτε αμέσως από την Αστυνομία" είχε δηλώσει.

Το κύριο βάρος της αποτροπής επεισοδίων θα αναλάβει η Εθνική Υπηρεσία για την Καταπολέμηση του Εγκλήματος (NCIS) η οποία διαθέτει ειδικευμένη ομάδα που ασχολείται αποκλειστικά με το ποδόσφαιρο. Ειδικοί πράκτορες της παρακολουθούν στενά τους ημεδαπούς χούλιγκαν και ενημερώνουν τα κεντρικά γραφεία σχετικά με τις κινήσεις τους.

"Γνωρίζουμε τα άτομα που θα επιχειρήσουν να διασαλεύσουν την τάξη. Εχουμε στη διάθεσή μας έναν κατάλογο με 6.000 ονόματα Βρετανών χούλιγκαν και από αυτούς οι 200 που μας ενδιαφέρουν θα επιτηρούνται πολύ στενά. Πιστεύω ότι έχουμε φτάσει σ ένα επίπεδο ετοιμότητας το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να προλαμβάνουμε τα επεισόδια και να τα σταματάμε πριν εξελιχθούν", δήλωσε η εκπρόσωπος της NCIS Σου Ντάνιελς.

Πριν από ένα περίπου χρόνο η υπηρεσία είχε ενημερώσει την Αστυνομία της Ιρλανδίας για τον κίνδυνο επεισοδίων σε φιλικό αγώνα Ιρλανδίας - Αγγλίας. Προέβλεψε ακόμα και το χρόνο έναρξης με απόκλιση 15!!! Ομως στις σχετικές προειδοποιήσεις δεν έδωσε βάση η Αστυνομία με αποτέλεσμα να διακοπεί ο αγώνας...

Η βρετανική Αστυνομία θα χρησιμοποιήσει τα τελειότερα ηλεκτρονικά όργανα προκειμένου να ανιχνεύσει τους πιθανούς υπαίτιους επεισοδίων και να τους απομονώσει. Τα σχετικά στοιχεία θα μπορούν να αποστέλλονται από το ένα γήπεδο στο άλλο εντός 30.

Φυλακή σε γήπεδο!

Ο τελικός θα γίνει στο Γουέμπλεϊ όπου δεν υπάρχει προϊστορία εκτρόπων. Παρ' όλα αυτά οι διοργανωτές δεν πρόκειται να ρισκάρουν. Οι σχετικοί έλεγχοι θα ξεκινούν... 20 χλμ. μακριά από το γήπεδο και θα συνεχίζονται ως τις εισόδους. Παράλληλα έχει ετοιμαστεί χάρτης με τα πιο επίφοβα σημεία του Λονδίνου στον οποίο περιλαμβάνονται 90 μπαρ, παμπ και μπιραρίες.

"Αν η Αγγλία χάσει ή αποκλειστεί σε κάποια φάση τη διοργάνωσης, τότε μπορεί να έχουμε επεισόδια σ ένα μπαρ στο Πέρλεϊ, ένα προάστιο του νοτίου Λονδίνου", δήλωσε χαρακτηριστικά μέλος της NCIS σε μια επίδειξη του βαθμού ετοιμότητας...

Μια από τις πολλές πρωτιές στο EYRO 96 θα είναι η γηπεδική φυλακή. Οι υπεύθυνοι του "Σεντ Τζέιμς Παρκ" (Νιούκαστλ) έφτιαξαν στο γήπεδο τέσσερα κελιά στα οποία θα "φιλοξενούνται" όσοι δημιουργούν προβλήματα κατά τη διάρκεια του αγώνα. Είναι βαμμένα σε χρωματισμούς του ροζ και του πράσινου γιατί "ψυχίατροι μας είπαν πως αυτά τα δύο έχουν κατευναστική επίδραση" είπε ο Ερικ Ουίλιαμς, υπεύθυνος ασφαλείας των αγώνων.

Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ

ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ
Μνημεία ποδοσφαίρου

Οχτώ στάδια θα φιλοξενήσουν τους αγώνες του EYRO 96. Πρόκειται για το ιστορικό Γουέμπλεϊ και το Βίλα Παρκ (Α όμιλος), το Ελαν Ρόουντ και Σεντ Τζέιμς Παρκ (Β όμιλος), το Ανφιλντ και το Ολντ Τράφορντ (Γ όμιλος), το Σίτι Γκράουντ και το Χίλσμπορο (Δ όμιλος). Ορισμένα από αυτά θα υποδεχτούν προημιτελικούς και ημιτελικούς.

Στο θρυλικό Γουέμπλεϊ θα διεξαχθεί ο τελικός.

ΓΟΥΕΜΠΛΕΪ: Κατασκευάστηκε στο Λονδίνο το 1923 και από τότε γίνεται εκεί ο τελικός του Κυπέλλου Αγγλίας. Η χωρητικότητά του είναι 76.000 θέσεις και καμία ομάδα δεν το χρησιμοποιεί ως έδρα. Διαθέτει καφετερία, εστιατόριο, σύγχρονη νοσοκομειακή μονάδα, αλλά και ένα θαυμάσιο μουσείο με σημαντικές στιγμές του αγγλικού ποδοσφαίρου. Κάποια τμήματα των εξεδρών έχουν κατασκευαστεί ειδικά για να φιλοξενούν άτομα με ειδικές ανάγκες.

ΑΝΦΙΛΝΤ: Το "σπίτι" της Λίβερπουλ χτίστηκε το 1892 και χωράει 44.243 θεατές. Η τεράστια κερκίδα του, "Σπίον Κοπ", κατασκευάστηκε το 1906 και πήρε το όνομά της από τη μάχη στον πόλεμο των Μπόερ (Ν. Αφρική). Το παλαιότερο τμήμα της αντικαταστάθηκε το 1994. Για να πάρει, το κόσμημα του λιμανιού της βόρειας Αγγλίας, τη σημερινή του μορφή έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 10 δισ. δρχ.

ΣΙΤΙ ΓΚΡΑΟΥΝΤ: Κατασκευάστηκε στις όχθες του ποταμού Τρεντ στο Νότιγχαμ, το 1898, ανήκει στην τοπική Φόρεστ και έχει χωρητικότητα 30.500 θέσεων. Το Μάρτη του 1947, μετατράπηκε σε λίμνη, αφού ξεχείλισε ο ποταμός και πλημμύρισε ως ...τα οριζόντια δοκάρια. Για να διαμορφωθεί, όπως θα το δουν οι επισκέπτες, ξοδεύτηκαν περίπου 12 δισ. δρχ.

ΙΛΑΝ ΡΟΟΥΝΤ: Θεωρείται ένα από τα καλύτερα γήπεδα στη "Γηραιά Αλβιόνα". Κτίστηκε το 1919 στο Λιντς και φιλοξενεί 38.000 θεατές. Ανακατασκευάστηκε το '56, το '74 και το '93. Μόνο η τελευταία στοίχισε περίπου 5 δισ. δρχ. Μέχρι το 1919 ανήκε στη Λιντς Σίτι, η οποία όμως, λόγω οικονομικών ατασθαλιών από τη διοίκησή της, υποχρεώθηκε σε διάλυση από την αγγλική ομοσπονδία. Τότε δημιουργήθηκε η Λιντς Γιουνέιτεντ που αγόρασε και το στάδιο.

ΧΙΛΣΜΠΟΡΟ: Φιλοξενεί 40.000 κόσμο, είναι χτισμένο στο Σέφιλντ από το 1899 και χρησιμοποιείται από τη Γουένσντεϊ (Τετάρτη). Οι ιδρυτές της ομάδας επέλεξαν το παράξενο αυτό όνομα, γιατί μόνο το απόγευμα της συγκεκριμένης μέρας είχαν τη δυνατότητα να παίζουν μπάλα, επειδή εργάζονταν ως το μεσημέρι. Αποτέλεσε την αφορμή εκσυγχρονισμού των αγγλικών γηπέδων, αφού το 1989 βρήκαν μαρτυρικό θάνατο 95 άνθρωποι, όταν κατέρρευσε τμήμα μιας εξέδρας.

ΟΛΝΤ ΤΡΑΦΟΡΝΤ: Το χωρητικότητας 44.622 θέσεων στάδιο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από το 1910. Οι οπαδοί της Μάντσεστερ το αποκαλούν "Θέατρο του ονείρου". Από το 1992 υπέστη πολλές αλλαγές. Γκρεμίστηκε το πέταλο των φανατικών ("Στρέτφορντ Εντ"), ενώ με συγχρηματοδότηση από το σωματείο και την κυβέρνηση ανακατασκευάστηκε η κεντρική εξέδρα, που στοίχισε 28 εκατ. λίρες, δηλαδή περίπου 10,4 δισ. δρχ. Στέγαστρα για τους φιλάθλους έχει ολόκληρο.

ΣΕΝΤ ΤΖΕΪΜΣ ΠΑΡΚ: Το γήπεδο αυτό κατασκευάστηκε στο Νιούκαστλ το 1892 και ανήκει στον δήμο και όχι στην τοπική Γιουνάιτεντ. Ηλεκτροδοτήθηκε μόλις το 1953. Πέρυσι ανακατασκευάστηκε με κόστος περίπου 11 δισ. δρχ. και η χωρητικότητά του είναι 36.400 θεατές. Είναι το βορειότερο γήπεδο στην Αγγλία.

ΒΙΛΑ ΠΑΡΚ: Το γήπεδο ανήκει στην Αστον Βίλα, είναι κτισμένο στο Μπέρμπιγχαμ και παίρνει 40.530 φιλάθλους. Το χρησιμοποιεί από το 1897, χρονιά κατά την οποία κατέκτησε το νταμπλ. Από τότε η μόνη εξέδρα που δεν έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές (εκτός φυσικά από τις απαραίτητες) είναι η "Τρίνιτι Ρόιοντ". Το κόστος ανακατασκευής ξεπέρασε τα 9 δισ. δρχ.

Οι 4 ομιλοι

Μετά από κλήρωση που έγινε στο Μπέρμπιγχαμ πέρισυ τον Δεκέμβριο οι τέσσερις όμιλοι στην τελική φάση του EYRO 96 διαμορφώθηκαν ως εξής:

Α όμιλος: Αγγλία, Ελβετία, Ολλανδία, Σκοτία.

Β όμιλος: Ισπανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Γαλλία.

Γ όμιλος: Γερμανία, Τσεχία, Ιταλία, Ρωσία.

Δ όμιλος: Δανία, Πορτογαλία, Τουρκία, Κροατία.

Το Γουέμπλεϊ είναι ένα από τα οχτώ γήπεδα, που θα φιλοξενήσουν αγώνες του EYRO '96, το οποίο ξεκινάει το Σάββατο. Στο "ναό του ποδοσφαίρου", θα δοθεί η πρεμιέρα, αλλά και η αυλαία της διοργάνωσης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ