ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «ΡΙΚΟΜΕΞ»
Ξέφραγο αμπέλι η Πολεοδομία

Με την απειλή της πτώχευσης της «ΡΙΚΟΜΕΞ» να πλανάται, συνεχίστηκε χθες στο Μεικτό Ορκωτό δικαστήριο η δίκη των πολιτικών μηχανικών, που κατηγορούνται για την κατάρρευση του εργοστασίου στο σεισμό της 7/9/1999, με αποτέλεσμα το θάνατο 39 ανθρώπων. Η εταιρία έχει ήδη ανακοινώσει στους εργαζόμενους την πρόθεσή της να προχωρήσει σε πτώχευση. Παράλληλα, έχει υποβάλει πρόταση στους συνηγόρους των συγγενών των θυμάτων να δεχτούν την καταβολή του 10% - 30% των ποσών, που τα αστικά δικαστήρια έχουν ορίσει σαν αποζημίωση, λέγοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα καταθέσει αίτηση πτωχεύσεως. Την πρόταση της εταιρίας έχουν δεχτεί ορισμένοι από τους δικαιούχους, ενώ άλλοι επιμένουν στην καταβολή όλου του ποσού.

Μοναδικός μάρτυρας που κατέθεσε χθες ήταν ο πολιτικός μηχανικός Δημοσθένης Λαγάρας, διευθυντής της Πολεοδομίας Αγίας Παρασκευής την περίοδο που έγινε ο σεισμός. Με το θέμα της κατάρρευσης του εργοστασίου, όπως είπε, δεν ασχολήθηκε, επειδή είχε οριστεί ειδική επιτροπή. Επίσης, δε γνώριζε τι συνέβη με προγενέστερα περιστατικά, όπως αυτό της φωτιάς που είχε συμβεί πριν από μερικά χρόνια, επειδή στη συγκεκριμένη θέση είχε τοποθετηθεί ένα μήνα πριν από το σεισμό.

Το ενδιαφέρον, όμως, της κατάθεσής του επικεντρώνεται στον τρόπο λειτουργίας των Πολεοδομικών Γραφείων. Η Πολεοδομία, όπως είπε, ελέγχει τη νομιμότητα της υποβληθείσης σ' αυτήν μελέτης, γενικά. Δεν κάνει καν επαλήθευση των αριθμητικών πράξεων. Επίσης, δεν ελέγχει την οικοδομή κατά τη διάρκεια της κατασκευής της, ενώ μετά την ολοκλήρωση, σύμφωνα με τον μάρτυρα, δεν υπάρχει από το νόμο ρητή υποχρέωση ελέγχου από την Πολεοδομία. Σποραδικά μόνο γίνονται κάποιοι έλεγχοι. Εντύπωση, εξάλλου, προκάλεσαν δύο ακόμα δηλώσεις του: Οτι γενικά συμβαίνει να χάνονται άδειες από την Πολεοδομία και ότι υπάρχουν ακόμα και πενταώροφα κτίρια χωρίς άδεια.

Οπως είπε, τα πάντα στηρίζονται σε δηλώσεις των υπευθύνων πολιτικών μηχανικών, που, όμως, η ακρίβειά τους δεν ελέγχεται από τους υπαλλήλους της υπηρεσίας. Σε κάθε πάντως περίπτωση, πρόσθεσε, ο αρχιτέκτονας και ο πολιτικός μηχανικός γνωρίζουν πολύ καλά τα της οικοδομής που έχουν την ευθύνη της επίβλεψης. «Ο επιβλέπων μηχανικός οφείλει να γνωρίζει τα πάντα για την εφαρμογή των σχεδίων», τόνισε, απαντώντας σε ερώτηση της Πολιτικής Αγωγής στο κατά πόσον ο κατηγορούμενος Νικόλαος Σχολίδης όφειλε να γνωρίζει την κατάσταση του κτιρίου.

Σε άλλη ερώτηση, είπε ότι ίσως μια οικοδομή που έχει σχεδιαστεί να οικοδομηθεί με 50 κολόνες, αν οικοδομηθεί με 30 να είναι ακριβότερο το κόστος κατασκευής της. Απαντώντας στο κατά πόσον τα δύο υπόγεια του εργοστασίου ήταν όντως υπόγεια και όχι όροφοι, δεδομένου ότι οι δύο από τις τέσσερις πλευρές τους ήταν έξω από τη γη, σημείωσε πως υπόγειο που δεν είναι μέσα στο έδαφος φέρει σεισμικό φορτίο και θεωρείται όροφος. Σε ερώτηση, τέλος, της υπεράσπισης για το ποιος ήταν ο σοβαρότερος λόγος που προκάλεσε την κατάρρευση, είπε ότι ήταν μεν ο σεισμός, χωρίς όμως να αποκλείσει και πιθανά κατασκευαστικά ελαττώματα του κτιρίου που συνέβαλαν.

«Ο Πειραιάς δεν είναι ιδιωτικό λιμάνι»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων για την παραχώρηση της μαρίνας σε επιχειρηματίες για 45 χρόνια

Σε δυναμική κινητοποίηση προχώρησαν την Κυριακή οι κάτοικοι της Καστέλλας και της Φρεαττύδας, που διαμαρτύρονται για την παραχώρηση της μαρίνας σε ιδιώτες επιχειρηματίες για 45 χρόνια, και στα έργα που αυτοί ήδη κάνουν ανακατασκευής και επέκτασης οι επιπτώσεις των οποίων είναι τραγικές για το περιβάλλον, αλλά και την ασφάλεια των κατοίκων. Αρκεί μόνο να σημειωθεί ότι σχεδιάζεται η δημιουργία δεξαμενής υγρών καυσίμων για την τροφοδοσία των σκαφών δίπλα ακριβώς στα σπίτια. Οι συγκεντρωμένοι στην είσοδο της μαρίνας, έσπασαν την μπάρα που έχουν τοποθετήσει οι «επενδυτές» για να βοηθηθεί το έργο των ιδιωτικών αστυνομικών στην παρεμπόδιση της πρόσβασης των πολιτών. Με συνθήματα όπως «Ο Πειραιάς δεν είναι ιδιωτικό λιμάνι, έξω οι μπράβοι απ' το Πασαλιμάνι», πραγματοποιήθηκε πορεία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Κομματική Οργάνωση Πειραϊκής Χερσονήσου του ΚΚΕ, εκφράζει τη συμπαράστασή της στον αγώνα των κατοίκων και χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις τους για τη σωτηρία του δημόσιου χαρακτήρα της μαρίνας. «Υπενθυμίζουμε στους κατοίκους της περιοχής - σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση - ότι η προσπάθεια και απόφαση για την αρπαγή των ελάχιστων ελευθέρων χώρων και ακτών που έμειναν στο λαό, δεν είναι μεμονωμένο ή αποτέλεσμα κάποιων σποραδικών κερδοσκοπικών επιλογών, αλλά εντάσσεται στην πολιτική κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου που προωθεί με έντονους ρυθμούς η Ευρωπαϊκή Ενωση και εκτελούν εδώ όλα τα ευρωκόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ)».

Να σημειωθεί ότι τα έργα δε θα είχαν καν αρχίσει αν το Νομαρχιακό Συμβούλιο Πειραιά και ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ νομάρχης Γιάννης Μίχας, είχαν απορρίψει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Την ίδια αδιαφορία έχει επιδείξει και το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά και ο εκλεκτός της ΝΔ δήμαρχος Χρήστος Αγραπίδης.

Αστυνομικοί αντί για παιδιά...

Χωρίς την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου και με την απόφαση μόνο της δημάρχου Αθηναίων Ντ. Μπακογιάννη, οι παιδικές κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων στον Αγ. Ανδρέα, δε θα φιλοξενήσουν αυτή τη χρονιά τα παιδιά των δημοτών, αλλά... αστυνομικές δυνάμεις.

Σε συνέχεια αυτής της απόφασης, ο Δήμος Αθηναίων, προκήρυξε στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο διαγωνισμό για την προμήθεια ειδών διατροφής για τις ανάγκες των 880 αστυνομικών που θα φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις. Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια της αρμόδιας αντιδημάρχου Τ. Κανελλοπούλου, η οποία είπε πως «θα έρθουν περίπου 1.000 αστυνομικοί και πρέπει να φροντίσουμε για τη διατροφή τους»...

Ο Σπ. Χαλβατζής, επικεφαλής της «Συμπαράταξης» για την Αθήνα, σημείωσε πως «τίθεται ένα πολιτικό πρόβλημα, αφού η δήμαρχος πήρε μια απόφαση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου. Και το ζήτημα που τίθεται είναι ποιος πληρώνει τον... "βαρκάρη". Και πράγματι, αν και ο δήμος πρόκειται να παίρνει από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης 60 ευρώ την ημέρα για κάθε αστυνομικό που φιλοξενείται, εντούτοις αυτό δε γράφεται πουθενά στα εισηγητικά, όπως θα έπρεπε», σημείωσε ο Σπ. Χαλβατζής.

Συγκεντρώσεις για την απελευθέρωση του Σινάν

Την αλληλεγγύη του στους Τούρκους αγωνιστές που βρίσκονται σιδηροδέσμιοι στις φυλακές της Κομοτηνής και της Δράμας, θα διαδηλώσει σήμερα ο λαός της Μακεδονίας και της Θράκης με τη συμμετοχή του στις συγκεντρώσεις συμπαράστασης που διοργανώνονται σε Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή. Οι φορείς που συντονίζουν τη δράση τους, απαιτούν να μην εκδοθεί στη Γερμανία ο Σινάν Μποσκούρτ, ο οποίος διώκεται για την αντιιμπεριαλιστική του δράση, και να δοθεί πολιτικό άσυλο στους τρεις συμπατριώτες του που συνελήφθησαν μαζί του και κρατούνται στις φυλακές Δράμας, όπου από την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιούν απεργία πείνας.

Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση, που διοργανώνουν η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν και το Συντονιστικό φορέων και οργανώσεων, θα γίνει στις 7 μ.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Στην Κομοτηνή τη συγκέντρωση, που αναμένεται να πάρει πανθρακικό χαρακτήρα, διοργανώνει η επιτροπή Ροδόπης για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες. Θα γίνει στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής. Και θα συμμετέχουν φορείς του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος από όλη την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Μετά τη συγκέντρωση θα ακολουθήσει πορεία στην Περιφέρεια, ενώ την Τετάρτη, αντιπροσωπεία φορέων θα επιδώσει στον Σινάν Μποσκούρτ, στις φυλακές Κομοτηνής, το ψήφισμα συμπαράστασης.

Υποσχέσεις για τον υποσταθμό της ΔΕΗ

Το προσωρινό σταμάτημα των εργασιών κατασκευής του υποσταθμού της ΔΕΗ στο χώρο του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» στη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης, προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις των κατοίκων του Δήμου Σταυρούπολης. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τις αντιδράσεις, αφού, όπως δήλωσε ο υφυπουργός, στη διάρκεια συνάντησης που είχε, χθες, με κατοίκους και φορείς, οι εργασίες σταματούν, ώστε να επανεξεταστεί η χωροθέτηση της μονάδας, πάντοτε μέσα στην έκταση του στρατοπέδου, καθώς και η αρχιτεκτονική μορφή που θα λάβει τελικά.

Οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής, μαζί και η δημοτική αρχή, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην υλοποίηση του έργου, τόσο, γιατί, όπως αναφέρουν, θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο η ήδη βεβαρημένη περιβαλλοντικά Δυτική Θεσσαλονίκη, αλλά και διότι το έργο έρχεται σε διάσταση με τη γενική χρήση που προβλέπεται για το στρατόπεδο, όταν αυτό αποδοθεί στο Δήμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ