ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αρχίζουν οι θερινές εκπτώσεις

Επίσημα, αρχίζουν τη Δευτέρα 1 Ιούλη και τελειώνουν το Σάββατο 31 Αυγούστου

Από την 1 Ιούλη έως τις 31 Αυγούστου καθορίζεται η διάρκεια της θερινής περιόδου των εκπτώσεων. Σύμφωνα με υπουργική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, οι εκπτώσεις μπορούν να αφορούν το σύνολο των ειδών εμπορίας της εμπορικής επιχείρησης που τις διενεργεί.

Η υπουργική απόφαση αναφέρει πως:

  • Επιβάλλεται η αναγραφή των διπλών τιμών σε όλα τα πωλούμενα είδη ή η αναγραφή σε πινακίδα του ποσοστού της έκπτωσης για σαφώς καθορισμένες κατηγορίες ομοίων προϊόντων, με την προϋπόθεση της αναγραφής της αρχικής τιμής κάθε είδους.
  • Αναρτάται στο κατάστημα έγγραφη αναγγελία ότι πραγματοποιεί τακτικές θερινές εκπτώσεις.
  • Απαγορεύονται οι προσφορές 20 μέρες μετά τη λήξη των εκπτώσεων.
  • Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού με εκπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα (αναγραφόμενη τιμή προ των εκπτώσεων υψηλότερη της πραγματικής).

Για την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης συνιστώνται τριμελείς επιτροπές στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας τις οποίες συγκροτεί με απόφασή του ο οικείος νομάρχης, από τον προϊστάμενο του Τομέα Εμπορίου σαν πρόεδρο, έναν υπάλληλο της Νομαρχίας υποδεικνυόμενο από το νομάρχη και έναν υπάλληλο του Τομέα Εμπορίου, που θα εκτελεί χρέη του εισηγητή των παραβάσεων. Οι υπάλληλοι του Τομέα Εμπορίου θα διενεργούν ελέγχους κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη των εκπτώσεων. Σε περίπτωση που διαπιστώνονται παραβάσεις, οι αρμόδιες επιτροπές μπορούν να επιβάλλουν πρόστιμο έως και το 0,5% των ακαθάριστων ετήσιων εσόδων, ενώ σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο που επιβάλλεται μπορεί να φτάσει το 3% των ακαθάριστων ετήσιων εσόδων.

Σε... ανάκαμψη τα «φέσια» στην αγορά

Στο φετινό 5μηνο Γενάρης - Μάης αυξήθηκε η αξία των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών κατά 37 εκατ. ευρώ ή 12,3%. Επίσης, πτώχευσαν επίσημα ή προανήγγειλαν πτώχευση 680 επιχειρήσεις

Κατακόρυφη αύξηση 12,3%, σημείωσαν στο πεντάμηνο Γενάρης- Μάης 2002 τα «φέσια» στην αγορά, συγκριτικά με το ίδιο διάστημα του 2001, ενώ συνεχίστηκαν στο ίδιο διάστημα οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων (κυρίως μικρού και μεσαίου μεγέθους). Αυτή την εικόνα δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χτες, δίνοντας έτσι την καλύτερη απάντηση στην κυβέρνηση και τα μέλη της που κατά διαστήματα δηλώνουν στερεότυπα πως «η οικονομία πάει καλά». Αν βέβαια για κάποιους πάει καλά η οικονομία, αυτοί δεν είναι άλλοι παρά οι μεγαλοεπιχειρηματίες που θησαυρίζουν από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία πολιτική πλήττει τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματοβιοτέχνες - εμπόρους - αγρότες και γενικότερα τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Σ' αυτό συνηγορούν και τα επίσημα στοιχεία της ΕΕΤ, που μας πληροφορούν - μεταξύ άλλων - ότι στο 5μηνο Γενάρης - Μάης 2002:

  • Εντοπίστηκαν στην αγορά από τις τράπεζες, ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές, συνολικής αξίας 338.118.551 ευρώ ή 115,2 δισ. δραχμών, έναντι 301.110.152 ευρώ ή 102, 6 δισ. δραχμών το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2001. Δηλαδή τα επίσημα «φέσια» στην αγορά, αυξήθηκαν το φετινό πεντάμηνο κατά 37 εκατ. ευρώ (12,6 δισ. δραχμές) ή κατά 12,3%. Μια απλή διαίρεση, μας πληροφορεί πως στο φετινό πεντάμηνο τα φέσια στην αγορά αυξάνονταν με ρυθμό πάνω από 23 δισ. δραχμές το μήνα. Η εξέλιξη αυτή, οφείλεται αποκλειστικά στην κατακόρυφη αύξηση της αξίας των ακάλυπτων επιταγών, αφού στην ίδια περίοδο η αξία των απλήρωτων συναλλαγματικών παρουσιάζει πτώση, καθώς τη θέση των συναλλαγματικών (που χάνουν συνεχώς έδαφος) την κερδίζουν οι πιστωτικές κάρτες. Συγκεκριμένα, στο εξεταζόμενο πεντάμηνο η αξία των ακάλυπτων επιταγών αυξήθηκε κατά 50,5 εκατ. ευρώ ή 17,2 δισ. δραχμές (από 220.620.257 ευρώ πέρσι εκτινάχτηκαν φέτος στα 271.096.999 ευρώ), ενώ η αξία των απλήρωτων συναλλαγματικών εμφανίζει μείωση 13,5 εκατ. ευρώ ή 4,6 δισ. δραχμές.
  • Χρεοκόπησαν οριστικά ή δρομολόγησαν τις διαδικασίες πτώχευσης, συνολικά 680 επιχειρήσεις, έναντι 843 επιχειρήσεων πέρσι, η συντριπτική πλειοψηφία -αν όχι το σύνολο- των οποίων είναι μικρού ή μεσαίου μεγέθους. Συγκεκριμένα, στο φετινό πεντάμηνο, κατατέθηκαν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές 472 αιτήσεις πτώχευσης (αντί 564 πέρσι) και κηρύχτηκαν σε οριστική πτώχευση 208 επιχειρήσεις (με βάση σχετικές αποφάσεις δικαστικών αρχών), έναντι 279 πέρσι.

Σε αντίθεση με την εικόνα του πενταμήνου (μεγάλη αύξηση στα επίσημα «φέσια στην αγορά και πτώση των πτωχεύσεων), το μήνα Μάη η ΕΕΤ κατέγραψε περισσότερες πτωχεύσεις και λιγότερα φέσια. Συγκεκριμένα, το Μάη του 2002, τα στοιχεία της ΕΕΤ μας πληροφορούν ότι ενώ η αξία των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών μειώθηκε 21,4% (από 59,9 εκατ. ευρώ πέρσι σε 47,1 εκατ. ευρώ φέτος) ο αριθμός των επιχειρήσεων που πτώχευσαν ή κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης αυξήθηκε κατακόρυφα κατά 375% (φέτος το Μάη πτώχευσαν ή δρομολόγησαν τις διαδικασίες πτώχευσης 19 επιχειρήσεις, έναντι 4 επιχειρήσεων πέρσι).

ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΡΑΚΗΣ
Τους έπληξε το χαλάζι και η εγκατάλειψη

Οι αγρότες της Θράκης ήρθαν αντιμέτωποι πρόσφατα με χαλαζόπτωση, αλλά για μία ακόμα φορά δεν έχουν πάρει έγκαιρα τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις, οι οποίες μάλιστα είναι και αρκετά χαμηλές.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, αλλά ο υφυπουργός Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλης προσπάθησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση χωρίς όμως να δεσμευτεί συγκεκριμένα για τις απαραίτητες ενέργειες. Είπε ότι θα αρχίσει άμεσα η εκτίμηση των ζημιών για να ακολουθήσει η αποκατάστασή τους, αλλά πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να αλλάξει ο σχετικός κανονισμός, προκειμένου να αποζημιωθούν πλήρως.

Ο Α. Τζέκης τόνισε ότι η αποζημίωση που προβλέπει ο κανονισμός δεν επαρκεί για την αναπλήρωση της ζημιάς που έγινε, που ειδικά στον καπνό ήταν ολική. Ζήτησε δε να δοθεί άμεσα και προκαταβολή της αποζημίωσης και να ενταχθούν οι αγρότες σε προγράμματα ώστε για τα χαμένα μεροκάματα που κάνουν να πάρουν ένα ποσό που θα αντιστοιχεί στο χαμένο εισόδημα. Ο βουλευτής πρόσθεσε ότι πρέπει η κυβέρνηση να πάρει υπόψη της ότι πρόκειται για μία περιοχή που το μεταναστευτικό ρεύμα είναι υπαρκτό και τόνισε ότι «αν θέλουμε να κρατήσουμε τον πληθυσμό στην περιοχή, πρέπει να πάρετε μέτρα που θα βγαίνουν έξω από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ».

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Εξαγόρασε γιουγκοσλαβική τράπεζα

Την επέκταση των λογής δραστηριοτήτων τους στα Βαλκάνια μεθοδεύουν οι ελληνικές τράπεζες και στο πλαίσιο αυτό η Εμπορική Τράπεζα ανακοίνωσε την «εξαγορά» του 80% της γιουγκοσλαβικής «Kapital Banka». Στη σχετική ανακοίνωση της Εμπορικής δεν αναφέρεται το τίμημα της πώλησης. Η ανάπτυξη δικτύων στη Γιουγκοσλαβία από το ευρωπαϊκό τραπεζικό κεφάλαιο ξεκίνησε μετά το ιμπεριαλιστικό ματοκύλισμα, ενώ πριν από λίγους μήνες και η Εθνική Τράπεζα άνοιξε υποκατάστημα στο Βελιγράδι. Η Εμπορική Τράπεζα στην ανακοίνωσή της αναφέρει πως είναι η «πρώτη ελληνική τράπεζα που αποκτά εξαρχής έντονη παρουσία στη γειτονική χώρα». Η «Kapital Banka», είναι ιδιωτική τράπεζα, με δίκτυο 14 καταστημάτων στη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

Νέα εταιρία Κοπελούζου - Ρώσων

Και νέα ενεργειακή εταιρία με την επωνυμία «Gazkop AE» ίδρυσαν ο Ομιλος Κοπελούζου και οι Ρώσοι συνεταίροι του. Η νέα εταιρία συστάθηκε από κοινού με την «Gazexport Ltd» (θυγατρική της «Gazprom») και τον Κοπελούζο, με συμμετοχή στο μετοχικό της κεφάλαιο από 50% έκαστος. Σε ανακοίνωση της εν λόγω εταιρίας, αναφέρεται ότι σκοπός της είναι η ανάπτυξης εντός και εκτός Ελλάδας συμπληρωματικών επενδυτικών δραστηριοτήτων με αυτές της «Προμηθέας Γκαζ» στον ευρύτερο ενεργειακό χώρο, αλλά και σε νέους τομείς.

Να σημειωθεί ότι ο Κοπελούζος έχει ήδη κοινή εταιρία με την «Gazprom», η οποία συστάθηκε με τις διακρατικές συμφωνίες Ελλάδας και Ρωσίας, που αφορούσαν στο φυσικό αέριο, όταν τότε ο Κοπελούζος είχε αναγορευτεί σε συνεταίρο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

... τα φθηνά ιδιωτικά!

Ναι, έτσι όπως προτίθεται η κυβέρνηση να διαμορφώσει τις τιμές στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, όλα τα παιδιά του λαού θα μπορούν να φοιτούν στο Αρσάκειο και στις Ουρσουλίνες! Πώς προκύπτει; Από τις δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης, που αναφέρει ότι θα επιβάλει πλαφόν στις αυξήσεις των διδάκτρων, στο ύψος του 3,5-4%. Και πέρσι πλαφόν είχε επιβληθεί, όπως και πρόπερσι και πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά ουκ ολίγοι είναι οι σχολάρχες που το έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια.

Γιατί όμως, αν και η «ελεύθερη αγορά» δεν προβλέπει την επιβολή πλαφόν στις τιμές, δεν έχει ξεσπάσει ντόρος από τους θιασώτες της, μετά τη γνωστοποίηση των κυβερνητικών προθέσεων; Το ζήτημα είναι απλό: Είναι τόσο μεγάλες οι αυξήσεις των τελευταίων χρόνων στα ιδιωτικά σχολεία, που ακόμα κι αν μερικοί σχολάρχες σεβαστούν το νόμο δε θα έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα. Είναι βέβαια και το άλλο. Σχεδόν όλοι οι σχολάρχες με έμμεσο τρόπο ή ακόμα και με εμπιστευτικές επιστολές προς τους γονείς εκβιάζουν πως αν τηρηθούν τα ποσοστά αυξήσεων που ανακοινώσει το υπουργείο, τότε το επίπεδο της εκπαίδευσης θα υποβαθμιστεί! Αντε μετά, να ελέγξεις την κατάσταση με ρυθμίσεις σαν κι αυτές που ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ