ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Με καταθέσεις συνεχίζεται τη Δευτέρα

Η μη εμφάνιση στο δικαστήριο, μετά το μεσημεριανό διάλειμμα της δίκης, των κατηγορουμένων Δημήτρη Κουφοντίνα, Αγγελικής Σωτηροπούλου, Χριστόδουλου Ξηρού και Βασίλη Τζωρτζάτου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους βομβαρδισμούς στο Ιράκ, (οι Σάββας και Βασίλης Ξηρός απουσίαζαν από το πρωί, λόγω προβλημάτων υγείας), καθώς και ο ισχυρισμός του Β. Τζωρτζάτου ότι μεταξύ των ακροατών της δίκης βρίσκεται αστυνομικός, ο οποίος τον είχε βασανίσει στη ΓΑΔΑ, στο στάδιο της προδικασίας, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της χτεσινής μέρας της δίκης των κατηγορούμενων για συμμετοχή στην «17Ν».

Ο αστυνομικός που υπέδειξε ο Β. Τζωρτζάτος, αποχώρησε μετά από σύσταση του προέδρου του δικαστηρίου, ο συνήγορός του όμως Κώστας Παπαδάκης, ζήτησε τα στοιχεία του, ώστε να χρησιμοποιηθούν, όταν επανέλθει το θέμα της ακυρότητας των προανακριτικών ομολογιών. Ο Εισαγγελέας Χρήστος Λάμπρου υποστήριξε ότι το αίτημα για αποχώρηση του αστυνομικού προσβάλλει την αρχή της δημοσιότητας της δίκης, και ο αναπληρωτής Εισαγγελέας Βασίλης Μαρκής, έκανε λόγο για παιχνίδι εντυπώσεων.

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την υπόθεση της δολοφονίας Μομφεράτου - Ρουσέτη, οι συνήγοροι του Αλ. Γιωτόπουλου είπαν ότι οι αυτόπτες μάρτυρες - πλην βεβαίως του Κ. Μπακατσέλου - δεν είδαν κάποιον από τους δράστες να παροτρύνει τους άλλους να μπουν σε αυτοκίνητο για να φύγουν. Νωρίτερα, είχε γίνει δεκτό αίτημα της υπεράσπισης να κληθούν πέντε αυτόπτες μάρτυρες στη δολοφονία. Η υπεράσπιση αντέδρασε στο αίτημα του εισαγγελέα Χρ. Λάμπρου να κληθούν μάρτυρες που δεν περιλαμβάνονται στο βασικό κατάλογο. Για το αίτημα το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να απαντήσει.

Η δίκη συνεχίστηκε με καταθέσεις αστυνομικών αυτοπτών μαρτύρων για την επίθεση στο λεωφορείο των ΜΑΤ στην Καισαριανή, κατά την οποία σκοτώθηκε ο αρχιφύλακας Νίκος Γεωργακόπουλος. Η συζήτηση της συγκεκριμένης υπόθεσης θα συνεχιστεί τη Δευτέρα.

ΧΙΛΤΟΝ
Απολύθηκαν 8 εργαζόμενοι

Η εργοδοσία τούς αξιολογεί ως ανεπαρκείς μετά από 26 χρόνια!

Οχτώ εργαζόμενοι απολύθηκαν από το ξενοδοχείο «Χίλτον», πριν λίγες μέρες, γιατί κρίθηκαν από την εργοδοσία ανεπαρκείς. Κι όμως, οι εργαζόμενοι που η εργοδοσία αξιολογεί ως ανεπαρκείς δούλευαν από 18 -ο πιο νέος- μέχρι 26 χρόνια - ο πιο παλιός.

Βεβαίως, ο λόγος της απόλυσης των εργαζομένων δεν οφείλεται στην ανεπάρκειά τους, αλλά στο...«κόστος» τους. Ηδη, η ιδιοκτήτρια εταιρία «Ιωνική Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις» (θυγατρική της «Αλφα Μπανκ»), μετά τις απολύσεις έκανε πάνω από 15 νέες προσλήψεις, εργαζομένων με σαφώς χαμηλότερες οικονομικές αποδοχές και απαιτήσεις από τους απολυμένους. Εκεί, όμως, που στοχεύει κυρίως η εργοδοσία είναι ότι στους νέους εργαζόμενους θα επιχειρήσει να επιβάλλει και ένα νέο καθεστώς εργασιακών σχέσεων, που δύσκολα μπορούσε να το κάνει μέχρι τώρα, για να δημιουργήσει το μοντέλο των εργαζομένων που εκείνη θέλει, δηλαδή εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και χωρίς απαιτήσεις.

Οι 8 εργαζόμενοι που απολύθηκαν, εργάζονταν στο χώρο του σέρβις και στο Βυζαντινό τμήμα (καφετέρια). Οι τελευταίες τρεις απολύσεις έγιναν μια μέρα πριν τη γενική συνέλευση του σωματείου των εργαζομένων και παρά τη συμφωνία που είχε γίνει με το σωματείο και τη δέσμευση της κυβέρνησης, ότι δε θα γίνει καμία απόλυση μέχρι την ολοκλήρωση των έργων ανακαίνισης του ξενοδοχείου.

Χτες, πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, όπου οι εκπρόσωποι της επιχείρησης εκτός από το γεγονός ότι αρνήθηκαν να ανακαλέσουν τις απολύσεις, επιπλέον ανακοίνωσαν ότι θα ακολουθήσουν και νέες απολύσεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
Εκβιαστική εφαρμογή της μερικής απασχόλησης

Την εκβιαστική και παράνομη εφαρμογή της μερικής απασχόλησης στον κλάδο των καπνεργατών, που έγινε στην καπνική επιχείρηση της Θεσσαλονίκης «ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ», έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Α. Τζέκης και Γ. Χουρμουζιάδης με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ. Ρέππα.

Οπως επισημαίνουν οι βουλευτές, στην επιχείρηση, η οποία ανέθεσε την επεξεργασία καπνών της στο καπνεργοστάσιο «GREAT AE» με το σύστημα φασόν, εκβιάστηκαν οι 80 εργαζόμενοι να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Χαρακτηριστικό της εκβιαστικής μεθόδευσης είναι ότι μια εκλεγμένη συνδικαλίστρια που αρνήθηκε να υπογράψει απολύθηκε.

«Ενώ οι εργαζόμενοι, τονίζεται στην Ερώτηση, εργάζονταν 40 ώρες εβδομαδιαία - σύμφωνα με ρητή διάταξη της ισχύουσας κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας των καπνεργατών που προβλέπει τον παραπάνω εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας - εκβιάστηκαν να "συναινέσουν" σε μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας σε 35 ώρες με αντίστοιχη μείωση των άμεσων αποδοχών καθώς και της ασφαλιστικής εισφοράς (ενσήμου). Μάλιστα, υπολογίζεται ότι η μείωση του εισοδήματός τους θα ξεπεράσει το 20%».

«Είναι προφανές, σημειώνουν οι βουλευτές, ότι οι επιχειρηματίες του καπνικού κλάδου, εκμεταλλευόμενοι ένα παρόμοιο προηγούμενο, καθώς και ένα πολύπλοκο σύστημα εικονικής διαδοχής εργοδοτών μέσα από το σύστημα του φασόν, θα επιδιώξουν να επεκτείνουν το σύστημα της μερικής απασχόλησης σ' όλο τον κλάδο των καπνεργατών. Εναν κλάδο που με μεγάλη δυσκολία καταφέρνει να πραγματοποιήσει 100 μεροκάματα ετησίως. Με προοπτική περαιτέρω μείωσης λόγω της εφαρμογής της αντιαγροτικής ευρωπαϊκής πολιτικής, που, μεταξύ των άλλων, μεθοδεύει την εξαφάνιση της καπνοκαλλιέργειας από την Ελλάδα».

«Ο παράνομος χαρακτήρας της μεθόδευσης των παραπάνω επιχειρήσεων, συνεχίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, είναι προφανής. Η καθιέρωση - μέσω συλλογικών συμβάσεων - του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας έχει χαρακτήρα απόλυτο και αναγκαστικό. Από τη μια πλευρά, έχει σκοπό να μην παραταθεί αυθαίρετα ο χρόνος εργασίας (πέραν των 40 ωρών εβδομαδιαία) και αν αυτό συμβεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις, να ανταμειφθεί ο επιπλέον χρόνος με υπερωριακή αμοιβή, ενώ, από την άλλη πλευρά, σκοπό έχει να προστατεύσει το δικαίωμα του εργαζόμενου σε πλήρη απασχόληση. Γιατί, προφανώς, η τεκμαιρόμενη βούληση του αντισυμβαλλόμενου στη σύμβαση συνδικαλιστικού εκπροσώπου δεν είναι να επιτρέψει στον εργοδότη τη μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών. Και, μάλιστα, σε έναν κλάδο που πλήττεται από την ανεργία και την υποαπασχόληση».

Κατόπιν αυτών, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Εργασίας ποια μέτρα πρόκειται να πάρει για την ακύρωση αυτής της εκβιαστικής μεθόδευσης του εργοδότη, καθώς και για την ακύρωση της απόλυσης της εκλεγμένης συνδικαλίστριας. Τέλος, ποια μέτρα πρόκειται να πάρει για τη διασφάλιση της εφαρμογής της κλαδικής συλλογικής σύμβασης των καπνεργατών, που παραβιάζεται συστηματικά και σε πολλά σημεία από τους επιχειρηματίες του κλάδου.

Ημερίδα της Δημοκρατικής Συσπείρωσης

Ημερίδα με θέμα: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση και ο περιορισμός των λαϊκών ελευθεριών. Η αντίδραση των λαών» διοργανώνει την Πέμπτη 27 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη».

Η ημερίδα διοργανώνεται με αφορμή τη Σύνοδο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 28 και 29 Μάρτη και όπως τονίζεται στην αναγγελία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», στα «πρόθυρα μιας νέας στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για τον έλεγχο του πετρελαίου και την αναδιανομή των συμβολαίων και των ζωνών επιρροής. Το διεθνές δίκαιο, συνεχίζει, έχει κουρελιαστεί βάναυσα, ενώ αμφισβητείται έμπρακτα το δικαίωμα του κάθε λαού να επιλέγει μόνος του το δρόμο του. Ολα αυτά γίνονται στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και βρίσκονται σε άμεση σχέση με την επίθεση στα δικαιώματα και στις λαϊκές ελευθερίες». Να σημειωθεί ότι στην ημερίδα θα παρουσιαστούν σημαντικές πλευρές των εξελίξεων που πλήττουν καίρια τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Περικόπτεται το επίδομα πληροφορικής

Περικόπτεται το επίδομα πληροφορικής για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους υπαλλήλους ΝΠΔΔ μετά την 1η Γενάρη 1997, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Η απόφαση αυτή του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου στερεί μια σειρά δημοσίους υπαλλήλους από ένα πρόσθετο εισόδημα σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο.

Η απόφαση του ΣτΕ (146/03) επικαλείται το νόμο 2470/97 για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και επισημαίνει ότι ο νόμος αυτός θέτει επιπλέον προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος πληροφορικής, όπως κατοχή πτυχίου ή διπλώματος σπουδών και την κατοχή οργανικής θέσης του κλάδου πληροφορικής.

Ωστόσο, οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να διεκδικήσουν δικαστικά την καταβολή του επιδόματος (αν δεν το είχαν λάβει) για το χρονικό διάστημα μέχρι την 1 Γενάρη 1997. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με το ΣτΕ, το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς ήταν επιεικέστερο, καθώς αρκούσε για τη χορήγηση του επίμαχου επιδόματος η απλή ανάθεση σχετικών καθηκόντων με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει υπάλληλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που ζητούσαν να τους καταβληθεί το επίδομα πληροφορικής από 1.1.1995 μέχρι την 31.3.1997. Το δικαστήριο αποδέχτηκε εν μέρει την αγωγή των προσφευγόντων και τους αναγνώρισε το επίδομα μόνο μέχρι την 1.1.1997.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ