ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Απρίλη 2007
Σελ. /32
ΓΥΝΑΙΚΑ
Μικροί εσταυρωμένοι - και οι μητέρες τους

«Μπορείς να περάσεις το μπράτσο σου μέσα απ' αυτή την τρύπα;». Η τρύπα είχε δεν είχε διάμετρο τρία (!) εκατοστά. Και η απάντηση: «Ενα παιδί που πεθαίνει από υποσιτισμό μπορεί...».

Το διαβάσαμε σ' ένα ενημερωτικό δελτίο των «Γιατρών χωρίς σύνορα», που αναφερόταν στο Γολγοθά, τη σταύρωση, εκατομμυρίων παιδιών - και των μανάδων τους - σ' όλο τον κόσμο, ή, πιο σωστά, στον Τρίτο Κόσμο.

Και παρακάτω, αυτό το συγκλονιστικό κείμενο:

«Η Κάτρα, εννέα μηνών, έφτασε στο Θεραπευτικό Επισιτιστικό Κέντρο πριν από δέκα μέρες από μια πόλη που απέχει περίπου 12 χιλιόμετρα από το Ελ Γουάκ της Κένυας. Ηταν σοβαρά υποσιτισμένη και έπασχε από αναπνευστική μόλυνση.

»Η ομάδα προσπάθησε απεγνωσμένα να βρει μια φλέβα για να της βάλει έναν όρο προκειμένου να της χορηγήσει υγρά, αλλά ήταν αδύνατο. Εκλαιγε σιγανά και κλοτσούσε αδύναμα, καθώς προσπαθούσαν να βρουν φλέβες στο χέρι της, στο κεφάλι, στο πόδι, οπουδήποτε στο μικροσκοπικό ζαρωμένο κορμί της.

Στο τέλος δεν είχαν άλλη επιλογή, παρά να ενθαρρύνουν τη μητέρα της, να την ταΐσει από το στόμα και να της δώσουν αντιβιοτικά για την αναπνευστική μόλυνση. Δυστυχώς, ύστερα από τέσσερις μέρες που υπέφερε από διάρροια και εμέτους, η Κάτρα έσβησε. Τα μάτια της έμειναν βαθουλωμένα, κενά».

Αυτή ήταν μόνο μια ιστορία, δυστυχώς πραγματική - από τις άγνωστες ιστορίες πέντε εκατομμυρίων παιδιών (!) κάτω των πέντε χρόνων που ζουν στον «αναπτυσσόμενο» κόσμο και θα πεθάνουν φέτος από τον υποσιτισμό και τις ασθένειες που προκαλεί. Γιατί, καθημερινά, περισσότερα παιδιά πεθαίνουν από υποσιτισμό απ' ό,τι από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια.

Η Κάτρα είναι ένα από τα 17.000 παιδιά που πεθαίνουν καθημερινά από την έλλειψη τροφής και τις συνέπειές της. Και μαζί τους 17.000 μητέρες να σπαράζουν από πόνο... Κι όμως, η «θεραπεία» θα μπορούσε να είναι απλή, σύντομη και φθηνή. Η φροντίδα και η διατροφή μιας μέρας για ένα υποσιτισμένο παιδί κοστίζουν μόλις ένα (1) ευρώ!

* Δεκαπέντε ευρώ φτάνουν για να εισαχθεί ένα υποσιτισμένο παιδί στο νοσοκομείο και να του δοθούν οι απαραίτητες ποσότητες γάλακτος εμπλουτισμένου με πρωτεΐνες, καθώς και αντιβιοτικά για να καταπολεμηθούν οι μολύνσεις.

* Με σαράντα ευρώ εξασφαλίζεται η πρώτη φάση της θεραπείας του. Το παιδί ξαναβρίσκει την όρεξή του και τρώει τις πρώτες μερίδες χυλού.

* Και με εξήντα ευρώ καλύπτεται το κόστος για τη συνολική διάρκεια της θεραπείας του παιδιού, δηλαδή για έξι εβδομάδες - μαζί και ο εμβολιασμός κατά της ιλαράς.

Ο Γολγοθάς τού να ζεις

Τα παιδιά είναι ακόμα αυτά που πληρώνουν το τίμημα για την έλλειψη καθαρού νερού και υγιεινής. Εκθεση της «Γιούνισεφ» διαπιστώνει πως παρά την κάποια πρόοδο που έχει επιτευχθεί, ενάμισι εκατομμύριο παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο από έλλειψη καθαρού νερού, τουαλετών και νιπτήρων. Αλλά κι αν επιζήσουν, άλλος Γολγοθάς τα περιμένει: Σε έκδοση της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της «Γιούνισεφ» βλέπουμε σε φωτογραφία επτάχρονα παιδιά να κουβαλάνε τούβλα και οικοδομικό υλικό πάνω στα κεφάλια τους. Επτάχρονοι φυλακισμένοι! Και σε μια άλλη φωτογραφία ένα κοριτσάκι φορτωμένο στους ώμους του με κλαριά και φύλλα. Η λεζάντα πληροφορεί: «Πάμπτωχες οικογένειες στο Μεξικό για να ξεπληρώσουν το χρέος τους καταδικάζουν το παιδί τους να δουλεύει για λογαριασμό του πιστωτή - εργοδότη. Σύγχρονες μορφές δουλοπαροικίας με θύματα αθώα παιδιά» (σ.σ. Μόνο οι γονείς το καταδικάζουν ή το σύστημα το καπιταλιστικό;).

Σύμφωνα με στοιχεία της UNISEF, σ' όλο τον κόσμο 1,2 εκατομμύρια παιδιά είναι θύματα διακίνησης (τράφικινγκ), παιδιά που εμπλέκονται στις χειρότερες μορφές παιδικής εργασίας και εκμετάλλευσης:

Πέντε εκατομμύρια επτακόσιες χιλιάδες σε εξαναγκαστική εργασία και δουλιά, ένα εκατομμύριο οκτακόσιες χιλιάδες σε πορνεία και πορνογραφία.

Εκατομμύρια παιδιά, που πέφτουν θύματα του τράφικινγκ κάθε χρόνο γίνονται θύματα μιας κερδοφόρας βιομηχανίας που συνδέεται με εγκληματικές δραστηριότητες και διαφθορά. Επιπλέον ξεπερνά τα τοπικά σύνορα, διεξάγεται παρασκηνιακά και είναι δύσκολο να καταπολεμηθεί. Η εμπορία ανθρώπων συναγωνίζεται ήδη το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και όπλων, με έσοδα που υπολογίζονται ότι ανέρχονται μέχρι και σε δέκα δισεκατομμύρια, καταγγέλλει η UNICEF.

Κι όχι μόνο: Σε κάθε γωνιά του κόσμου υπάρχουν παιδιά που έχουν κακοποιηθεί και βιαστεί, αγοράστηκαν και πουλήθηκαν, ξεριζώθηκαν από τα σπίτια τους από συρράξεις και εξαναγκάστηκαν σε δουλεία ως στρατιώτες ή σεξουαλικοί σκλάβοι. Χίλια επτακόσια πενήντα παιδιά κάτω των 15 ετών μολύνονται καθημερινά από τον ιό του Εϊτζ.

Ποιος μπορεί να ξέρει πόσα παιδιά κατακρεουργούνται για να προμηθεύσουν στους πλούσιους του «πολιτισμένου κόσμου» τα όργανά τους;

Ποιος μπορεί να ξέρει πόσα παιδιά απάγονται ή πωλούνται από κυκλώματα για υιοθεσία σε Ευρώπη και Αμερική;

Η άγνωστη μητέρα

Δεν είναι μόνον οι μητέρες της Αφρικής, της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής, που νιώθουν την καρδιά τους να ξεριζώνεται όταν χάνουν τα παιδιά τους. Είναι και πολλές μητέρες των πρώην σοσιαλιστικών χωρών, που τραβάνε το δικό τους Γολγοθά. Είναι οι σύγχρονες «Της Γης οι κολασμένες» - θύματα εξαναγκαστικής πορνείας. Το έργο του Τζουζέπε Τορνατόρε με τίτλο «Η άγνωστη», που προβλήθηκε πρόσφατα και στην Ελλάδα, θίγει αυτό ακριβώς το θέμα: Τις ρημαγμένες ζωές χιλιάδων γυναικών που έχουν υποστεί μια πρωτοφανή βία. Η ηρωίδα του, όμως, δε συμβιβάζεται με τη μοίρα της, αντιστέκεται και διεκδικεί το δικαίωμά της στη μητρότητα. Κι όχι μόνο: Διδάσκει το κοριτσάκι που πιστεύει ότι γέννησε και της το 'χουν πάρει, να αμύνεται και να παλεύει. «Οχι, της λέει, όταν σε χτυπάνε δεν πρέπει να γυρίζεις και το άλλο σου μάγουλο να σε χτυπήσουν. Αυτά τα λένε όσοι ξεκίνησαν τον καυγά».

Και ποιοι ξεκίνησαν τον «καυγά»; Ενα ολόκληρο σύστημα και οι εκπρόσωποί του. Σ' αυτούς χρειάζεται ν' αντισταθούμε - και να μην αρκεστούμε σε ελεημοσύνες και βοήθεια προς τα παιδιά και τις μητέρες που σταυρώνονται καθημερινά. Η βοήθεια χρειάζεται για να ανακουφιστούν άμεσα οι πληγές τους, όμως την αιτία πρέπει να πολεμήσουμε. Να καεί η Λερναία Υδρα, γιατί όσα κεφάλια και να κόψουμε, αυτά θα ξαναφυτρώσουν...

Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές!


Αλίκη ΞΕΝΟΥ - ΒΕΝΑΡΔΟΥ


Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Η αλληλεπίδραση δεν είναι «δαιμονοποίηση»

Μόλις χωρίσαμε, μου ήρθε πάλι στο νου η κουβέντα που είπες, βέβαιος για το δίκιο σου, εκεί στη Γαμβέτα: «Μην τα δαιμονοποιείς όλα»! Πράγματι, ο κάθε «λογικός» άνθρωπος, δε θα έβρισκε κανένα συσχετισμό μιας κινηματογραφικής σαχλής μαύρης φάρσας με τον πόλεμο στο Ιράκ, ούτε και με την άθλια ζωή των μαύρων στην Αμερική, όπου ο αναλφαβητισμός ξεπερνάει τα 30 εκατομμύρια! Αυτά τα πράγματα, «λογικά», είναι «άσχετα» μεταξύ τους και μόνο ένας κομμουνιστής, ένας «δαιμονοποιός», με άλλα λόγια, θα τα συσχέτιζε!

Η πραγματικότητα, βέβαια, έχει άλλη άποψη! Εκείνη ξέρει, πως ο αναλφαβητισμός των μαύρων και η άθλια ζωή τους γενικότερα, για να σταθούμε μόνο σε αυτούς, οφείλεται, μερικώς, και στις κινηματογραφικές σαχλές μαύρες φάρσες! Οι οποίες το λιγότερο λειτουργούν σαν ανακουφιστικό και, κυρίως, ανασταλτικό, του αβάσταχτου πόνου που νιώθει ένας αναλφάβητος, ένας παρίας του Χάρλεμ! Ο οποίος στην απελπισία του, αλλά και για την εξοικονόμηση των προς το ζην, αφού η ανεργία (άλλο «άσχετο» ζήτημα και αυτό) έχει ξεπεράσει το 10%, ζώνεται τ' άρματα και φτάνει στο Ιράκ. Στο μεσοδιάστημα, για να «αντέξει» ή καλύτερα για να μη νιώθει τον πόνο και την υποτίμηση, τραβάει μια ένεση. Σνιφάρει μερικά πλάνα με τον Εντι Μέρφι, ντυμένο χοντρή γυναίκα! (Η ταινία θα βγει την άλλη Πέμπτη στις αίθουσες).

Αλλά, γιατί να τρέχουμε στο ...μακρινό Χάρλεμ, και να μη δούμε τους δικούς μας «μαύρους», οι οποίοι, κρατώντας βέβαια τις αναλογίες, έχουν την ίδια ζωή και τις ίδιες ελπίδες. Θεωρείς ότι το μηνιάτικο που έγινε εβδομαδιάτικο και στη συνέχεια μεροκάματο, για να «μετασχηματιστεί» το τελευταίο διάστημα σε ωρομίσθιο, κάτι που θα βλάψει άμεσα και εσένα, δε σχετίζεται με τις δικές μας κινηματογραφικές και τηλεοπτικές σαχλές «μαύρες» φάρσες! Θεωρείς ότι όλος αυτός ο σαχλός κινηματογραφικός και τηλεοπτικός βομβαρδισμός στοχεύει μόνο στην αρπαγή του εισιτηρίου! Και κάνεις λάθος!

Κάνεις λάθος, γιατί η πραγματικότητα, αγαπημένε μου τέως σύντροφε, άλλα διαλαλεί! Για να γίνει αποδεκτός ο βίαιος, και άδικος χωρίς συζήτηση, μετασχηματισμός του μηνιάτικου σε ημερομίσθιο, πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες! Τα «χοντρά», βέβαια, τα έχει αναλάβει το διευθυντήριο. Το οποίο τα «πασάρει» στο εκτελεστήριο (κυβέρνηση - αξιωματική αντιπολίτευση). Το οποίο εκτελεστήριο, στη συνέχεια, τα «μεταβιβάζει» στα διάφορα «όργανά» του προς εφαρμογή.

Στο μεταξύ, για να μην υπάρξουν αντιδράσεις ή κι αν υπάρξουν, που οπωσδήποτε θα υπάρξουν, να είναι όσο το δυνατόν χωρίς μεγάλες αναστατώσεις, παρεμβαίνουν οι «δημιουργοί», συγγραφείς, σκηνοθέτες, συνθέτες, εκτελεστές, και λειάνουν το έδαφος. Τροχίζουν τις γωνίες της οργής και στρογγυλοποιούν τις αντιδράσεις! «Best Seller», ταινίες, σίριαλ, Γιουροβίζιον, καλλιστεία, ριάλιτι, «διαγωνισμοί», «να η ευκαιρία», «Ελλάδα έχεις ταλέντο», τραγούδια... Μια τεράστια «ανακουφιστική» παγίδα, όπου εγκλωβίζουν τη δίκαια οργή και τη μετατρέπουν σε αποδοχή.

Πες μου, αγαπημένε μου τέως σύντροφε, η κακή τέχνη, η τέχνη της «μαύρης» φάρσας, δεν έχει ευθύνη, για την ηττοπαθή συνείδηση των «μαύρων»; Δεν έχει ευθύνη για την ανοχή μας για τα σκουπίδια, για τα μηχανάκια στα πεζοδρόμια, που σου έδειξα στη Γαμβέτα και στη Θεμιστοκλέους γωνία; (Και σε όλη την επικράτεια, βέβαια). Δεν έχει ευθύνη που, για περισσότερες από 20 μέρες, «κουβεντιάζουμε» αν πρέπει ή δεν πρέπει να «σηκώσουμε» το «Sea Diamond» για να μη μολύνει ακόμα περισσότερο το περιβάλλον; Που «συζητάμε» αν το κόστος του «σηκώματος» είναι αποδεκτό ή όχι από την εταιρεία; Δεν έχει ευθύνη, που ενώ σχεδόν όλοι διαπιστώσαμε ότι μας λεηλάτησαν τα ταμεία, στεκόμαστε μακάριοι, ακόμα, απέναντι από την τηλεόραση, παρακολουθώντας τους στημένους διαξιφισμούς και «χορταίνουμε» με τις κορόνες του ενός κερατά και του άλλου; Αντί να βγούμε στους δρόμους και να τους αρπάξουμε από το σβέρκο...

Δε δαιμονοποιώ εγώ τα πράγματα, αγαπημένε μου, αυτά είναι «δαιμονισμένα». Η ζωή και τα γεγονότα της είναι μια μακριά αλυσίδα! Κρίκο τον κρίκο δένεται το ένα με το άλλο. Αν στη μελέτη σου, για τους παράγοντες που διαμορφώνουν τη συνείδησή μας, «πηδήξεις» κάποιους κρίκους, το αποτέλεσμα της μελέτης σου θα είναι ελαττωματικό. Και, νομοτελειακά, θα φτάσεις σε ελαττωματικά συμπεράσματα. Οπως, για παράδειγμα, ότι η αλληλοσύνδεση και η αλληλοεπίδραση που επικαλούμαι εγώ είναι η δαιμονοποίηση που επικαλείσαι εσύ!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ