ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Με τα όπλα προτεταμένα

Από τις χθεσινές διαδηλώσεις
Από τις χθεσινές διαδηλώσεις
ΣΑΝΑ'Α._

Κρίσιμες για το τι μέλλει γενέσθαι στη χώρα θεωρούνται πλέον οι επόμενες μέρες ή ακόμη και ώρες καθώς ολοένα περισσότεροι στρατιωτικοί λαμβάνουν θέση πίσω από το διοικητή της πιο ισχυρής μονάδας, της 1ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας, του στρατηγού Αλί Μοχσέν αλ Αχμαρ, ο οποίος δήλωσε αλληλέγγυος στους διαδηλωτές και ανέπτυξε δυνάμεις σε σειρά από πόλεις. Ο, επί 32 χρόνια, ισχυρός άνδρας της Υεμένης, Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, ολοένα πιο αποδυναμωμένος, απηύθυνε, χθες, νέο τηλεοπτικό μήνυμα προειδοποιώντας ότι όποιος «εξυπηρετώντας προσωπικές φιλοδοξίες οδηγηθεί σε απόπειρα κατάληψης της εξουσίας, δηλαδή σε πραξικόπημα, θα πρέπει να έχει υπ' όψιν του ότι θα οδηγήσει την Υεμένη σε εμφύλιο, καθώς ο διχασμός του στρατού δεν ωφελεί κανέναν».

Ο Σάλεχ, εκτός των προειδοποιήσεων αυτών, υιοθέτησε, εκ των υστέρων, μία από τις αρχικές προτάσεις των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών, και δήλωσε έτοιμος ν' αποχωρήσει από την εξουσία στις αρχές του 2012, αφού διεξαχθούν εκλογές για την προεδρία. Πλέον, όμως, όπως χαρακτηριστικά δήλωνε εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών δυνάμεων και οργανώσεων, ο Μουχάμαντ αλ Σάμπρι, το αίμα που χύθηκε και η στάση του Σάλεχ μέχρι στιγμής, καθιστούν ανεπαρκείς τις προσφορές του σήμερα. «Πρέπει άμεσα ν' αποχωρήσει από την προεδρία» κατέληξε.

Ενώ γίνονταν οι δηλώσεις αυτές, χιλιάδες διαδηλωτές άρχισαν να κατακλύζουν αργά το απόγευμα χθες το κέντρο της πρωτεύουσας Σάνα'α, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονταν πολλές γυναίκες, στις οποίες οι συντηρητικότατοι φύλαρχοι φαίνεται ότι έδωσαν άδεια συμμετοχής στις διαμαρτυρίες. Την προστασία του πλήθους είχαν αναλάβει οι, πιστές στον στρατηγό, αλ Αχμαρ, δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί γύρω από αρκετά κυβερνητικά κτίρια και το Πανεπιστήμιο και οι οποίες ήταν αντιμέτωπες με τις, πιστές στον Σάλεχ, δυνάμεις, που ανήκουν κυρίως στην Προεδρική Φρουρά.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην πόλη Μουκάλα, στο νότο, σημειώθηκαν οι πρώτες συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών των ενόπλων δυνάμεων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άτομα και να τραυματιστούν άλλα τρία. Στην πόλη φαίνεται ότι τον έλεγχο έχουν οι δυνάμεις του στρατηγού αλ Αχμαρ ενώ άλλες πληροφορίες ήθελαν τους άνδρες της Προεδρικής Φρουράς να εκδιώχνονται από τους ενόπλους φυλών στο χωριό Ζαούφ κοντά στα σύνορα με τη Σ. Αραβία.

Την δημόσια δήλωση εγκατάλειψης του Σάλεχ από τον στρατηγό Αχμαρ (που ανήκει στην ίδια φυλή με τον Πρόεδρο, η οποία είναι και η πιο πολυπληθής και ισχυρή) ακολούθησαν ανάλογες δηλώσεις (εκτός του στρατεύματος) από τους πρέσβεις σε Κατάρ, Ομάν, Πακιστάν, Ισπανία ενώ ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασε «τα εγκλήματα κατά των πολιτών και ζήτησε ειρηνική ικανοποίηση των λαϊκών αιτημάτων» και οι ΗΠΑ αρκέστηκαν να ζητήσουν και πάλι «τερματισμό της βίας».

ΣΥΡΙΑ
Ενταση, συγκεντρώσεις και αναμονή στο νότο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Αφίσες με το σύνθημα «Ελευθερία» έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους ανάμεσα σε αυτές του Προέδρου Ασαντ, στις πόλεις Ντεράα και Νάουα, στο νότο της Συρίας, όπου τα πνεύματα παραμένουν εξαιρετικά τεταμένα για πέμπτη συνεχόμενη μέρα, ιδιαίτερα μετά την είδηση της κατάληξης και ενός 11χρονου παιδιού που είχε δηλητηριαστεί από τα δακρυγόνα που οι δυνάμεις καταστολής έριξαν την Παρασκευή στους διαδηλωτές. Με τον 11χρονο, οι νεκροί από τις συγκρούσεις που σημειώνονται τα τελευταία 24ωρα στο νότο της Συρίας, κυρίως, γίνονται επτά και οι τραυματίες δεκάδες.

Χθες, στην Ντεράα αναπτύχθηκαν και δυνάμεις του στρατού. Αυτό, πάντως, δεν πτόησε τους διαδηλωτές, οι οποίοι προσήλθαν και πάλι στο κεντρικό τέμενος της πόλης, αλ Ομάρι, από όπου έχουν ξεκινήσει οι περισσότερες διαμαρτυρίες των τελευταίων 24ώρων και έστησαν οδοφράγματα στην περίμετρο. Σύμφωνα με τις ελάχιστες πληροφορίες που υπάρχουν, καθώς οι συριακές αρχές δεν έχουν ενημερώσει σχεδόν καθόλου για τις εξελίξεις, τα κύρια αιτήματα των διαδηλωτών ήταν υπέρ του σεβασμού ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και υπέρ της λήψης μέτρων κατά της διαφθοράς. Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι, μεταξύ των συνθημάτων, υπήρχαν και θρησκευτικού περιεχομένου σλόγκαν.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, χθες, απομακρύνθηκε από τη θέση του ο κυβερνήτης της επαρχίας όπου εντάσσονται η Ντεράα και η Νάουα, ο Φαϊζάλ αλ Καλθούμ. Οι διαδηλωτές, επανειλημμένως, ζήτησαν την αποχώρησή του κατηγορώντας τον για διαφθορά.

Για «απαράδεκτη βίαιη καταστολή διαδηλωτών», έκανε λόγο η εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Αστον, η οποία χαρακτήρισε την αντίδραση των συριακών αρχών ως «δυσανάλογη» και ζήτησε να οδηγηθούν «οι υπεύθυνοι στη δικαιοσύνη και η συριακή ηγεσία να λύσει τα προβλήματα με διάλογο και μεταρρυθμίσεις». Τη διενέργεια έρευνας για τις ακριβείς συνθήκες των αιματηρών επεισοδίων ζήτησε η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ενώ για «δυσανάλογη βία» μίλησε εκπρόσωπος του αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Προς το παρόν, πάντως, δεν υπάρχουν ιδιαίτερα αιχμηρές δηλώσεις κατά της συριακής ηγεσίας, την οποία ορισμένες συριακές προσωπικότητες από το χώρο των γραμμάτων και των επιστημών κάλεσαν να προχωρήσει σε «πολιτικές μεταρρυθμίσεις».

ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Αντιθέσεις και κοινά συμφέροντα

Επίσκεψη Αμερικανού υπουργού Αμυνας

Ενα μόλις 24ωρο μετά τη δημόσια αντιπαράθεση του Προέδρου Ντ. Μεντβέντιεφ, με τον πρωθυπουργό της χώρας Β. Πούτιν, σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη, τη Μόσχα επισκέφτηκε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Ανατόλι Σερντιουκόφ.

Οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών συζήτησαν θέματα που αφορούσαν τις εξελίξεις στη Λιβύη, την κατάσταση στο Αφγανιστάν, τη νέα Συνθήκη για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων καθώς και τη δημιουργία του ευρωπαϊκού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας. Σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας δήλωσε πως οι στρατιωτικές ενέργειες στη Λιβύη είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν. «Η Ρωσία καλεί όλες τις πλευρές της σύγκρουσης να κάνουν τα πάντα για να σταματήσουν τη βία», υπογράμμισε ο Σερντιουκόφ. Επίσης, σημείωσε πως υποστηρίζει τη θέση του Προέδρου, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σχετικά με τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη.

Από τη μεριά του, ο Γκέιτς διαβεβαίωσε πως τις επόμενες μέρες «η ένταση των πυρών θα μειωθεί». Η δράση των δυνάμεων του συνασπισμού, όπως είπε, ανταποκρίνεται πλήρως στην απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ και αποβλέπει στη δημιουργία Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων και την προστασία του άμαχου πληθυσμού από τη βία.

Μιλώντας για την κατάσταση στο Αφγανιστάν ο Σερντιουκόφ σημείωσε πως «η Ρωσία ενδιαφέρεται για τη σταθεροποίηση στην περιοχή και την επιτυχία των δυνάμεων συνασπισμού», δηλαδή του ΝΑΤΟ.

Οπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, η συνεργασία της Ρωσίας και των ΗΠΑ στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές. «Υπάρχει γενική κατανόηση πως η συνεργασία είναι καλύτερη από την αντιπαράθεση. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στο πρακτικό επίπεδο και, βέβαια, στη ειδική ομάδα εργασίας», τόνισε ο Σερντιουκόφ. Από τη μεριά του, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ δήλωσε πως «συνεχίζουμε το εντατικό διάλογο για την αντιπυραυλική άμυνα, και παρόλο που έχουμε διαφωνίες, προχωράμε μπροστά».

Να σημειωθεί πως ο Γκέιτς, μιλώντας σε σπουδαστές της Ναυτικής Ακαδημίας Κουζνέτσωφ, σημείωσε πως η μεγαλύτερη κοινή απειλή που αντιμετωπίζουν Ρωσία και ΗΠΑ είναι η «τρομοκρατία» και η εξάπλωση όπλων μαζικής καταστροφής. Επαίνεσε τη ρωσική υποστήριξη στον πόλεμο στο Αφγανιστάν και προέτρεψε τη Ρωσία να πάρει μέρος και σε άλλες διεθνείς αποστολές, βεβαίως, στο πλευρό των ΗΠΑ.


Ι.Π.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αιματηρό πλήγμα στη Γάζα

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Τέσσερα μέλη από την ίδια οικογένεια, και μάλιστα τα δύο παιδιά, έχασαν τη ζωή τους, χτες, και άλλοι 13 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν τέσσερα βλήματα από τεθωρακισμένο έπληξαν σπίτι στα ανατολικά της πόλης της Γάζας, όπως ανακοινώθηκε από παλαιστινιακές ιατρικές πηγές. Ο ισραηλινός στρατός, αρχικώς, ανακοίνωσε ότι δεν έχει καμία σχέση, αλλά τελικά επιβεβαίωσε ότι απάντησε με βολές τεθωρακισμένων σε σημείο «από όπου δέχτηκε πυρά», όπως ισχυρίστηκε ως συνήθως.

Είχε προηγηθεί ένα κύμα ρουκετών που εκτοξεύτηκε από τη Λωρίδα της Γάζας κατά του Ισραήλ. Την ευθύνη για αυτό το κύμα ανέλαβε το στρατιωτικό σκέλος της «Χαμάς», το οποίο συμπλήρωσε, όμως, ότι παραμένει «προσηλωμένο στην εκεχειρία με το Ισραήλ και απαντά μόνο σε επιθέσεις». Αξίζει, πάντως, να τονιστεί ότι το νέο αυτό μακελειό, που αναμφιβόλως οξύνει τα πνεύματα, έρχεται τη στιγμή που προετοιμάζεται η μετάβαση του Προέδρου Αμπάς στη Γάζα προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της «Χαμάς», Ισμαήλ Χανίγια, για να εξετάσουν τρόπους γεφύρωσης του εθνικού διχασμού υπό την πίεση μαζικών λαϊκών διαδηλώσεων με το αίτημα αυτό.

Τιμωρία πρώην Ισραηλινού Προέδρου

Σε 7χρονη κάθειρξη καθώς και μεγάλο πρόστιμο καταδικάστηκε ο πρώην Πρόεδρος του Ισραήλ Μοσέ Κατσάβ που κρίθηκε, τελικά, και στο εφετείο ένοχος για το βιασμό δύο γυναικών που εργάζονταν γι' αυτόν όταν ήταν υπουργός Τουρισμού και αργότερα, το 2000, όταν έγινε Πρόεδρος. Ο Κατσάβ επέμεινε στην εκδοχή της πολιτικής σκευωρίας, αλλά το δικαστήριο κατέληξε ότι «όταν μία γυναίκα λέει όχι, εννοεί όχι».

ΣΟΜΑΛΙΑ
Εντείνονται οι μάχες κατά των ισλαμιστών

MOΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Τουλάχιστον τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν χτες στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, από τις συγκρούσεις στρατιωτών και ισλαμιστών που έχουν κλιμακωθεί επικίνδυνα από τον περασμένο Φλεβάρη, οπότε ξεκίνησε η επιχείρηση των κυβερνητικών δυνάμεων με στόχο τη συντριβή της ισλαμικής οργάνωσης «Αλ Σαμπάαμπ».

Παράλληλα, ο Σομαλός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Αμπντουλαχί Μοχάμεντ ισχυρίστηκε πως οι κυβερνητικές δυνάμεις σε συνεργασία με την αποστολή της Αφρικανικής Ενωσης στη Σομαλία θα καταφέρουν να «συντρίψουν» στους ισλαμιστές μέσα στις επόμενες 90 μέρες. Υποστήριξε ότι οι δυνάμεις της κυβέρνησης είναι «καλά προετοιμασμένες» και ότι η έως τώρα πορεία της στρατιωτικής επιχείρησης έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στους ισλαμιστές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ