Τετάρτη 23 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Αντιθέσεις και κοινά συμφέροντα

Επίσκεψη Αμερικανού υπουργού Αμυνας

Ενα μόλις 24ωρο μετά τη δημόσια αντιπαράθεση του Προέδρου Ντ. Μεντβέντιεφ, με τον πρωθυπουργό της χώρας Β. Πούτιν, σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη, τη Μόσχα επισκέφτηκε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Ανατόλι Σερντιουκόφ.

Οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών συζήτησαν θέματα που αφορούσαν τις εξελίξεις στη Λιβύη, την κατάσταση στο Αφγανιστάν, τη νέα Συνθήκη για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων καθώς και τη δημιουργία του ευρωπαϊκού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας. Σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας δήλωσε πως οι στρατιωτικές ενέργειες στη Λιβύη είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν. «Η Ρωσία καλεί όλες τις πλευρές της σύγκρουσης να κάνουν τα πάντα για να σταματήσουν τη βία», υπογράμμισε ο Σερντιουκόφ. Επίσης, σημείωσε πως υποστηρίζει τη θέση του Προέδρου, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σχετικά με τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη.

Από τη μεριά του, ο Γκέιτς διαβεβαίωσε πως τις επόμενες μέρες «η ένταση των πυρών θα μειωθεί». Η δράση των δυνάμεων του συνασπισμού, όπως είπε, ανταποκρίνεται πλήρως στην απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ και αποβλέπει στη δημιουργία Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων και την προστασία του άμαχου πληθυσμού από τη βία.

Μιλώντας για την κατάσταση στο Αφγανιστάν ο Σερντιουκόφ σημείωσε πως «η Ρωσία ενδιαφέρεται για τη σταθεροποίηση στην περιοχή και την επιτυχία των δυνάμεων συνασπισμού», δηλαδή του ΝΑΤΟ.

Οπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, η συνεργασία της Ρωσίας και των ΗΠΑ στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές. «Υπάρχει γενική κατανόηση πως η συνεργασία είναι καλύτερη από την αντιπαράθεση. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στο πρακτικό επίπεδο και, βέβαια, στη ειδική ομάδα εργασίας», τόνισε ο Σερντιουκόφ. Από τη μεριά του, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ δήλωσε πως «συνεχίζουμε το εντατικό διάλογο για την αντιπυραυλική άμυνα, και παρόλο που έχουμε διαφωνίες, προχωράμε μπροστά».

Να σημειωθεί πως ο Γκέιτς, μιλώντας σε σπουδαστές της Ναυτικής Ακαδημίας Κουζνέτσωφ, σημείωσε πως η μεγαλύτερη κοινή απειλή που αντιμετωπίζουν Ρωσία και ΗΠΑ είναι η «τρομοκρατία» και η εξάπλωση όπλων μαζικής καταστροφής. Επαίνεσε τη ρωσική υποστήριξη στον πόλεμο στο Αφγανιστάν και προέτρεψε τη Ρωσία να πάρει μέρος και σε άλλες διεθνείς αποστολές, βεβαίως, στο πλευρό των ΗΠΑ.


Ι.Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα «μη στρατιωτικά εργαλεία» ως συμπλήρωμα της πολεμικής προετοιμασίας (2021-07-10 00:00:00.0)
Στρώνει το έδαφος για συμμετοχή της Ελλάδας (2009-11-28 00:00:00.0)
Σημεία προσέγγισης; (2008-03-21 00:00:00.0)
Προς προσέγγιση ...συμφερόντων (2008-03-19 00:00:00.0)
Μη ικανοποιητικές οι εξηγήσεις του ΝΑΤΟ (2007-06-28 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι προστριβές μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας (2007-06-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ