Τετάρτη 19 Μάρτη 2008 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Προς προσέγγιση ... συμφερόντων

ΜΟΣΧΑ.--

Σε «θετικό κλίμα» διεξήχθησαν οι πρώτες συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς και Κοντολίζα Ράις, αντίστοιχα, και του πρώην Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του νεοεκλεγέντα Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Την πεποίθηση «να εργαστούν από κοινού για να αντιμετωπιστούν τα θέματα στα οποία έχουν διαφορές, αλλά και για την ομαλοποίηση των σχέσεών τους», εξέφρασε αργά το βράδυ της Δευτέρας ο νεοεκλεγείς Ρώσος Πρόεδρος, ενώ η Ράις, αφού συνεχάρη τον Μεντβέντεφ για την εκλογή του, δήλωσε ότι «οι δύο χώρες χρειάζεται να ενισχύσουν τους δεσμούς τους, ώστε να παράσχουν μια δυνατή βάση για να βελτιώσουν τις σχέσεις τους».

Νωρίτερα, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν συνάντηση με τον Βλ. Πούτιν, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα βασικά θέματα αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών θα λυθούν. Αναφέρθηκε, επίσης, και σε ένα «σοβαρό έγγραφο» που έλαβε από τον Αμερικανό ομόλογό του Τζορτζ Μπους, σημειώνοντας ότι «αν καταφέρουμε να συμφωνήσουμε στις βασικές του πρόνοιες, θα μπορούμε να πούμε ότι ο διάλογός μας εξελίσσεται επιτυχώς». Ωστόσο, περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο της επιστολής δεν κοινοποίησε.

Τα θέματα της ατζέντας περιλαμβάνουν τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στην Τσεχία και την Πολωνία, κάτι για το οποίο αντιδρά έντονα η Ρωσία τονίζοντας πως απειλείται η ίδια και πως θα αλλάξει η ισορροπία των δυνάμεων, καθώς και το μέλλον της Συνθήκης για τη μείωση των Στρατηγικών Οπλων πριν από τη λήξη της ισχύος της στα τέλη του 2009, αλλά και άλλα διεθνή ζητήματα, όπως ο λεγόμενος πόλεμος ενάντια στη διεθνή «τρομοκρατία», η κατάσταση στο Ιράν και τη ΛΔ Κορέας κλπ.

Κατά την έναρξη της κοινής συνάντησής τους, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να εργαστεί με τους Αμερικανούς αξιωματούχους και αναμένει παραγωγικές συνομιλίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ