Τετάρτη 19 Μάρτη 2008 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Με πολλές συμφωνίες φεύγει η Μέρκελ

Αναβάθμιση των σχέσεων της Γερμανίας με το Ισραήλ

Ολμέρτ - Μέρκελ, επικύρωσαν την συνεργασία του γερμανικού ιμπεριαλισμού με το κράτος «χωροφύλακα» στην περιοχή της Μ.Ανατολής

Associated Press

Ολμέρτ - Μέρκελ, επικύρωσαν την συνεργασία του γερμανικού ιμπεριαλισμού με το κράτος «χωροφύλακα» στην περιοχή της Μ.Ανατολής
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Με ομιλία στο ισραηλινό κοινοβούλιο αναμενόταν να ολοκληρώσει, αργά χτες το βράδυ, την τριήμερη ιστορική της επίσκεψη στο Ισραήλ, η Γερμανίδα Καγκελάριος. Η παρουσία της Αγγελα Μέρκελ στην Κνεσέτ, καθώς και το ότι θα εκφωνούσε την ομιλία στα γερμανικά, είχε προκαλέσει αναστάτωση στους κόλπους των ακροδεξιών ισραηλινών κομμάτων, οι βουλευτές των οποίων διαμήνυσαν ότι δεν πρόκειται να παραστούν στην τιμητική τελετή.

Οι απουσίες αυτές, πάντως, δεν εμπόδισαν τη Μέρκελ και την πολυάριθμη γερμανική αντιπροσωπεία που τη συνοδεύει, να υπογράψει σειρά οικονομικών, εμπορικών αλλά και στρατιωτικών συμφωνιών με την ισραηλινή κυβέρνηση. Τα ισραηλινά και γερμανικά ΜΜΕ μιλούσαν για «σημαντική αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών», ενώ η Μέρκελ δεν έπαψε να επαναλαμβάνει ότι λόγω της «ειδικής ευθύνης που η Γερμανία, ιστορικά, φέρει απέναντι στο Ισραήλ, θα σταθεί πάντα αλληλέγγυα στο δικαίωμα ύπαρξής του και συμμερίζεται τις ανησυχίες του για την ιρανική απειλή»!

Χτες, πάντως, παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί λόγω της επίσκεψης Μέρκελ, ένας Παλαιστίνιος μαχαίρωσε ραβίνο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Το νέο αυτό περιστατικό έρχεται απλώς να διατηρήσει εξαιρετικά τεταμένη την ατμόσφαιρα στην Ιερή Πόλη όπου, τις τελευταίες μέρες, τα βίαια επεισόδια μεταξύ φανατικών Εβραίων, εποίκων και Παλαιστινίων κατοίκων της είναι σχεδόν καθημερινά. Η ανακοίνωση, δε, του Ισραηλινού πρωθυπουργού ότι είναι αποφασισμένος να μην υπαναχωρήσει από την οικοδόμηση επιπλέον εποικισμών πέριξ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, έτσι ώστε να αποκόψει πλήρως την πόλη από τα παλαιστινιακά εδάφη, εκτός από τη δυσαρέσκεια της Παλαιστινιακής Αρχής, αναμένεται να οξύνει περαιτέρω την ένταση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη Ραμάλα ο Σαουδάραβας διπλωματικός επιτετραμμένος (2023-09-27 00:00:00.0)
Να ενταθεί η αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό (2010-03-27 00:00:00.0)
Αδιάλλακτο το Τελ Αβίβ, εντείνει τον εποικισμό (2009-11-19 00:00:00.0)
Αραβικό «σχέδιο ειρήνευσης» (2007-07-26 00:00:00.0)
Θρήνος για την αναπάντεχη απώλεια (2001-06-01 00:00:00.0)
Αναβλήθηκε, επ' αόριστον, ο διαπραγματευτικός μαραθώνιος (2001-01-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ