Πέμπτη 26 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αραβικό «σχέδιο ειρήνευσης»

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

«Χείρα ειρήνης» διατείνονται ότι έτειναν προς την ισραηλινή ηγεσία οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, Αχμαντ Αμπντούλ Γκάιτ και Αμπντουλιλά Χατίμπ αντιστοίχως, που πραγματοποίησαν, χθες, ιστορική επίσκεψη στο Ισραήλ. Στόχος της επίσκεψης των δύο υπουργών είναι η παρουσίαση στην ισραηλινή κυβέρνηση του «σχεδίου ειρήνης» που επανέφερε στο προσκήνιο ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Το σχέδιο προβλέπει, σε γενικές γραμμές, πλήρη εξομάλυνση των ισραηλινο-αραβικών σχέσεων μετά από ολική ισραηλινή αποχώρηση από όλα τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη, την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ και την επίτευξη «μιας κοινά αποδεκτής» διευθέτησης για τους Παλαιστινίους πρόσφυγες. Οι Γκάιτ και Χατίμπ τόνισαν ότι στόχος του σχεδίου δεν είναι να υποκαταστήσει τις ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες, αλλά να τις συμπληρώσει. Η διευκρίνιση αυτή ήρθε τη στιγμή που ο ισραηλινός Τύπος υποστήριζε ότι οι Ολμέρτ και Αμπάς συμφώνησαν να «διαπραγματευτούν μια συμφωνία αρχών για τα στάδια ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους».

Η ισραηλινή πλευρά αρκέστηκε να δηλώσει διατεθειμένη να «εξετάσει το σχέδιο», αν και παλαιότερα το είχε συλλήβδην απορρίψει. Από την πλευρά του, πάντως, ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα καθιστούσε σαφές ότι οι δύο υπουργοί δε διαπραγματεύονται υπό την αιγίδα του Συνδέσμου, αλλά πήραν μια πρωτοβουλία «που υποστηρίζεται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ