Πέμπτη 26 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέο αιματοκύλισμα

Στιγμές σαν κι αυτή, με τους Ιρακινούς να χαίρονται, διάλεξαν οι εγκληματίες για να σπείρουν το θάνατο

Associated Press

Στιγμές σαν κι αυτή, με τους Ιρακινούς να χαίρονται, διάλεξαν οι εγκληματίες για να σπείρουν το θάνατο
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Στο αίμα πνίγηκαν και οι πανηγυρισμοί των Ιρακινών για την πρόκριση της εθνικής τους ομάδας ποδοσφαίρου στον τελικό του Κυπέλλου Ασίας. Παρά την παρότρυνση των αρχών να μην συγκεντρωθούν πολίτες, χιλιάδες κάτοικοι της Βαγδάτης ξεχύθηκαν στους δρόμους, προσπαθώντας, προφανώς, να ξεχάσουν έστω και για λίγο την τραγική καθημερινότητα της κατοχής.

Εντούτοις, ούτε αυτό κατάφεραν. Δύο επιθέσεις καμικάζι με παγιδευμένα αυτοκίνητα κατά του πλήθους σε δύο διαφορετικές συνοικίες της πρωτεύουσας προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 50 πολιτών και τραυμάτισαν τουλάχιστον 135. Και αναμενόταν ο απολογισμός να αυξηθεί περαιτέρω. Πρόκειται για άλλο ένα τραγικό συμβάν της ανεξέλεγκτης βίας, που καμία σχέση δεν έχει με το νόμιμο δικαίωμα του ιρακινού λαού στην αντίσταση στην κατοχή και εξυπηρετεί άλλους στόχους.

Εκτός αυτών των νεκρών, άλλοι 65 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις σε όλη τη χώρα. Επίσης, δολοφονήθηκε ανώτατος αξιωματικός του στρατού στη Βαγδάτη και στην Καρμπάλα έγινε απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του αρχηγού της τοπικής αστυνομίας.

Κατά τα άλλα, ένα από τα μεγαλύτερα σουνιτικά κόμματα, το Μέτωπο Ιρακινής Συμφωνίας, ανακοίνωσε ότι αποσύρει τους βουλευτές του από την κυβέρνηση αλ Μάλικι, τονίζοντας ότι «στόχος είναι να σταλεί μήνυμα προς όλους ότι η κυβέρνηση αυτή είναι διχαστική». Τέλος, η Τεχεράνη δήλωνε έτοιμη για συνομιλίες σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών με τις ΗΠΑ για το Ιράκ, αλλά η Ουάσιγκτον απέκλεισε, προς το παρόν, το ενδεχόμενο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ