Τετάρτη 19 Μάρτη 2008 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ
Καταδίκη της Κολομβίας για την επέμβαση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΙΜΑ.--

Την καταδίκη τους για την παραβίαση της κυριαρχίας του Εκουαδόρ εκ μέρους της Κολομβίας εξέφρασαν με κοινή διακήρυξη χθες τα ξημερώματα οι υπουργοί Εξωτερικών των 34 χωρών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS), διακήρυξη που έγινε δεκτή εκ μέρους της κυβέρνησης του Εκουαδόρ ως «θρίαμβος».

Οι υπουργοί Εξωτερικών είχαν ως αποκλειστικό θέμα της ατζέντας της έκτακτης συνάντησής τους τα ευρήματα της διερευνητικής αποστολής του OAS, με επικεφαλής τον ΓΓ του Οργανισμού Μιγκέλ Ινσούλσα, για την αεροπορική και χερσαία στρατιωτική επιχείρηση της Κολομβίας στο έδαφος του Εκουαδόρ την 1η Μάρτη, που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του ηγετικού στελέχους των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβία (FARC) Ραούλ Ρέγιες, 20 ακόμη ανταρτών, καθώς και 4 Μεξικανών φοιτητών.

Στο κείμενο της τελικής Διακήρυξης της 25ης Συνάντησης επαναβεβαιώνεται, παρά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ, η «απόλυτη χρήση και άσκηση της αρχής της εδαφικής κυριαρχίας χωρίς ουδεμία εξαίρεση ως ζωτική αρχή της συνύπαρξης των χωρών της αμερικανικής ηπείρου». Παράλληλα, γίνεται αποδεκτή η Διακήρυξη της Ομάδας του Ρίο - στην οποία κατέληξαν οι χώρες κατά τη Σύνοδό τους στις 7 Μάρτη στο Σάντο Ντομίνγκο - περί «προσέγγισης όλων των πλευρών, βάσει των αρχών του διεθνούς δικαίου», καθώς και της θέσης για «μη απειλή ή χρήσης βίας» και «της ανάμειξης στα εσωτερικά άλλων κρατών», όπως διατυπώνεται στη χάρτα του OAS. Τέλος, η επέμβαση των στρατευμάτων της Κολομβίας στην περιοχή Σουκούμπιος του Εκουαδόρ της 1ης Μάρτη «πραγματοποιήθηκε χωρίς τη γνώση ή τη συναίνεση του Εκουαδόρ», γεγονός που συνιστά «κατάφωρη παραβίαση των άρθρων 19 και 21 της Χάρτας του OAS».

Πράγματι, η απόφαση του OAS, ειδικά εάν ληφθεί υπόψη ότι επίσης δεν έγινε δεκτή τελικά η πρόταση της Κολομβίας περί «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», συνιστά νίκη για το Εκουαδόρ και μία ακόμη ήττα για την επιθετική πολιτική των ΗΠΑ. Εντούτοις, αν και το παρόν επεισόδιο φαίνεται να βαίνει προς εκτόνωση, τα μέτωπα παραμένουν ανοιχτά.

Ετσι, μετά την προσπάθεια εμπλοκής και της Κούβας - εκτός του Εκουαδόρ και της Βενεζουέλας - με πρόσχημα την παρουσία των Κολομβιανών Γιατρών στο Εκουαδόρ και στη ζούγκλα της Κολομβίας, ο πρωθυπουργός του Περού Χόρχε ντε Καστίγιο αναλαμβάνει να «ανοίξει και άλλο το παιχνίδι». Κατηγορεί τον Πρόεδρο Ούγο Τσάβες ότι βρίσκεται πίσω από πολλά ανθρωπιστικά κέντρα στο Περού, τα οποία συνδέονται με την ALBA, και χρηματοδοτεί κρυφά αριστερές πρωτοβουλίες στη χώρα, με στόχο να προωθήσει τη δική του άποψη «για το σοσιαλισμό στη Λατινική Αμερική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ