Τετάρτη 19 Μάρτη 2008 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Προς το παρόν εκτόνωση συγκρούσεων

Ουκρανός της δύναμης του ΟΗΕ νεκρός, σε κρίσιμη κατάσταση από τις συγκρούσεις Σέρβος διαδηλωτής

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Τεταμένη ηρεμία επικρατούσε χτες από το πρωί στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, έπειτα από τις προχτεσινές, αιματηρές συγκρούσεις Σέρβων διαδηλωτών με ξένες πολυεθνικές κατοχικές δυνάμεις του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ.

Χτες το πρωί, ανακοινώθηκαν ο θάνατος Ουκρανού αστυνομικού της αποστολής του ΟΗΕ (UNMIK) και η κρίσιμη κατάσταση της υγείας Σέρβου διαδηλωτή που δέχτηκε σφαίρα στο μάτι και νοσηλεύεται έκτοτε σε κωματώδη κατάσταση σε νοσοκομείο της σερβικής πόλης Κραγκούγεβατς. Αλλοι 15 Σέρβοι νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομεία του βόρειου Κοσσυφοπεδίου...

Στο μεταξύ αφέθηκαν ελεύθεροι όλοι οι Σέρβοι διαδηλωτές - απολυμένοι δικαστικοί υπάλληλοι - που είχαν συλληφθεί προχτές κατά τις συγκρούσεις. Μάλιστα, ο επικεφαλής του σερβικού Συντονιστικού Κέντρου για το Κοσσυφοπέδιο, Βούκο Αντονίτζεβιτς, ανακοίνωσε ότι είναι σε εξέλιξη συνομιλίες με δικαστικούς αξιωματούχους της αποστολής του ΟΗΕ, προκειμένου να επαναπροσληφθούν οι Σέρβοι εργαζόμενοι που είχαν απολυθεί εδώ και μία οκταετία από τις πολυεθνικές κατοχικές δυνάμεις...

Στο μεταξύ και χτες ο Σέρβος Πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς καταδίκασε την υπερβολική χρήση βίας από τις δυνάμεις του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ, επαναλαμβάνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις «αποτελούν τη μοναδική διέξοδο από την κρίση... αφού αποδείχτηκε ότι η ανεξαρτητοποίηση δεν μπορεί να διασφαλίσει την ειρήνη». Δεν παρέλειψε να υπεραμυνθεί της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας, ισχυριζόμενος πως «μια Σερβία μέλος της ΕΕ θα μπορέσει να υπερασπιστεί πιο αποτελεσματικά τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Κοσσυφοπέδιο».

Το ίδιο 24ωρο, η Ιαπωνία έγινε η 25η χώρα που αναγνώρισε το Κοσσυφοπέδιο, εκφράζοντας την ελπίδα πως η εξέλιξη δε θα διαταράξει τις «φιλικές σχέσεις με τη Σερβία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ