Παρασκευή 1 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΑΠ - ΘΑΝΑΤΟΣ ΦΑΪΣΑΛ ΧΟΥΣΕΪΝΙ
Θρήνος για την αναπάντεχη απώλεια

O Φαϊσάλ Χουσεϊνί

Associated Press

O Φαϊσάλ Χουσεϊνί
ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Σε μία από τις πιο κρίσιμες διπλωματικές αποστολές του, άφησε την τελευταία πνοή του, ο Φαϊσάλ Χουσεϊνί, επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της ΟΑΠ, στην Ιερουσαλήμ, σημαίνον στέλεχος της οργάνωσης και μέλος της κεντρικής επιτροπής της Φατάχ.

Ο 60χρονος Χουσεϊνί πέθανε από καρδιακή προσβολή στο ξενοδοχείο που διέμενε, στην πόλη του Κουβέιτ, όπου είχε μεταβεί την Τρίτη. Ηταν η πρώτη επίσκεψη Παλαιστινίου αξιωματούχου στο εμιράτο, μετά από 11 χρόνια, εξαιτίας της ψυχρότητας στις σχέσεις Παλαιστινίων και Κουβέιτ, που προκλήθηκε από τη διπλωματική στήριξη που παρείχε ο Γιάσερ Αραφάτ στο Ιράκ, το 1990. Στόχος του Χουσεϊνί, που είχε, ήδη, ολοκληρώσει έναν πρώτο γύρο επαφών, ήταν να πετύχει τη συγκατάθεση και της ηγεσίας του Κουβέιτ σε «πάγωμα» κάθε είδους σχέσης με το Ισραήλ. Με δηλώσεις τους, Κουβεϊτιανοί αξιωματούχοι αναγνώριζαν ότι αν και δεν έχει οριστικά ξεπεραστεί η διπλωματική ψυχρότητα, η αποστολή του Χουσεϊνί βρισκόταν σε πολύ καλό δρόμο.

Η είδηση του θανάτου του παρέλυσε τον παλαιστινιακό πληθυσμό. Τα καταστήματα έκλεισαν στην ανατολική Ιερουσαλήμ, οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες και πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από την κατοικία του στην ανατολική Ιερουσαλήμ, αλλά και στον Οίκο της Ανατολής. Εντονη ήταν και η αίσθηση ότι η παλαιστινιακή παρουσία στην Ιερή Πόλη δέχτηκε ένα ισχυρότατο πλήγμα.

«Θρηνούμε την απώλεια του ήρωα Φαϊσάλ Χουσεϊνί, που δεν έπαψε ποτέ να προσπαθεί να σταματήσει, με επιτυχία, τις ισραηλινές απόπειρες προσάρτησης και εξιουδαϊσμού της ανατολικής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Παλαιστινιακής Αρχής, που καταλήγει με την υπόσχεση ότι ο παλαιστινιακός λαός θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, αυτόν του αγώνα «για το ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ». Για «τεράστια απώλεια» έκανε λόγο ο Παλαιστίνιος ηγέτης, ο οποίος περιέκοψε την ευρωπαϊκή του περιοδεία για να συμμετάσχει στη νεκρώσιμη ακολουθία προς τιμήν του στενού του συνεργάτη. Η σορός του θα μεταφερθεί από το Αμμάν στη Ραμάλα και στη συνέχεια στην Ιερουσαλήμ, όπου θα ενταφιαστεί στο Αλ Ακσά.

Ο Χουσεϊνί, γόνος αρχαιότατης και ισχυρότατης οικογένειας της Ιερουσαλήμ, έγινε μέλος της Φατάχ το 1964. Εκτοτε, ανέλαβε ενεργότατο ρόλο στον παλαιστινιακό αγώνα και εγκαταστάθηκε στην Ιερουσαλήμ. Παραμονές της πρώτης Ιντιφάντα, το 1987, φυλακίστηκε από τον ισραηλινό στρατό χωρίς να περάσει, καν, από δίκη και μάλιστα, για πολλούς ακροδεξιούς Ισραηλινούς, ακόμη και σήμερα, θεωρείται ενορχηστρωτής της εξέγερσης.

Ηταν το πρόσωπο που διατήρησε την παλαιστινιακή παρουσία στον πολυσυζητημένο Οίκο της Ανατολής, την έδρα της ΟΑΠ στην Ιερουσαλήμ, παρά τις πολλές δυσκολίες. Θεωρούνταν ένας από τους πιθανότερους διαδόχους του Γιάσερ Αραφάτ. Για μεγάλη μερίδα των Ισραηλινών, ο Χουσεϊνί ενσάρκωνε τη μετριοπαθή πολιτική πτέρυγα της παλαιστινιακής ηγεσίας και ήταν υπέρμαχος της ειρηνικής συνύπαρξης Ισραηλινών και Αράβων στην Ιερή Πόλη, με το ανατολικό της κομμάτι πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωνε ο Ισραηλινός πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και διαπραγματευτής με τους Παλαιστινίους, «ο Χουσεϊνί είναι πολύ δύσκολο να αντικατασταθεί ως συνομιλητής, γιατί είχε καταβάλει τεράστιες προσπάθειες κατανόησης του Ισραήλ». Δεν είναι τυχαίο ότι ήταν από τους ελάχιστους Παλαιστινίους αξιωματούχους που γνώριζαν εβραϊκά και ο μοναδικός που εμφανιζόταν συχνά στα ισραηλινά ΜΜΕ για να προασπίσει τις παλαιστινιακές θέσεις.

  • Η Διπλωματική Αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης στην Αθήνα θα δέχεται τους επισκέπτες που επιθυμούν να υπογράψουν στο Βιβλίο Συλλυπητηρίων για τον Φαϊσάλ Χουσεϊνί, την Τρίτη και την Τετάρτη, 5 και 6 Ιουνίου, από τις 10 πμ μέχρι τις 2 μμ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ