Παρασκευή 1 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
Βήμα σημειωτόν για τις «έξυπνες» κυρώσεις

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.-

Την τακτική της προσωρινής υποχώρησης φαίνεται ότι επέλεξε η νέα αμερικανική ηγεσία προκειμένου να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση απόψεων, στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας, για το θέμα της επιβολής ενός νέου τύπου «έξυπνων» κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ.

Οπως έγινε γνωστό από Αμερικανούς διπλωμάτες, μετά από τις πολύωρες συζητήσεις του υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, με τους ομολόγους του της Βρετανίας, της Γαλλίας και κυρίως της Ρωσίας, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου του ΝΑΤΟ, η Ουάσιγκτον αποφάσισε να προτείνει την παράταση, για ένα μήνα, του υπάρχοντος πλαισίου κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ. Με τον τρόπο αυτό δίνεται χρόνος στη Μόσχα να εξετάσει προσεκτικότερα την αμερικανο-βρετανική πρόταση για επιβολή «έξυπνων κυρώσεων», οι οποίες θα επιτρέπουν την εισαγωγή περισσότερων ανθρωπιστικών προϊόντων στο Ιράκ, αλλά προβλέπουν μια μακροσκελή λίστα απαγορευμένων προϊόντων και αντικειμένων, που υπάρχει πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή όπλων. Στη λίστα αυτή συμπεριλαμβάνονται και πολλά αντικείμενα που σχετίζονται με την ανοικοδόμηση της ιρακινής υποδομής αλλά και του νοσοκομειακού εξοπλισμού.

Η Ρωσία έχει ταχθεί υπέρ της 6μηνης παράτασης του υπάρχοντος καθεστώτος, όπως και η Κίνα, με στόχο, στη συνέχεια, την άρση των κυρώσεων, ενώ η Γαλλία προτείνει τη συμβιβαστική λύση των 3 μηνών. Οι ΗΠΑ αναμένεται να παρουσιάσουν την απόφασή τους, με τη σύμπνοια της Βρετανίας, στο σχετικό Συμβούλιο Ασφαλείας στις αρχές της βδομάδας. Εντούτοις, σχολιαστές υποστήριζαν ότι πρόκειται για «σοβαρή διπλωματική ήττα» του Κόλιν Πάουελ, ο οποίος είχε θέσει ως προτεραιότητά του την επιβολή των «έξυπνων κυρώσεων». Οσο για την ιρακινή ηγεσία έχει καταστήσει σαφές ότι σε περίπτωση αλλαγής του καθεστώτος και όχι άρσης, θα διακόψει την παροχή πετρελαίου στο πλαίσιο των υπαρχόντων προγραμμάτων, και κυρίως προς την Τουρκία, την Ιορδανία και τη Συρία, τις οποίες πιέζει η αμερικανική διπλωματία, ματαίως μέχρι στιγμής, να ανακτήσουν την αυστηρότητά τους απέναντι στη Βαγδάτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ