Τετάρτη 24 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αναβλήθηκε, επ' αόριστον, ο διαπραγματευτικός μαραθώνιος

Την άμεση επιστροφή της ισραηλινής διαπραγματευτικής ομάδας στο Ισραήλ αποφάσισε ο Εχούντ Μπαράκ μετά την είδηση της δολοφονίας δύο Ισραηλινών στη Δυτική Οχθη

Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία σε ένα διάλειμμα στη Σύνοδο της Τάμπα

Associated Press

Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία σε ένα διάλειμμα στη Σύνοδο της Τάμπα
ΤΑΜΠΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΜΟΣΧΑ - ΡΙΑΝΤ - ΓΑΖΑ.-

Ανεστάλησαν, μέχρι νεοτέρας, οι ισραηλινο-παλαιστινιακές μαραθώνιες συνομιλίες στο παραθαλάσσιο αιγυπτιακό θέρετρο της Τάμπα, μετά την ανακάλυψη, από την παλαιστινιακή αστυνομία, των πτωμάτων δύο Ισραηλινών, έξω από την πόλη της Τουλκαρέμ. Πάντως, όσο βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις δεν είχε φανεί κάποια ένδειξη προόδου, ενώ οι ηγεσίες των δύο πλευρών έσπευδαν, η κάθε μία με τον τρόπο της, να επαναβεβαιώσει την αποφασιστικότητά της για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά «όχι με οποιουσδήποτε όρους».

Ιδιοκτήτες εστιατορίου από το Τελ Αβίβ, οι οποίοι είχαν μεταβεί στη Δυτική Οχθη για δουλιές ήταν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ισραηλινής αστυνομίας, οι δύο νεκροί, που ανακαλύφτηκαν από την παλαιστινιακή αστυνομία στη ζώνη «κοινού ελέγχου» με τον ισραηλινό στρατό και μεταφέρθηκαν στο κέντρο της Περιφερειακής Διοίκησης. Σύμφωνα, πάντα, με την ισραηλινή αστυνομία, οι δύο Ισραηλινοί δέχτηκαν επίθεση από ενόπλους μασκοφόρους ενώ γευμάτιζαν σε εστιατόριο της Τουλκαρέμ, και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν κοντά στο προσφυγικό στρατόπεδο Νουρ Σαμς, στην περίμετρο της πόλης, όπου και βρέθηκαν.

Αμέσως μετά την επιβεβαίωση της είδησης, ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού γνωστοποιούσε ότι η ισραηλινή διαπραγματευτική ομάδα κλήθηκε επειγόντως να επιστρέψει στο Ισραήλ για διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση, χωρίς να αποσαφηνίζεται αν και πότε θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις στην Τάμπα. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι καλείται η Παλαιστινιακή Αρχή να καταδικάσει άμεσα τις δολοφονίες και να προχωρήσει σε συλλήψεις των ενόχων. Πάντως, μέχρι αργά χτες το βράδυ, δεν είχε γίνει κανένα σχόλιο από την παλαιστινιακή πλευρά.

Ούτως ή άλλως άκαρπες

Πριν από την είδηση της δολοφονίας των δύο Ισραηλινών, ο Σλόμο Μπεν Αμί, εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών και επικεφαλής της ισραηλινής διαπραγματευτικής ομάδας επιβεβαίωνε το αναμενόμενο αδιέξοδο των μαραθώνιων συνομιλιών εκτιμώντας ότι «η έλλειψη χρόνου και η σοβαρότητα των ζητημάτων καθιστούν απίθανη την επίτευξη άμεσης συμφωνίας». Ο Μπεν Αμί, όπως και ο διαπραγματευτής Γκιλέαντ Σερ, επαναλάμβαναν ότι και οι δύο πλευρές καταβάλουν σοβαρές προσπάθειες παρά τις μεγάλες διαφωνίες τους.

«Σύννεφα» στο καλό κλίμα των συνομιλιών είχαν, ήδη, προκαλέσει, πάντως, οι χτεσινές δηλώσεις του υπηρεσιακού Ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Μπαράκ, ο οποίος, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης, τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης «κοινής διοίκησης» για την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο Μπαράκ υποστήριξε ότι εξαιτίας της μεγάλης σημαντικότητας των μνημείων και των ιερών τόπων όλων των θρησκειών, η ανατολική Ιερουσαλήμ πρέπει να μείνει ανοιχτή, καθιστώντας, όμως, ξεκάθαρο ότι, με εξαίρεση ίσως ορισμένους μουσουλμανικούς ιερούς τόπους, το Ισραήλ θα διατηρήσει την κυριαρχία σε όλη την υπόλοιπη περιοχή.

Τουλάχιστον «μη εποικοδομητική» είχε χαρακτηρίσει την άποψη Μπαράκ ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερακάτ, ο οποίος τόνισε ότι η παλαιστινιακή πλευρά επιμένει στην πάγια θέση της για αποχώρηση του Ισραήλ από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπως ακριβώς έγινε και στο όρος του Σινά, στην πόλη της Ιεριχούς και αλλού, και δεν πρόκειται να αποδεχτεί τίποτε λιγότερο.

«Σκληρός λόγος» και από τις δύο πλευρές

«Θα επιμείνουμε μέχρι τέλους, όποια και αν είναι η ισραηλινή κυβέρνηση, για να ικανοποιηθούν τα νόμιμα αιτήματά μας». Με αυτή τη δήλωση απευθύνθηκε στους δημοσιογράφους, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, φθάνοντας στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με το βασιλιά Φαχντ και τον πρίγκιπα διάδοχο Αμπντάλα Μπεν Αμπντέλ Αζίζ. Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός Πρόεδρος Μοσέ Κατσάβ, κατά τη διάρκεια διήμερης επίσκεψής του στη Μόσχα, υπογράμμιζε ότι «το Ισραήλ παραμένει προσηλωμένο στην ειρήνη, γι' αυτό και οι Παλαιστίνιοι πέτυχαν το καλύτερο δυνατό, τα τελευταία επτά χρόνια, αλλά η ηγεσία τους απέτυχε να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε».

Την αναγκαιότητα εντατικοποίησης της διεθνούς διαμεσολάβησης υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, που δεσμεύτηκε για ενεργότερο ρόλο της Μόσχας. Το αίτημα αυτό, η Παλαιστινιακή Αρχή διατύπωσε και προς την Ουάσιγκτον και το νέο πρόεδρο Τζορτζ Ουόκερ Μπους, αφήνοντας, με ανακοίνωσή της, πολλαπλές αιχμές κατά της απερχόμενης αμερικανικής προεδρίας για «μη αντικειμενικούς χειρισμούς και διφορούμενες τοποθετήσεις». Μακρά τηλεφωνική συνομιλία είχε, όπως ανακοινώθηκε, με τον νέο Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Κολίν Πάουελ, και ο Εχούντ Μπαράκ.

Η απόφαση αναστολής των συνομιλιών στην Τάμπα χαρακτηρίστηκε από πολλούς αναλυτές ως μια ύστατη προσπάθεια του Μπαράκ, που υπολείπεται κατά 15-20 ποσοστιαίες μονάδες του Αριέλ Σαρόν, να αντικρούσει τις κατηγορίες των αντιπάλων του για «υπερβολικές υποχωρήσεις προς τους Παλαιστινίους». Ταυτόχρονα, όμως, του «ψαλιδίζει» τις όποιες ελπίδες υπήρχαν να κερδίσει τις εντυπώσεις, φθάνοντας στις εκλογές, έστω με ένα προσχέδιο συμφωνίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ