Τετάρτη 24 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΜΠΟΥΣ
«Αρχισαν τα όργανα»...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Προβληματικά» ξεκινά την άσκηση των προεδρικών του καθηκόντων, αφού ήδη τα πρώτα μέτρα που ανακοινώθηκαν, «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση», φορολογικό, αμβλώσεις, αλλά και το θέμα της στάσης των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράκ, έγιναν αποδεκτά μάλλον με αρνητικά σχόλια και διαθέσεις, έστω και σε κατ' αρχήν συγκρατημένο επίπεδο.

Ηδη χτες η Ευρωπαϊκή Ενωση άσκησε «καλυμμένα δριμεία» κριτική στην προχτεσινή ανακοίνωση του Τζορτζ Ουόκερ Μπους, να επαναφέρει τη λεγόμενη «πολιτική της Πόλης του Μεξικού», απαγορεύοντας κάθε οικονομική βοήθεια σε οργανώσεις και προγράμματα του εξωτερικού, τα οποία προωθούν τις αμβλώσεις, ως μέθοδο ελέγχου των γεννήσεων. Ετσι, με την απόφαση αυτή ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος επαναφέρει μία πολιτική που είχε εφαρμοστεί για πρώτη φορά από τον Ρόναλντ Ρέιγκαν το 1984 για να καταργηθεί το 1993 από τον Μπιλ Κλίντον.

Παράλληλα και οι θέσεις του για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, «το θεμέλιο λίθο» της προεδρικής του θητείας, συγκεντρώνουν τα πυρά ακόμη και μετριοπαθών Ρεπουμπλικανών, τη στιγμή που ο νέος Πρόεδρος αναζητεί απεγνωσμένα την υποστήριξη και των Δημοκρατικών, αφού χρειάζεται δικομματική συναίνεση, προκειμένου να καταστεί δυνατόν το επίμαχο νομοσχέδιο να ψηφιστεί και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου, εξαιτίας της οριακής πλειοψηφίας που απολαμβάνουν οι Ρεπουμπλικανοί.

Ο Μπους θα παρουσίαζε χτες - αργά το απόγευμα, τοπική ώρα - το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για την εκπαίδευση ενώπιον του Κογκρέσου. Είναι η πρώτη νομοθετική του πρόταση, και σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, που περιλαμβάνει μία αμφιλεγόμενη πρόταση για την οικονομική ενίσχυση από τα ομοσπονδιακά ταμεία μαθητών δημοσίων σχολείων, που θα κρίνονται αναποτελεσματικά, ώστε να καταφεύγουν σε ιδιωτικά σχολεία, με το σύστημα των αποδείξεων (vouchers). Η πολιτική συζήτηση για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μπους έχει επικεντρωθεί και έχει «ανάψει» στην πρότασή του για τα vouchers, που είναι η χορηγία 1.500 δολαρίων στους γονείς μαθητών δημοσίων σχολείων, τα οποία κρίνονται αναποτελεσματικά, ώστε τα παιδιά να καταφεύγουν σε ιδιωτικά ή θρησκευτικά σχολεία. Τα δημόσια σχολεία θα έχουν μάλιστα χρονικό περιθώριο τριών χρόνων, ώστε να φτάσουν στο επίπεδο που θα θεωρείται αποδεκτό, αλλιώς θα κρίνονται αναποτελεσματικά και θα χάνουν την κρατική βοήθεια.

Εκτός των άλλων κατατέθηκε χτες και άλλο ένα «επίμαχο» νομοσχέδιο που στόχο έχει τη δραστική μείωση της φορολογίας στις ΗΠΑ. Το νομοσχέδιο, που επιθυμεί να «αναθερμάνει» την αμερικανική οικονομία, αναπαράγει τους κεντρικούς άξονες της οικονομικής μεταρρύθμισης που προτίθεται να εφαρμόσει σε άμεσους χρόνους ο νέος Πρόεδρος με απώτερο στόχο να φτάσει η μείωση των φόρων τα 1,3 τρισ. δολάρια μέσα σε μία 10ετία.

«Μαύρα σύννεφα»

Δε θα πρέπει να παρασυρθεί κανείς και να πει ότι αναμενόμενες ήταν οι εγχώριες αντιδράσεις εξαιτίας της «θυελλώδους» μετεκλογικής περιόδου και του τρόπου εκλογής του. Και σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής ο Πρόεδρος - «βρέφος» συναντά άπειρες δυσκολίες, παρά τη συνδρομή άσκησης εξωτερικής πολιτικής καταξιωμένων στελεχών, όπως από τη θέση του ΥΠΕΞ, του πρώην στρατηγού Κόλιν Πάουελ, που ήδη άρχισε χτες τις συναντήσεις του με τους ομολόγους του Καναδά και του Μεξικού.

Είναι ευρέως γνωστή η θέση των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράκ, αλλά και οι προθέσεις του επιτελείου Μπους για ακόμη σκληρότερη στάση απέναντι στο Ιράκ και ο διαφαινόμενος προσανατολισμός του να «κλείσει τις πληγές της Ευρώπης» και να στραφεί προς τον Καύκασο. Ετσι χτες, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι έχουν «σοβαρές υποψίες ότι το Ιράκ κατασκευάζει χημικά και βιολογικά όπλα σε εργοστάσια που έχει ανοικοδομήσει, μετά τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς του 1998». Και ήρθε το πρώτο, αλλά μάλλον αναμενόμενο «άδειασμα», από τη φίλη και συνοδοιπόρο Βρετανία. Βρετανοί αξιωματούχοι επισήμαναν πως παρά το γεγονός ότι οι υποψίες τους αυτές είναι πολύ παλιές και σύννομες με τις αμερικανικές... δεν έχουν αποδείξεις ή ισχυρές ενδείξεις που να στηρίζουν την κατηγορία κατά του Ιράκ.

Ενα ακόμη ζήτημα, που επίσης είναι γνωστό όσον αφορά την εξωτερική πολιτική Μπους, είναι η στροφή και επικέντρωση προς την «αυλή» των ΗΠΑ, δηλαδή τη Λατινική Αμερική. Πολλοί Αμερικανοί αναλυτές ερίζουν ότι οι ΗΠΑ «έχουν χάσει έδαφος» μέσα στο ίδιο τους το σπίτι και μάλλον ο Μπους τους άκουσε, αφού χτες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, ανακοίνωσε ότι η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Μπους θα είναι στο Μεξικό, στο οποίο θα μεταβεί στις 16 Φλεβάρη, προκειμένου να συναντηθεί με τον Μεξικανό ομόλογό του Βινσέντε Φοξ και να «ξεκινήσουν τη διαδικασία σύσφιξης των δεσμών μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ