Τετάρτη 24 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την κλωνοποίηση ανθρωπίνων εμβρύων...

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Σε λιγότερο από μια βδομάδα οι Βρετανοί επιστήμονες θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για έρευνα, που θα βασίζεται στην κλωνοποίηση ανθρωπίνων εμβρύων ζωής δεκατεσσάρων ημερών για ερευνητικούς και θεραπευτικούς σκοπούς. Αυτό καθίσταται πλέον δυνατόν, καθώς χτες, μετά από μία θυελλώδη συνεδρίαση οκτώ ωρών, η Βουλή των Λόρδων ψήφισε με 212 ψήφους υπέρ και 92 κατά, την τροποποίηση του νόμου περί Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας, αίροντας, έτσι, και το τελευταίο τυπικό εμπόδιο για την κλωνοποίηση των ανθρωπίνων εμβρύων...

Η πρόταση νόμου υπερψηφίστηκε όμως μόνον όταν η κυβέρνηση Μπλερ, την τελευταία στιγμή, αποφάσισε να υιοθετήσει τη σύσταση της Βουλής των Λόρδων για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής, η οποία θα εξετάσει τα ηθικά και επιστημονικά προβλήματα, που ενδεχομένως να προκύψουν από τις έρευνες, «δίχως να αναστέλλει τη βιοτεχνολογική έρευνα» και θα συντάξει έκθεση που θα την υποβάλει στην κυβέρνηση στο τέλος του τρέχοντος έτους. Πάντως, αυτό το γεγονός αναμένεται να καθυστερήσει για περίπου ένα χρόνο την εφαρμογή του νόμου.

Εντούτοις, από τις 31 Γενάρη, οι Βρετανοί επιστήμονες ιδιωτικών και πανεπιστημιακών βιοτεχνολογικών ερευνητικών κέντρων θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για την έγκριση της έρευνάς τους, που θα βασίζεται στην κλωνοποίηση των ανθρωπίνων εμβρύων ζωής δύο βδομάδων.

Η υπερψήφιση της τροποποίησης του νόμου από τη Βουλή των Λόρδων προκάλεσε ικανοποίηση στους κύκλους των βιοτεχνολογικών ερευνητικών κέντρων. Ο δρ Οστιν Σμιθ, του Κέντρου Ερευνών Ανθρώπινου Γονιδιώματος του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, δήλωσε πως η ψήφιση του νόμου ήταν «καλή είδηση γιατί εάν η Βουλή των Λόρδων είχε αποφασίσει διαφορετικά, θα επέφερε καίριο πλήγμα στη βρετανική βιοτεχνολογική έρευνα, που στηρίζει πολλές ελπίδες στην κλωνοποίηση ανθρώπινων εμβρύων για θεραπευτικούς λόγους και για την καταπολέμηση ανίατων ασθενειών που καταπονούν τον άνθρωπο, όπως το Πάρκινσον, ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες ή διάφορες μορφές καρκίνων».

Ακόμη πιο θετικά αντέδρασε ο πρόεδρος της Ενωσης Βρετανών Βιομηχάνων Βιοτεχνολογίας, Κρίσπιν Κέρκμαν. «Ο νόμος αυτός», είπε ο Κέρκμαν, «χωρίς αμφιβολία, προκαλεί μεγάλη ανακούφιση και παράλληλα είναι μια δικαίωση των προσπαθειών μας να παρουσιάσουμε τα οφέλη των ερευνών μας».

Ενας άλλος Βρετανός επιστήμονας, ειδικός σε θέματα Βιοηθικής, ο δρ Τομ Σαίξπηρ, εξέφρασε ανησυχίες, λέγοντας πως «η χρήση ανθρωπίνων εμβρύων και η διενέργεια πειραμάτων με τα βλαστικά κύτταρα, έστω και με σκοπό τη θεραπεία ασθενειών, μετατρέπει την ανθρώπινη ζωή σε αντικείμενο». Ο ίδιος επιστήμονας υποστήριξε πως υπάρχουν εναλλακτικές μέθοδοι έρευνας με βάση τα βλαστικά κύτταρα ενηλίκων και κατέληξε πως «υπάρχουν πολλοί περισσότεροι λόγοι ανησυχίας, που θα έπρεπε να μας αποτρέπουν από το να κάνουμε γρήγορα και επιπόλαια βήματα σε έναν τόσο σημαντικό τομέα»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ