Τετάρτη 24 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ραγδαία αύξηση του παιδικού υποσιτισμού

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ.- Κοινή έκθεση του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP) και της οργάνωσης Δράση Κατά της Πείνας (ACF), λεπτομέρειες της οποίας έγιναν χθες γνωστές από το γραφείο του συντονιστή του ΟΗΕ στο Ισλαμαμπάντ, αναφέρει ότι τα παιδιά στο Αφγανιστάν «πεθαίνουν από υποσιτισμό λόγω του πολέμου και της ξηρασίας που πλήττουν τη βόρεια χώρα».

Κατά την έκθεση, στην πόλη Μαζάρ ε Σαρίφ σχεδόν το 10% των παιδιών ηλικίας κάτω των 30 μηνών πάσχουν από οξείας μορφής υποσιτισμό, ενώ μεγάλα ποσοστά χρόνιου υποσιτισμού παρατηρούνται σε ολόκληρο το Αφγανιστάν λόγω της υπερβολικής φτώχειας, η οποία επιδεινώνεται από την παρατεταμένη ξηρασία. Το συνολικό ποσοστό χρόνιου υποσιτισμού μεταξύ των παιδιών που εξετάστηκαν ήταν 48%, και σοβαρού υποσιτισμού σχεδόν 20%, αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου του ΟΗΕ.

Η χειρότερη ξηρασία, που πλήττει τη χώρα εδώ και 30 χρόνια, η οικονομική κατάρρευση και οι μάχες που μαίνονται σε ορισμένες περιοχές της χώρας, έχουν εξαναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες Αφγανούς να εγκαταλείψουν τα χωριά τους και να ζουν κάτω από τραγικές συνθήκες. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι «η κατάσταση πιθανώς θα επιδεινωθεί δραματικά τους ερχόμενους μήνες, καθώς τα αποθέματα των οικογενειών σε τρόφιμα εξαντλούνται και τα παιδιά εξασθενούν περισσότερο». Το WFP εκτιμά ότι θα χρειαστεί 172.000 τόνους τροφίμων, αξίας 80 εκατομμυρίων δολαρίων, για να συνεχίσει τις επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης για έναν ακόμα χρόνο.

Είναι μάλλον αναμενόμενο ότι η οικονομική δυσπραγία στη χώρα έχει ως συνέπεια τη ραγδαία αύξηση της παραγωγής ναρκωτικών, αφού τόσο σύμφωνα με το Γεωπολιτικό Παρατηρητήριο Ναρκωτικών (Observatoire Geopolitique des Drogues, ODG - Παρίσι), όσο και την υπηρεσία του ΟΗΕ για τον Ελεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNDCP), το Αφγανιστάν είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός οπίου και ηρωίνης στην περιφέρεια...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ