Τετάρτη 24 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ - ΔΠΔ
Κομιστής μυστικών ενταλμάτων σύλληψης η Κάρλα ντελ Πόντε...

Η Κάρλα ντελ Πόντε με τον Β.Κοστούνιτσα

Associated Press

Η Κάρλα ντελ Πόντε με τον Β.Κοστούνιτσα
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Με ένα χαρτοφύλακα γεμάτο μυστικά εντάλματα σύλληψης Σέρβων αξιωματούχων έφτασε χτες το απόγευμα στο Βελιγράδι η γενική εισαγγελέας του ειδικού ποινικού δικαστηρίου του ΟΗΕ για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα ντελ Πόντε. Κάτω από ισχυρά μέτρα αστυνόμευσης η καθόλου δημοφιλής στους Σέρβους γενική εισαγγελέας συναντήθηκε στο αεροδρόμιο πρώτα με 16μελή αντιπροσωπεία συγγενών των αδικοσκοτωμένων θυμάτων της ΝΑΤΟικής επιδρομής στο κτίριο της σερβικής ραδιοτηλεόρασης, όπου τους είπε πως δεν έφταιγε το ΝΑΤΟ για τις βόμβες, αλλά ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς που γνώριζε πως το ΝΑΤΟ θα βομβάρδιζε το συγκεκριμένο κτίριο!!!

Λίγο μετά, η ντελ Πόντε συναντήθηκε με τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, δηλώνοντας νωρίτερα πως «βασικό θέμα της συνάντησής της θα είναι το πώς, το πότε και το τι θα γίνει με την παραπομπή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και των άλλων Σέρβων κατηγορουμένων στο Δικαστήριο της Χάγης». «Περιμένω να συζητήσω λεπτομερώς τη συνεργασία μας... Είμαστε εδώ, για να δούμε εάν η Γιουγκοσλαβία θα ξεκινήσει συνεργασία με το Δικαστήριο. Η σύλληψη των κατηγορουμένων είναι δουλιά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου», είπε χαρακτηριστικά η Ντελ Πόντε προ της συνάντησής της με τον Βόγισλαβ Κοστούνιτσα.

Ο Κοστούνιτσα από την πλευρά του που έχει επανειλημμένα δηλώσει πως δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του ειδικού δικαστηρίου του ΟΗΕ στη χώρα του δεν προέβη σε νεότερη δήλωση. Προ λίγων ημερών -και ενώ οι φήμες και οι δηλώσεις του τον ήθελαν να αρνείται να δεχτεί τη γενική εισαγγελέα- ο Κοστούνιτσα είχε υπαναχωρήσει λέγοντας πως προέκυψαν «νεότερα» στοιχεία, λόγω των αποκαλύψεων που αφορούν τις συνέπειες από τη χρήση βλημάτων με απεμπλουτισμένο ουράνιο, το πόρισμα των Φινλανδών ιατροδικαστών για τα θύματα στο χωριό Ράτσακ του Κόσσοβου, στο οποίο δεν αναφέρεται ότι πρόκειται για σφαγή και γενοκτονία, όπως είχαν κατηγορηθεί οι σερβικές δυνάμεις και τέλος επειδή η Κάρλα ντελ Πόντε δήλωσε πως θα παραδώσει στις γιουγκοσλαβικές αρχές μυστικά εντάλματα σύλληψης.

Η τριήμερη επίσκεψη της Κάρλα ντελ Πόντε στο Βελιγράδι προκαλεί έντονες αντιδράσεις, μεταξύ των οποίων εννοείται πως είναι και το σερβικό σοσιαλιστικό κόμμα, το οποίο σε χτεσινή ανακοίνωσή του κάλεσε «το σερβικό λαό να αντισταθεί στη γενική εισαγγελέα, η οποία δρα συνειδητά κατά των εθνικών συμφερόντων της Σερβίας». Μία άλλη οργάνωση «Φόρουμ Ελεύθερης Σερβίας» ανήγγειλε χτες την πραγματοποίηση εκδηλώσεων διαμαρτυρίας κατά της ντελ Πόντε, χαρακτηρίζοντας την ντελ Πόντε «δεσμοφύλακα του σερβικού λαού».

Ποιους περιλαμβάνει η μαύρη λίστα της ντελ Πόντε;

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου(ΔΠΔ), η Κάρλα ντελ Πόντε θα ζητήσει από τη γιουγκοσλαβική ηγεσία να συνεργαστεί συλλαμβάνοντας και παραπέμποντας στη Χάγη όλα τα άτομα που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου και για τα οποία υπάρχουν στοιχεία ότι βρίσκονται στη Γιουγκοσλαβία και μεταξύ αυτών είναι ο πρώην Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο Πρόεδρος της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νίκολα Σαΐνοβιτς, ο πρώην υπουργός Αμυνας Ντράγκολιουμπ Οϊντανιτς και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Βλάικο Στοΐκοβιτς. Και οι πέντε αυτοί πρώην και νυν Γιουγκοσλάβοι αξιωματούχοι κατηγορούνται για «τη δολοφονία 340 Αλβανών και το διωγμό 740.000 αμάχων Αλβανών»...

Το ΔΠΔ ζητάει, επίσης, και την έκδοση τριών πρώην αξιωματικών του γιουγκοσλαβικού στρατού, οι οποίοι κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου στο Βούκοβαρ (Σβιλάτσανιν, Μίρκσιτς και Ράντιτς), καθώς και του πρώην προέδρου των Σέρβων της Κράινα στην Κροατία Μίλαν Μάρτιτς για τους οποίους υπάρχουν πληροφορίες ότι κρύβονται στη Γιουγκοσλαβία.

Μεταξύ των ονομάτων που περιέχονται στη λίστα των μυστικών ενταλμάτων σύλληψης λέγεται πως είναι και ο Βόγισλαβ Σέσελι, νυν πρόεδρος του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, το οποίο εκπροσωπείται και στη νέα σερβική Βουλή... Σε «αντάλλαγμα» της συνεργασίας λέγεται πως η ντελ Πόντε θα πιέσει για τη σύλληψη και παραπομπή στο ΔΠΔ Κοσσοβάρων Αλβανών που προέβησαν σε εγκλήματα κατά της σερβικής μειονότητας στο Κοσσυφοπέδιο...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ωμό εγκληματία» λένε τώρα τον πρώην σύμμαχό τους Χαραντινάι... (2007-03-06 00:00:00.0)
Η Κάρλα ντελ Πόντε συνεχίζει τις εκβιαστικές πιέσεις... (2002-03-27 00:00:00.0)
Καταιγιστικές εξελίξεις πριν και μετά την παραίτηση Πέρσιτς... (2002-03-20 00:00:00.0)
Ασφυκτικές πιέσεις του Δικαστηρίου της Χάγης (2001-04-06 00:00:00.0)
Επείγει το Πρέσεβο και όχι ο Μιλόσεβιτς λέει ο Κοστούνιτσα... (2001-01-30 00:00:00.0)
O Κοστούνιτσα δίνει άλλοθι στα ΝΑΤΟικά εγκλήματα (2000-10-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ