Τετάρτη 24 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ-ΓΑΛΛΙΑ
Αρχισαν τα τουρκικά «αντίποινα»

ΑΓΚΥΡΑ και ΠΑΡΙΣΙ.-

Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες την ακύρωση συμβολαίου αξίας 149 εκατ. δολαρίων -259 εκατ. δολαρίων κατ' άλλες εκτιμήσεις- με τη Γαλλική επιχείρηση Alcatel για τη δημιουργία, θέση σε τροχιά και συντήρηση κατασκοπευτικού δορυφόρου, σε μια πρώτη «απόδειξη» ότι το Επιτελείο αλλά και πολιτικοί κύκλοι έχουν την πρόθεση να «τιμωρήσουν» τη Γαλλία για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915, αναφέρει το Associated Press.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC News Online «επαπειλείται» η συμμετοχή των Γάλλων σε ακόμη δέκα συμφωνίες, ανάμεσα στις οποίες η πιθανή πώληση αρμάτων μάχης τύπου Leclerc από τη γαλλική εταιρία Giat στον τουρκικό στρατό ξηράς, που προτίθεται να ανανεώσει το στόλο των αρμάτων μάχης του αγοράζοντας 1.000 - σε ένα συμβόλαιο η αξία του οποίου θα φτάσει τα 7 δισ. δολάρια.

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Σαμπαχατίν Τσακμάκογλου δήλωσε το προφανές, ότι δηλαδή η συμφωνία ακυρώθηκε σε απάντηση προς τις «αχρείαστες κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας». Η εν λόγω συμφωνία δεν είχε οριστικοποιηθεί, πάντως βρισκόταν στο στάδιο των τελικών υπογραφών.

Η επιδείνωση των σχέσεων Γαλλίας-Τουρκίας θα βλάψει, όπως προειδοποιούσε από την περασμένη βδομάδα ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ και επιβεβαίωσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ), το μεικτό όργανο στρατιωτικών - πολιτικών που, άτυπα, αποφασίζει για κάθε θέμα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής στην Τουρκία...

Η ανάκληση του Τούρκου πρεσβευτή από το Παρίσι, αλλά και η έκκληση πολλών ηγετών εμπορικών επιμελητηρίων (Αγκυρας, Κωνσταντινούπολης) να υπάρξει μποϊκοτάζ σε βάρος όλων των γαλλικών προϊόντων δίνουν τον τόνο της ραγδαίας χειροτέρευσης των γαλλοτουρκικών εμπορικών σχέσεων, που το 1999 έφθασαν σε ύψος τα 4 δισ. δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ