Πέμπτη 28 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΝΑΤΟ - ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΑΓΚΑΗΣ
Μη ικανοποιητικές οι εξηγήσεις του ΝΑΤΟ

Δηλώνει ο Ρώσος υπουργός Αμυνας

Ολοκληρώθηκε στη Μόσχα η επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, χωρίς όμως την παραμικρή μετακίνηση από τις θέσεις που έχουν διατυπώσει το τελευταίο διάστημα οι δύο πλευρές (ΝΑΤΟ - Ρωσία) για μια σειρά κομβικών ζητημάτων, όπως η αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ στην Ευρώπη, τα συμβατικά όπλα στην Ευρώπη, οι εξελίξεις στο Κόσσοβο κ.ά.

Την ίδια ώρα, ξεκίνησαν στο Μπισκέκ της Κιργιζίας οι εργασίες της συνόδου των υπουργών Αμυνας των χωρών της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ), στην οποία συμμετέχουν Κίνα, Ρωσία, Καζαχστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν και Κιργιζία. Μιλώντας στις εργασίες ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Ανατόλι Σερντιουκόφ, σημείωσε πως η ΟΣΣ παίζει «σημαντικό ρόλο στην περιφερειακή και παγκόσμια πολιτική» και συνεχώς αυξάνει το κύρος της. Την ίδια ώρα πρόσθεσε πως: «Η ΟΣΣ είναι μια οργάνωση νέου τύπου, που με επιτυχία συνδυάζει στην πράξη τις αρχές της πλήρους ισότητας, του αμοιβαίου σεβασμού, του υπολογισμού των ιδιομορφιών εθνικής ανάπτυξης. Δεν επιδιώκουμε τη συγκρότηση κάποιου στρατιωτικο - πολιτικού μπλοκ ή ένωσης, κι ούτε να γίνουμε το αντίβαρο σε κάποιον», δήλωσε ο Ανατόλι Σερντιουκόφ. Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας τάχθηκε ενάντια στη «στρατιωτική αντιπαράθεση» ανάμεσα σε «συμμαχίες κρατών ή πολιτικο - στρατιωτικών μπλοκ» και εμμέσως απάντησε στις πρόσφατες δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, ο οποίος είχε πει πως ΝΑΤΟ και Ρωσία «δεν είναι πλέον εχθροί».

Αν δεν είμαστε εχθροί τότε γιατί το Πεντάγωνο επιδιώκει την εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας και διατηρεί σε 8 βάσεις στην Ευρώπη 440 ατομικές βόμβες. Το επιχείρημα της «απειλής της τρομοκρατίας» ή της απειλής από τις λεγόμενες «χώρες - παρίες» δεν αποτελούν «ικανοποιητικές απαντήσεις», σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Αμυνας.

Να σημειωθεί ότι στο Μπισκέκ θα εξεταστεί η πορεία της στρατιωτικής συνεργασίας των χωρών της ΟΣΣ, που ήδη έχουν ανακοινώσει τη διεξαγωγή μεγάλων στρατιωτικών γυμνασίων («Ειρηνική Αποστολή 2007») στη Ρωσία, με τη συμμετοχή 5.000 αντρών, 500 οχημάτων και αεροπορικών δυνάμεων της Ρωσίας και της Κίνας.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ